Хрватска уводи визе за грађане БиХ?

Европска унија забринута је због великог пораста броја грађана из држава западног Балкана који у државама ЕУ траже азил. Европска унија не искључује ни крајњу мјеру поновног увођења виза за грађане Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Регион 27.02.2015 | 19:08
Хрватска уводи визе за грађане БиХ?

Тим државама је још 2009. године укинут визни режим, а у том режиму остало је само Косово.Према извјештају Европске комисије, објављеном јуче у Бриселу, број грађана ових држава који су тражили азил у ЕУ током 2014. године повећао се за чак 40 одсто у односу на годину раније.

Укупно је то више од 50.000 људи, а све то ЕУ види као "злоупотребу визне либерализације" и тражи оштре мјере тих држава да се таква пракса спријечи.

''Користи од визне либерализације доиста се видљиве када је ријеч о јачању контакта између људи и пословним могућностима. Али злопораба безвизног режима оних који траже азил у ЕУ се мора ријешити'',  изјавио је у Бриселу Димитрис Аврамопулос, повјереник за унутрашње послове и миграције.

Он је најавио да ће већ почетком марта посјетити Косово и Србију, државе из којих долази највећи број азиланата у ЕУ с подручја Балкана.У овом извјештају није укључен и феномен масовног илегалног преласка грађана с Косова на територију ЕУ, који улазе преко српско-мађарске границе јер се ради о грађанима државе која нема визну либерализацију.

Али и то је забринуло Европску унију, а Њемачка и Аустрија већ су почеле враћати такве емигранте.У исто вријеме стопа прихваћање захтјева за одобравање азила знатно је пала. Највећа група оних који тражи азил у ЕУ долази из Србије, више од 40 посто укупног броја грађана држава западног Балкана.

Слиједе Македонија, Албанија, БиХ, а најмањи број је из Црне Горе.Европска унија предлаже државама регије да ојачају информативну кампању да би грађанима објаснили да у ЕУ готово да немају шансе добити азил.Исто тако траже од њих да сарађују у борби притив група организавног криминала које организују, а у случају косовских грађана и кријумчаре људе у ЕУ с лажним обећањима да могу добити азил.

Европска унија поједноставила је процедуре увођења виза и, ако су неке државе чланице, попут Њемачке, Аустрије, Холандије, Белгије и Француске, најавиле да би могле предложити одлуку у враћању визног режима, и Хрватска би као чланица ЕУ - иако није чланица Шенгена- морала слиједити ту одлуку и увести визе за грађане Србије и БиХ.

Таква мјера је непожељна са става држава чланица Европске уније, укључујући и Хрватску, али једини је начин да се смањи број оних који злоупотребљавају визну либерализацију да би у ЕУ тражили политички азил.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ниста цудно

27.02.2015 18:13

НАМА ЦЕ СВИ УВЕСТИ ВИЗЕ, НИСТА ТУ НИЈЕ ЦУДНО, ПА ТО СЛИЈЕП ВИДИ КУДА ОВО СВЕ ИДЕ САМО НАС РЕЗИМ ТО НЕ ВИДИ И РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

28.02.2015 07:03

Ја бих искрено волио да нам уведу визе да народ види ко их води. Не заслузујемо боље кад бирамо "додике", "изетбеговице", "цовице" и слицну мраку.

Name

неутралан

27.02.2015 18:18

Само уведите визе.Прошле године највише сте у Далмацији имали туриста из БиХ,а ове год. ће те имати још мање.Сви ћемо у Грчку и Турску,па изволите.Код Вас је иста ситуација као и осталим државама у окружењу,само у другом паковању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

28.02.2015 00:03

Добро сто за Грцку не би онда требала виза.

Name

образ

27.02.2015 18:37

Што смо живјели то је било у Титиној Југи ова демократија што је залутала на ова подручја само је мора додатна на тешки и одвратни живот народа у којој нећемо никада знати за добар и праведан живот у њој

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУТРАЛАН

27.02.2015 18:42

Најмање за увођење виза је крив РТРС.Крива је лоша политика,а зна се зашто.Преко БиХ долазе илегалци и одлазе у ЕУ,а то им не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

братко

27.02.2015 18:49

Па тако и треба кад имамо овакве медије који не дозвољавају да се изнесе своје мишљење.Зивио нам нас предсједник г.Додик!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

27.02.2015 20:41

Ма ста це и ако нам уведу визе и код њих је стање ко и код нас људи из контенера ваде смеце ко и код нас биједа само политицари узивају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

27.02.2015 20:45

Да имамо среће па да млади образовани људу оснују нову партију па да сједе њих 50 па се договоре да крену у кампању, побиједе, изаберу владу и да крене производња само за наше тржиште, укину увоз свих производа које сами можемо произвести, укину све бенифиције себи као политичарима направе мјесто за радника за породицу, све би било лакше а вјерујем да то није тешко, пише на све стране како је на хиљаде инжињера незапослено у чеми је проблем онда!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

27.02.2015 21:42

Па и ако уведу визе ,треба и БиХ увести хрватима визе за улазак у БиХ и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

28.02.2015 09:22

Овај јаја лупа. На западу нема сиротиње просјецна социјална давања по особи износе 1000 евра од тога се плаца стан,а остатак је сасвим довољан да се нормално зиви. Знаци сваки незапослени на западу зиви боље него доктор у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанацбрцко

28.02.2015 12:25

Јел то само Босњацима и Србима или вази и за "угрозене".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.02.2015 13:32

Ма то они нама уводе визе боје се за Колинду да се не би заљубила у кога у БиХ,посто вец у Србији има везу јос само фали у БиХ,а Милорад це то стедити са Цовицем неце они нама визе увести,јер Дјокиц надје петрол морамо некоме продавати или цемо производити бијеле цизме код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуад

01.03.2015 01:53

За Хрвате нико не прица преко 150.000 хиљада Хрвата се просле године иселило на запад али то није страсно католици им изгледа не сметају као азиланти,само трпају нос гдје им не треба а нису далеко Грцкој економији.

ОДГОВОРИТЕ