Нијемци Србима, Ромима и Албанцима у пакету: "Марш кући"

Међу депортованим грађанима са Косова и Метохије, који су јуче стигли на приштински аеродром, осим Албанаца било је и припадника ромске, али и српске националности.

Из Њемачке је враћен и Никола Михајловић са породицом, који је из Сјеверне Косовске Митровице.

Свијет 25.02.2015 | 22:13
Нијемци Србима, Ромима и Албанцима у пакету: "Марш кући"

“Вратили су нас зато што кажу да је на Косову лепо стање и да је за оне са Косова немогуће да добију папире. Био сам тамо двије године. Нико са Косова, из Босне или са Балкана, не може да добије папире”, прича Никола.

Међу повратницима била је и Сања Кузмановић са породицом из Сјеверне Митровице, која је две године боравила у Шведској. И она каже да је за оне са Балкана немогуће да добију папире.

“Јуче су нам банули у стан и покупили нас без икаквог обавештења. Рекли су да нису имали времена и вратили нас. Било је јако стресно за моју породицу.
Ипак, две године смо стварали неки живот тамо и после нас тако врате, не пруже шансу ни да се спакујемо као људи, мислим да није лепо. Мада, хвала Шведској, лепо нам је било док је трајало. Сада све нешто испочетка”, изјавила је Кузмановићева.

По слетању у Приштину прошли су контролу покрајинске полиције. Са собом су имали само путни документ са сликом.

Валон Краснићи, званичник тзв. Министарства унутрашњих послова казао је да је овај повратак организован након постигнутих споразума са земљама Европске уније.
“ Сви они који су се вратили поседују косовска документа и ми смо претходно информисани о њиховом повратку. Међу њима су и људи који су емигрирали пре три-четири године. Они који су отишли пре 2010. године могу бити корисници Програма за реинтеграцију, али они који су Косово напустили после 2010. године не”, казао је Краснићи.

Министар полиције у Влади Косова Скендер Хисени поновио је у уторак да ће сви они који су илегално напустили Косово бити враћени.

“ Илегална миграција наноси штете свему, а помаже само криминалцима. Грађани Косова који су илегално мигрирали, свидело нам се или не, биће враћени. Ми ћемо инсистирати код држава у шенген зони да илегална миграција не буде услов за либерализацију виза, рекао је Хисени, преноси РСЕ.

Хисени је додао и да не постоји план за оне који су продали своју имовину како би напустили Косово, али како тврди, таквих нема пуно.

-“Мали је број грађана Косова који су продали све. Не треба драматизовати ово питање. Реалност је да таквих није пуно, веома је мали број и већина који се врате биће тамо где су и били”, истакао је Хисени.

На међународни аеродром у Приштини у уторак је стигла прва група људи који су илегално емигрирали у земље Европске уније. Њих 73 враћено је из: Мађарске, Немачке, Аустрије, Шведске и Финске.

Србија данас

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

шумар

25.02.2015 21:25

Ви би брзо и од Њемачке направили Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

25.02.2015 23:29

Затворити све у бодљикаву зицу на Косову и нек узивају у незавосној дрзави и славе КЛИНТОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

26.02.2015 05:51

Добар пакет ни дједа Мраз га бољег не би донио.

ОДГОВОРИТЕ