Милијарде КМ иду у џепове послодаваца

Бурна реаговања у РС поводом најављених измена Закона о раду, синдикалци огорчени. Председница Синдиката РС Ранка Мишић: Због нерада инспекција до сада није уплаћено 680 милиона за доприносе.

Република Српска 26.02.2015 | 21:46
Милијарде КМ иду у џепове послодаваца

Чак 680 милиона неуплаћених доприноса за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање и више од милијарду и по марака бруто износа зарађених радничких плата, које су остале у џеповима послодаваца - последица су нерада контролних органа у Српској, пре свега Инспекције рада и Пореске управе, тврди Ранка Мишић, председница Синдиката РС, образлажући за "Новости" зашто је Синдикат Српске против доношења новог закона о раду.

- Ми и даље не знамо зашто Влада РС жели да донесе нови закон о раду. По мишљењу синдиката Српска има веома модеран Закон о раду, усклађен са конвенцијама МОР, са европском правном стечевином и у овом тренутку је модернији и комотнији чак од последњих измена Закона о раду који су се десили, рецимо, у Србији. Ми немамо проблем са Законом о раду, већ са неспособношћу контролних органа Српске да исконтролишу примену Закона, и не само њега, него и Закона о доприносима. Као последицу имамо раднике који су на улици и који не могу да остваре своја елементарна права.

Реформски процеси које је најавила Влада Републике Српске, кандидујући 11 нових законских решења из области финансија, изазвали су бурне и опречне реакције у Републици. Посебно најава новог закона о раду, због којих се и Синдикат РС дигао на ноге.

Мишићева додаје да је неопходна потпуна реорганизација Инспектората РС.

- Морају се поставити кључна питања: ко може да буде инспектор, колико дуго неко може да буде инспектор, који алати су потребни да контролишу примену постојећих закона. Не може се неком опростити неуплаћивање доприноса, а неком не. Дакле, у држави у којој постоји селективна примена закона, боље да нема никаквих закона, него да се на тај начин примењују - наглашава председница Синдиката РС.

Председник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић први пут за "Новости" открива разлоге подршке ове институције доношењу новог закона о раду.

- Три су основна разлога због којих морамо приступити доношењу новог закона. Прилагођавање законодавства тржишним условима пословања, усклађивање са међународним конвенцијама и директивама ЕУ и усклађивање са домаћим законодавством. Уопште, морамо имати могућност да брже и ефикасније реагујемо на промене на тржишту. Због ригидног законодавства, не само радног, врло често то нисмо у могућности. Ово су врло озбиљна питања. Појединачни и поготово искључиви ставови не би требало да буду кочница за предузимање нужних и често врло тешких одлука - истиче Шкребић и додаје:

- Очекујемо одговоран приступ Владе Републике Српске. Посао везан за почетак рада радне групе за израду новог ѕзакона о раду и упућивање Нацрта закона о раду у Народну скупштину очекујемо да буде завршен до краја марта.

УСКЛАЂИВАЊЕ

Министарство је мишљења да постоји јасна потреба прецизнијег и јаснијег дефинисања појединих одредаба закона, и то из више разлога.

У тринаестогодишњој примени Закона о раду дошло је до промена у друштвено-економским односима, при завршетку је процес приватизације, БиХ, а тиме и Република Српска закључила је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, постоји обавеза усклађивања и са европским документима, у Републици Српској донесени су нови закони са којима треба извршити усклађивање и у складу са тим законима треба уредити флексибилне облике рада - каже Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миксило

26.02.2015 21:16

Ранка Мисиц: европски синдикални првак у скупоци одјеце и фризуре. Не постоји синдикални водја тако скупо обуцен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.02.2015 21:24

У којој то земљи Еу се радницима дугује толики новац за плате и доприносе.У којој то земљи се тако брзо обогати као сто се породица Скребиц обогатила послије рата на овамо?Припада им Дестилација Теслиц и фабрика обуце.А постигли су то кроз политику и лоповлук.Какав вам закон јос треба мозда да вам дају радници и оно мало сто добију као плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

27.02.2015 08:09

У овој земљи постоји само једно рјешење, све мора бити одузето тајкунима и враћено народу у облику друштвене својине која је прво незаконито преведена у државну својиму а онда преливена у њихове џепове. Против приватног биизниса мнисам никада имао ништа против али ово на овом простору уназад 25 година је нешто сасвим друго, ово је пљачка и отимачина. Овдје за поштен приватни бизнис уствари нема мјеста, као ни за државне фабрике, овдје царују криминалци и људи врло врло ниског морала, што би се рекло у жаргону, људи без имало образа. А овај народ овакав какав је бира баш такве. Сретно му било. И лишће и корјење се може скувати за ручак. Тако ће ускоро и бити.