Производња расте, сировине проблем

Дрвна индустрија у БиХ посљедњих година биљежи значајан успјех када је извоз у питању, али и када је у питању запошљавање нових радника.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 11:04
Производња расте, сировине проблем

Једини проблем за ову успјешну привредну грану у БиХ представља недостатак сировина, али и прекомјеран извоз тих истих сировина из БиХ од стране малих приватих пилана.

Овај проблем већи је у Федерацији БиХ него у Републици Српској.

Наиме, Влада Српске је још 2011. године уредила ову област, тако што је предност дата фирмама које се успјешно баве финалном производњом.

Ова грана индустрије била је најуспјешнија у прошлој години, посебно када је у питању извоз у земље Европске уније.

Селма Башагић, секретар Асоцијације групације дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе БиХ, истиче да, на основу званичних података Управе за индиректно опорезивање БиХ, извоз дрвне индустрије у БиХ у 2014. години износио је више од 1,9 милијарди КМ, што је 9,3 одсто више него у 2013. години.

„Покривеност увоза извозом је била 358,6 одсто. Значи та тенденција повећаног извоза се наставља, као и тенденција суфицита у извозу дрвне индустрије, јер је он посљедњих година три пута већи него увоз“, каже Башагићева.

„Многе фабрике повећавају извоз финалних производа, дакле не само намјештаја, него и грађевинске столарије и осталих финалних производа, јер се многе фабрике које су се доскора бавиле примарном прерадом окрећу финализацији, што је веома добар знак“, појашњава Башагићева и додаје да фабрике имају проблема с недостатком сировине.

Кључно је, како је истакла, што је расположива сировинска основа мања од потреба.

„У протеклих 15 година велики број пилана изграђен је уз помоћ многобројних повољних кредитних средстава наших донатора, а многе од њих раде незаконито и оне су те које углавном и извозе ту сировину“, истиче Башагићева.

Мухамед Пилав, члан Групације дрвне индустрије у Привредној комори ФБиХ и директор фирме која се бави израдом намјештаја „МС&Wоод“, каже да је дрвна индустрија једна од најуспјешнијих грана, те да су протеклу годину у ФБиХ пословали са суфицитом од милијарду КМ.

Међутим, упозорава да је велики проблем набавка сировине, јер приватне пилане више извозе полупроизвод него што добију фирме које се баве извозом готових производа.

„Потребно је што прије направити неки план и утврдити правило које ће компанијама које успјешно раде омогућити да имају приоритет при набавци сировина. Није поштено да 1.000 кубика дрвета добије и пилана која извози полупроизвод и фабрика која извози готов производ, јер фабрика ће са оволико дрвета запослити 200 радника, а пилана пет да изрежу даске“, објашњава Пилав.

Према његовим ријечима, за разлику од БиХ, извоз трупаца у цијелој Еуропи је забрањен или дестимулиран, док су бх. произвођачи приморани увозити репроматеријал како њихове твртке не би обуставиле производњу.

Лазо Шиник, секретар Удруђења дрвопрерађивача у Привредној комори Републике Српске, истиче да се ситуација у овом ентитету видно поправила откако је Влада донијела уредбу да се приоритет код добивања сировина да фирмама које се баве финалном производном и које су успјешне у томе.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

28.02.2015 23:15

Е да је даска него се буква извози за огрев сто је ван сваке памети.

ОДГОВОРИТЕ