Србија: Највише самоубистава због депресије

Депресија предњачи у односу на друге менталне болести и одговорна је за половину самоубистава. Према речима стручњака, заступљенија код жена, старијих особа и људи из сиромашнијих слојева.

Србија 27.02.2015 | 11:47
Србија: Највише самоубистава због депресије

У Србији све више особа пати од менталних болести. Званични подаци показују да у Србији око 300.000 људи пати од депресије. То је око 4,1 одсто становништва, а у појединим крајевима тај проценат је много већи.

Стручњаци кажу да ова ментална болест предњачи у односу на друге и да је одговорна за половину самоубистава. Депресија је, према речима стручњака, заступљенија код жена, старијих особа и људи из сиромашнијих слојева.

Претпоставља се да има и више оболелеих, јер се многи и не обраћају лекару за помоћ.

Директорка Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” каже да је свака четврта или пета особа бар једном у свом животу била депресивна.

- Нажалост, међу особама које оболевају од депресије су и млади људи – каже Ђукић Дејановић за “Наше новине”.

Она истиче да депресија није када смо тужни два, три или пет дана.

– Депресиван је онај ко је најмаје две недеље тужан, безвољан, има недостатак интересовања, размишља да не вреди живети, лоше спава, има лош апетит – објашњава она.

Депресија се у Србији налази на четвртом месту међу поремећајима здравља, иза исхемијске болести срца, цереброваскуларних обољења и рака плућа. Према последњем истраживању  Института “Батут” о здрављу становништва , симптоми депресије су присутни код 5,3 одсто жена и 2,9 одсто мушкараца, а ови симптоми су највише изражени код старијих од 85 година.

Неуропсихијатар Сузана Перовић, координатор Саветовалишта за ментално здравље при крагујевачком Дому здравља, навела је да је само у том граду сваки десети грађанин, односно њих 18.500 има неку врсту менталног поремећаја, а најчешће је то депресија.

Извор: Телеграф

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

За депресију треба имати времена

27.02.2015 13:24

Мене отац пробуди с позивом да није добио доруцак, да му нису промјенили пелену итд. Кад ме не зове мислим ста је било. Депресија у његовом слуцају знаци сједити 24 сата да не помакне прст. Зива мумија.

ОДГОВОРИТЕ