Младић преминуо од свињског грипа

Ужичанин Жељко Бошковић (34) преминуо је у четвртак на ВМА од упале плућа изазване свињским грипом.

Србија 28.02.2015 | 19:00
Младић преминуо од свињског грипа

Младић је на лечење примљен са упалом оба плућна крила и отежаним дисањем, због чега су га прикључили на апарат за вештачко дисање.

Жељков отац Милан Бошковић каже да му син није имао проблема са другим болестима.

- Све је почело повишеном температуром 14. фебруара, када смо се јавили Хитној помоћи. Два дана касније, стање му се драстично погоршало, па је примљен у ужичку болницу. Лекари су констатовали обострану упалу плућа изазвану грипом и праћену дијарејом - прича Милан.

У петак, 20. фебруара, Жељко је хитно пребачен у Београд, где је збринут на ВМА. Подвргнут је новим снимањима која су утврдила да су му плућа у веома лошем стању. Један за другим у четвртак су почели да отказују и остали органи. Шокантна вест из Београда породици Бошковић стигла је у петак ујутро.

У ужичкој болници кажу да је вирус А (Х1) потврђен код још једног пацијента који је у тешком стању. Он је на лечење примљен 24. фебруара услед гушења и високе температуре. Изолован је, а лекари наводе да је раније имао тешко хронично хематолошко обољење и да је лечен због болести кардиоваскуларног система.

Директор Завода за јавно здравље Ниш проф. др Бранислав Тиодоровић објашњава да се у Србији не очекује велика епидемија грипа, али да су у свакој сезони хронични болесници, старији од 65 година и мала деца најугроженији.

- Грип уме да направи тешке компликације, од упале плућа до разних проблема са дисањем, поготову особама којима је ослабљен имунитет. Сада вакцинација против грипа није препоручљива јер инфлуенце већ увелико има и немогуће је да се брзо створи имунитет - објашњава Тиодоровић и додаје да топло време, иначе, погодује ширењу вируса.

Како вирус грипа убија

Др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог из Ниша, објашњава да су смртни случајеви од грипа могући, али и да се такве смрти углавном не преписују самом вирусу, већ погоршању основне болести коју је изазвао грип. Највећа опасност од грипа, иначе, прети хроничним болесницима, старијим особама и малој деци, којима болест може да се искомпликује због вируса.


(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар