Невакцинисање изазвало епидемију у БиХ?

Пад процента вакцинације у БиХ довео је до појаве епидемије морбила или малих богиња, јављају медији.

Босна и Херцеговина 26.02.2015 | 19:49
Невакцинисање изазвало епидемију у БиХ?

Епидемиолози упозоравају да се такав тренд мора зауставити а родитељи скептични, страхују за здравље дјеце.

Само у Републици Српској за посљедњих шест мјесеци пријављено је преко 2.000 случајева обољелих од морбила или малих богиња.

Институт за јавно здравље РС прати стање на цијелој територији коју покрива а посебно на подручју 17 општина гдје је проглашена епидемија. Обољели долазе из чак 41 општине а најгоре је стање на подручју Бијељине гдје има преко хиљаду обољелих.

„Само у јануару 2015. године, број обољелих у недјељном интервалу кретао се између 71 и 117, а у првој и другој недељи фебруара регистровано 87 обољелих”, каже начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравље РС Љубица Јандрић за ДW.

Упозорење свим домовима здравља

''Разлог за овакав пораст броја заражених је, јасни су у Институту, невакцинисање или непотпуна вакцинација. Чак 40 одсто обољелих нема никакве податке о вакцинацији'', каже Јандрић.

“Институт је свим здравственим установама доставио допис односно упозорење да су дужни да прегледају вакциналне картоне и провјере статус свих лица од навршене једне године до навршених 19 година живота.

Након тога, с обзиром да се и даље очекује оболијевање осјетљиве популације, неопходно је уз редовни програм вакцинације, проводити додатну вакцинацију МРП вакцином (против малих богиња, рубеоле и заушњака оп.а), лица за која се утврди да су невакцинисана, непотпуно вакцинисана или која немају доказа да су вакцинисана МРП вакцином”, каже она.

Слична је ситуација и у Федерацији БиХ гдје је у 2014. години било преко 3.000 обољелих од морбила. Такође, ради се углавном о лицима која или нису вакцинисана или су дјеломично вакцинисана. Законом је предвиђена казна за невакцинисање од 100 до 2000 марака која до сада ником није изречена.

Овдје долазимо до суштине проблема гдје је вакцинација посљедњих година постала тема о којој се воде расправе у јавности “за” или “против” и због чега код родитеља постоји одређени страх од вакцинације.

Тако МРП вакцину доводе у директну везу са узрочником аутизма иако је веома мало или готово да и нема медицинских доказа за такве тврдње.

Дјеца се (не)контролишу довољно прије вакцинације

Искустава је много када је ријеч о вакцинацији и њеним добрим или лошим странама али је генерална оцјена да је вакцина искоријенила многе болести које и данас “држи под контролом”.

Са овим се не би сложио један Бањалучанин који, како каже због осјетљивости теме и јаких фармацеутских лобија, не жели да открије идентитет. Није имао добра искуства када је ријеч о вакцинацији дјетета те због тога није наставио са програмом обавезне вакцинације.

“Педијатри дају одобрење за вакцинисање дјетета само на основу површног прегледа дјетета и на основу тога да ли има температуру или не – дајуили пак не дају одобрење. Нема ниједне друге провјере попут анализе крви или анализа имуног система дјетета. Моје дијете није имало добар имуни систем у том тренутку и није могао да прими те умртвљене бактерије и догодиле су се компликације. То не мора да буде потенцијални проблем али то се не зна док се не ураде провјере - које нико не ради”, каже он.

Вакцина - највеће достигнуће након пеницилина

За педијатре оваква оцјена “не држи воду” с обзиром на све добре стране вакцинације и заштите у даљем развоју дјетета. Педијатар Бранислав Лолић каже да је епидемија морбила која нас је захватила “можда и добро дошла како би отворила некима очи”, с обзиром на вишегодишњи негативни тренд када је ријеч о вакцинисању дјеце.

“Након 30 година рада у овом послу сигуран сам да је уз пеницилин, вакцинација највеће достигнуће на подручју медицине, посебно код неких тешких болести. Међутим, сада смо дошли у неко друго доба када свако одлучује како хоће, иако је вакцинација обавезна. Када се већ прича о детаљном прегледу дјетета прије вакцинације, то би невјероватно пуно коштало а и не постоји начин да тиме предвидите то од чега родитељи страхују”, казао је Лолић.

Као одговор на ово, саговорник са лошим искуствима у вакцинацији дјетета, каже да је од неколико доктора, домаћих и иностраних, чуо неколико занимљивих констатација које потврђују његове ставове.

“Ово против чега се људи сада вакцинишу су биле болести које су махом узимале животе у ранијим периодима, и онда када је вакцинација против тога почела то је имало неког смисла. Треба међутим имати у виду, кажу, да су то болести које су махом настајале због непостојања примарне заштите, непостојања антибиотика, слабе основне хигијене итд... Данас ти услови нису упитни и онда се поставља питање оправданости убацивања мртвих бактерија са којима се дијете у 99 одсто случајева неће суочити”, став је саговорника.

ВладимирШушак из Бањалуке редовно је вакцинисао дијете до прије неколико седмица када се након вакцине против дифтерије, здравстрвено стање његовог дјетета искомпликовало. Сада је у недоумици како даље да поступа када је ријеч о вакцинацији.

Зашто се не евидентирају компликације изазване вакцинисањем?

“Моје дијете је примило ДиТеПер (дифтерија, тетанус, пертуси оп.а) вакцину и имало је јаку реакцију на њу. Беколико сати након примања ваццине завршило је на три дана у болници. Према дијагнози имао је фебрилне конвулзије. Редовно смо вакцинисали дијете али сада страхујемо како даље да цијепимо дијете".

"Нисмо противници вакцинисања али заиста имамо разлога за страх зато што смо свјесни да се то не би десило да су то биле петовалентне вакцине а не тровалентне које Фонд однедавно набавља. По мени је такође проблем што нико од доктора, од педијатра преко специјалиста у клиничким центрима или домовима здравља не жели уопште да призна да су се компликације десиле након вакцинисања и не желе то да евидентирају. Ја заиста не знам какви су то лобији и о чему је ту ријеч”, казао је.

Вакцинациони центар у Бањалуци још је у првој половини прошле године остао без петовалентних вакцина која се дају дјеци до другог мјесеца живота а служе за заштиту организма од дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе и ХИБ-а.

Само обећања

Вакционациони центри су на вријеме обавијестили фондове који у сарадњи са Институтом за јавно здравство врше набавку вакцина. До данас нису набављене, иако је министар здравља РС Драган Богданић још крајем прошле године обећао набавку шестовалентних вакцина.

“Ми смо мало тржиште и могу да нас условљавају. Није до нас, ми имамо добру намјеру да набавимо и шестовалентне вакцине али нисмо у интересу малих фармацеутских компанија. Немате неки медицински бенефит да ли сте вакцинисали са тровалентним или петовалентним али је сигурно да сте пореметили комфор дјетета јер имате потешкоће уз апликацији”, рекао је.

Извор: Дојче веле

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родитељ

27.02.2015 06:43

А има ли струцњак који це објаснити како су се заразила она дјеца која су вакцинисана против тих морбила. И ко мозе гарантовати да су те вакцине 100 % безбједне.

ОДГОВОРИТЕ