Освајач ЛЕ иде директно у ЛШ, осим ако...?!

Ове сезоне је у Лиги Европе значајно повећан улог, али њен победник ипак може да остане "кратких рукава".

Фудбал 28.02.2015 | 17:20
Освајач ЛЕ иде директно у ЛШ, осим ако...?!

Извештавајући са жреба осмине финала Лиге Европе, у петак рано поподне, написали смо да је ово прва сезона у којој је освајачу другог по значају европског клупског такмичења гарантовано место у наредном циклусу Лиге шампиона.

Тачно, али не сасвим.

Тим који 27. маја у Варшави подигне пехар, имаће "у џепу" место у плеј-оф рунди квалификација за Лигу шампиона, а директно у групну фазу пласираће се само у случају да освајач Лиге шампиона оствари право учешћа и кроз своје национално првенство.

Ако би будући првак Европе у својој земљи завршио испод места са кога/којих се иде директно у Лигу шампиона, искористио би право уласка у елиту као бранилац титуле и тиме приморао освајача Лиге Европе да се квалификује кроз двомеч плеј-офа.

Таквих примера у 21. веку није било много, али их је било.

Рецимо, Ливерпул је 2005. године пеналима тријумфовао у незаборавном истанбулском финалу против Милана, док је у Премијер лиги заузео пето место.

УЕФА је тог лета направила преседан, доделивши клубу са Енфилда "вајлд кард" за учешће у квалификацијама, које је морао да игра од првог кола, заједно са првацима најслабијих фудбалских земаља Европе, све то како шампион "старог континента" не би остао ускраћен за могућност одбране трона.

Првобитна идеја била је да Евертон, као четвртопласирани у Премијер лиги, у корист градског ривала буде пребачен у тадашњи Куп УЕФА, али је такав предлог одбила енглеска фудбалска асоцијација.

Да убудуће не би било сличних компликација, у Ниону су изгласали правило да европски првак има гарантован наступ у Лиги шампиона сезону касније, без обзира на то шта је урадио у домаћем првенству.

На том амандману профитирао је Милан 2007, када је по пласману у Серији А требало да игра последњу рунду квалификација за Лигу шампиона, али и Челси 2012, када је у Премијер лиги био тек шести.

Тада је четвртопласирани Тотенхем уместо у квалификације за Лигу шампиона морао директно у групну фазу Лиге Европе - због лимита од четири клуба за земље са највећим коефицијентом успешности - док би по новом правилу задржао то право, а Енглеска би имала "4+1" учесника елитног такмичења.

Занимљиво је и шта би се десило ако би Лигу шампиона и Лигу Европе освојили тимови из исте земље (нпр. Енглеске, Шпаније или Немачке), који се по пласману у националном првенству не би пласирали у Лигу шампиона.

Тада би првак Европе ишао у групну фазу ЛШ, победник Лиге Европе у плеј-оф рунду квалификација, а четвртопласирани из националног првенства у групну фазу ЛЕ, јер би у супротном та земља пробила и новоуспостављени лимит од пет екипа.

Коментари / 0

Оставите коментар