Џумхур: Хоћу меч с Нолетом у Сарајеву!

Најбољи бх. тенисер Дамир Џумхур у интервјуу за МОНДО говорио је о историјском успјеху за бх. тенис који је остварио, својој филмској каријери за коју многи и не знају, односу са првим рекетом свијета...

Тенис 26.02.2015 | 21:40
Џумхур: Хоћу меч с Нолетом у Сарајеву!

БиХ је коначно добила тенисера у ТОП 100.
Дамир Џумхур је послије освајања челенџера у Доминиканској републици и финала на челенџеру у Мексику избио на 87. мјесто АТП листе, што је најбољи ренкинг једног тенисера из БиХ.

Двадесетдвогодишњи тенисер у интервјуу за МОНДО рекао је да годину није почео најбоље, али је на крају ипак успио да оствари највећи успјех у каријери и историјски успјех за бх. тенис.

"Бранио сам бодове од прошле године, изгубио сам 115 бодова из Аустралије и пао сам са 105. на 125. мјесто. Ову средњеамеричку турнеју, ова два турнира која сам играо, започео сам као 125. играч свијета и на крају сам послије два турнира на 87. мјесту. Презадовољан сам овим што сам направио, у два челенџера узео сам 150 бодова за двије седмице и то је стварно велики резултат с обзиром да сам играо два стварно јака челенџера. Први челенџер на земљи, на великој надморској висини, други челенџер је био такође на 1500 метара висине, на тврдој подлози и није било лако прилагодити се ни на једном ни на другом, али успио сам да повежем два јака турнира што је јако битно за мене и мислим да стварно могу да будем презадовољан након ове двије седмице".

Уласком у Топ 100 отворио је себи пут ка врху, јер ће АТП турнире почињати из главног жријеба, а противника се нимало не боји.

"Разлика између играча у Топ 100 и оних иза те линије је стварно минимална, нема ту неке велике разлике. Ето вам мој примјер играч који је 105. и играч који је 87. видјели сте то је само један турнир. Али велика разлика је у томе што ћу као 87. играч свијета играти главне жријебове АТП турнира без квалификација. Дефинитвно ћу имати мање мечева и освајати више бодова нпр. само са једном побједом тако да су то те погодности и предности, а као 87. играчу то ми доноси и главне жријебове грен слемова што је најбитније за мене у овом тренутку. Мислим да у наредном периоду на АТП турнирима, иако ће ту бити мало јачи играчи, стварно могу добро да играм јер будем ли играо као протекле двије седмице могу се носити са противником без обзира који је играч у питању. Надам се да у наредном периоду могу правити добре резултате и напредовати на АТП љествици", истакао је Џумхур.

Остаће уписан као бх. тенисер са најбољим пласманом у историји, а да је другачије размишљао прије неколико година БиХ не би сада имала играча у Топ 100.

"Још у јуниорском периоду нудили су ми држављанство Хрватске, њихов савез је нудио, а ја то нисам тада прихватио и наставио сам играти за државу у којој сам се родио и заиста волим играти за своју државу, волим играти за Дејвис куп репрезентацију, увијек сам посвећен много томе, увијек ми је част борити се за своју домовину. Мислим да иако ситуација у БиХ није баш најбоља и када је у питању спорт ја сам успио да изнесем тај терет и мислим да сам примјер многим другим који играју тенис и желе да постану добри играчи да ипак из БиХ могу постати јако добри играчи уколико то заиста желе", рекао је он.

Послије овог успјеха, питање је шта даље... Топ 50?

"Надам се да до краја године могу у Топ 50 или бар да се приближим, да будем у Топ 60, Топ 70. Мислим да у Топ 70 могу доћи за пола године, али не желим да будем онако да кажем да причам ја могу ово или оно, више волим поставити неке циљеве који су реални и онда кад их остварим све наредно је бонус. Покушаћу до краја године да будем у Топ 60 или близу Топ 50".

Прва сљедеће обавеза Дамира Џумхура, коју ће како је истакао радо обавити, је наступ са Дејвис куп репрезентацијом БиХ у првом колу Друге групе Евроафричке зоне, а противник је Зимбабве, и то у гостима.

"Дефинитивно да Зимбабве неће бити нимало лаган пут. Играћемо на 1500 метара надморске висине. Претпостављам да нико од мојих саиграча није саиграча никада није играо на таквој надморској висини и сигурно је да ће услови одговарати играчима Зимбабвеа. Вјероватно ће бити подлога тврђа, требаће се навикнути на то. Биће тешко, сигуран сам, а мислим да имамо квалитет више и да можемо направити добар резултат. Ако будемо сви здрави и спремним мислим да неће бити проблема. Послије ћу играти Индијан Велс и Мајами, послије тога се враћам у Европи, играћу неке турнире на земљи и један или два челенџера између", рекао је наш најбољи тенисер.

Узор овом младом тенисеру прво је био Патрик Рафтер, да би му послије узор био још увијек активни и сјајни Роџер Федерер. Са њим и другим играчима из свјетског врха имао је прилику да се дружи, а посебан утисак оставио је и најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић.

Српски тенисер му је током прошлогодишњег Аустралијан опена давао и одређене савјете, а Џумхур је још тада дошао на идеју да са Нолетом одигра један меч у Сарајеву.

"Наравно волио бих са једним од њих да одиграм меч у Сарајеву. Мислим да највећа шанса постоји са Новаком Ђоковићем који је са простора бивше Југославије и који је стварно и као особа од свих тих топ играча најближа са мном. Драго ми је да имам један добар однос са првим рекетом свијета. Што се тиче играча из свјетског врха само бити поред њих је велика привилегија, поготово разговарати са њима, дружити се, чути њихова мишљења, учити о њих, то је велика ствар и велико искуство за мене као младог играча. Покушаћу са Нолетом да остварим добар контакт, први сам играч из БиХ у топ 100 и надам се да ћемо успјети остварити контакт да у будућности одиграмо неки егзибициони или хуманитарни меч у БиХ", открио је своју жељу Џумхур.

Популарни "Џуми" у разговору за МОНДО открио је да слободно вријеме посвећује образовању, које му је веома важно.

"Тренутно сам друга година на Факултету политичких наука у Сарајеву, смјер журналистика, ПР комуникације. Мислим да сваки спортиста поред спорта којим се бави требао би да има и школу и мислим да тренутно је јако битно да се истовремено и школујем. Мама ми је професор математике, долазим из породице у којој се школа много његовала тако да ту никада нисам заказао", рекао је он.

Наравно, слободно вријеме, користи и за одмор и дружење са пријатељима, а посебно драги су му тренуци су када је у свом Сарајеву.

"У слободно вријеме када сам у Сарајеву, када имам времена покушавам да спремим испит, али наравно волим и излазити и дружити се с пријатељима када то могу. Времена за то нема много, наравно, нису то ни дуги изласци до јутра, али свеједно волим доћи у Сарајево са својом породицом, својим пријатељима. Искористио сам и ову прилику да дођем у Сарајево, да се одморим, напуним батерије и идем даље. Увијек се лијепо вратити у Сарајево, у мој град, а поготово када направите добар резултат. Људи то цијене на сваком кораку. Заиста је лијепо доћи с једним успјехом, великим резултатом и то људи цијене и воле што имају тако некога кога могу да прате и навијају за њега, а ја сам захвалан искрено свима који ме подржавају".

А оних који га прате има много. Због Џумхура су љубитељи тениса у БиХ устајали рано прошле године и пратили га на Аустралијан опену и то му много значи.

"Увијек имам велику подршку својих навијача у БиХ, али и вани. Драго ми је да прате, ево први пут имамо играча у Топ 100, Мирза је 200. то му је ренкинг каријере и мислим да ми некако вучемо остале играче и мислим да ћемо у наредном периоду и као репрезентација и појединачно бити још бољи", истакао је Џумхур.

Оно што многи не знају је да овај спортиста иза себе има и филмску каријеру. Џумхур се као статуиста појавио у филму "Грбавица", а у њемачком филму "Долина снајпера" тада петнаестогодишњи Дамир играо је Дурцана, једну од главних улога.

Џумхур се у разговору за наш портал присјетио своје филмске каријере и признао да би јој се радо вратио.

"То су ствари које сам радио као јако млад и то се никад не заборавља. Та нека моја кратка, кратка филмска каријера неће бити заборављена, а сигуран сам уколико буде шансе да будем поново у улози глумца да ћу радо да пристанем. Имао сам још једну-двије понуде послије тог филма, нажалост био сам на турнирима, био сам заузет тенисом и нисам могао да прихватим. Био сам већ озбиљно у тениским водима и нисам могао да снимим још један или два филма, али радо се сјећам тих дана, поготово тог њемачког филма када сам био један од та четири главна глумца и када сам био у једном потпуно другом свијету глуме који итекако волим и кажем уколико буде прилике поново ћу се вратити глуми", рекао је Џумхур и на крају открио какве он филмове воли.

"Највише волим акционе филмове, наравно, свака добра комедија добро дође за опуштање, али углавном гледам акционе филмове".

Бх. тенисер који је освједочени љубитељ седме умјетноси открио је да ће погледати један од тренутно најпопуларнијиј филмова – "50 нијанси сиве".

"Управо вечерас идем да погледам '50 нијанси сиве', нисам прочитао књигу, али ето отићи ћу да га погледам. Искрено, није ме ухватила та нека грозница као многе, већ моја дјевојка жели то да види, па ћемо га заједно погледати".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сакиб

27.02.2015 06:51

Дамире сине,јос ти пуре морас појести да би са Ђоковицем могао играти, хоцу реци у смислу да мозес да му парирас,. Али у сваком слуцају подрзавам вас обојицу и треба да поиграте ако ниста, онда због овог народа мало,

ОДГОВОРИТЕ