САД: Изручићемо злочинце из БиХ

Имиграциона служба у САД најавила је да ће депортовати 150 држављана БиХ који живе у САД, а за које се верује да су починили ратне злочине.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 22:24
САД: Изручићемо злочинце из БиХ

Како пише Њујорк Тајмс, истрагом је утврђено да је најмање 300 имиграната из БиХ починило ратне злочине за време рата у БиХ.

“Што више копамо, више информација пронађемо“, рекао је Мајкл Мекквин, историчар који је водио истраге у одељењу Имиграционе службе за ратне злочине.

Амерички медиј преноси да су најближи изручењу бивши војници, а неки од њих данас раде као фудбалски тренери, радници у фабрикама, док су поједини запослени у казинима у Лас Вегасу.

Напор да се идентификује већи број ратних злочинаца стигао је након апела државања БиХ широм света да се јаве сведоци који могу да доставе податке о догађајим за време рата у бившим југословенским државама.

Најмање половина, од 300 држављана БиХ за које се сумња да су починили ратне злочине, могу да се доведу у везу са масакром у Сребреници.

“Идеја да они који су начинили штету Босни могу да имају слободан живот је мени страна“, рекао је Мекквин, који је раније радио и на истрагама нацистичких злочина.

Ипак, он наводи и да је проблем у томе што његово одељење нема уређено финансирање, те да он понекад у сопственом аранжману долази на Балкан како би разговарао са очевицима злочина.

Њујорк Тајмс пише да је до сада осуђено неколико ратних злочинаца, на територији САД, између осталих, држављанка Хрватске Азра Башић је осуђена због злостављања српских затвореника, а у јануару је осуђен Един Сакоч, због лажних изјава о својим улогама у силовању, два убиства и гранатирању босанских Срба 1992. године.


(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

небитно

28.02.2015 22:16

Сад ваља И ове фукаре хранити о дрзавном троску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

01.03.2015 07:37

Гле кукавица како се крију цело време, све их прво казнити све им одузети што су досад зарадили и онда депортовати.Нема везе ко су они јер злочин је злочин има места у Зеници и Фочи а биће им топлије ако их је више,боље нису заслужили. Поготово оне што се доводе у везу са Сребреницом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.03.2015 17:05

Све су ово супље прице. Зиви били па видјели. Никога они неце депортивати када виде да су то све муслимани.

Name

јаја

01.03.2015 08:38

Немојте их нама врацати . Пуна их је БиХ оставите их себи код вас има смртна казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведок

01.03.2015 20:47

Слусам данас сведске вести. Казу вецина који це се изруцити су осумњицени Срби. Опет це испасти да смо ми најгори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма добри су Сведјани

01.03.2015 23:00

Прије ових вјести, видим на мојој стајалисту плакату из казина с мојим датумом родјења. Мислим ста је ово кад оно за два дана ова вјест. Ја знам да не смијем путовати, ко ме трази, засто итд. То је поцело задњу годину ваљда и сведски зелудац има степен кад му позли од глупости. Какогод, ја се Суда не пласим само нецу у Босну.