Беговић: Уз праву игру, можемо до ЕП-а!

Голман фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине Асмир Беговић вјерује да заједно са саиграчима може направити преокрет и изборити пласман на Европско првенство које се игра у Француској 2015. године.

Фудбал 26.02.2015 | 13:00
Беговић: Уз праву игру, можемо до ЕП-а!

Репрезентација БиХ је у јуну у Бразилу забиљежила свој први наступ на великом такмичењу. Тамо су стигли захваљујући и сјајним Беговићевим одбранама, због чега је међу новинарима и навијачима добио надимак "министар одбране". Иако су како фудбалски стручњаци тако и навијачи очекивали наставак успјешног низа бх. фудбалске репрезентације, услиједио је период кризе и лоших партија. У прве четири утакмице Групе Б, "змајеви" су успјели освојити само два бода без иједне побједе и болни пораз у Израелу.

Осим знатно умањених шанси за пласман на Еуро 2016, пораз је значио и одлазак најуспјешнијег селектора у историји Сафета Сушића. Замијенила га је још једна играчка легенда Мехмед Баждаревић. Некадашњи ас "плавих" с Грбавице је након преузимања селекторске палице посјетио Енглеску гдје је разговарао с капитеном Едином Џеком и Беговићем, његовим првим замјеником. Баждаревић је у изјавама медијима дјеловао врло оптимистично, изјавивши како "сва тројица вјерују у пласман на Еуро".

Да дијели његово мишљење, Беговић је потврдио без обзира на лош бодовни салдо из претходне четири утакмице.

"Ситуација је каква јесте и ми се морамо реално поставити и погледати проблему у очи. Нећу рећи ништа ново када вам кажем да смо у тешкој ситуацији, да ће бити много тешко, али исто тако, могу рећи оно што је рекао и селектор. Чврсто вјерујем да уз прави приступ и игру какву смо имали раније, можемо направити преокрет и на крају изборити пласман у Француску. Свима нам је то циљ и урадићемо све да то и направимо", рекао је Беговић.

За разлику од свог претходника, који је углавном био у контакту само с капитеном Емиром Спахићем, Баждаревић је одлучио посјетити репрезентативце и увјерити се у њихову форму на теренима лига у којима играју. Беговић сматра да је оно што селектор ради у том сегменту добро.

"Ми имамо мали избор играча и морамо се посветити баш свакоме ко је потенцијални репрезентативац, а то се најбоље ради када га се види на дјелу. Али, морам признати да овакве посјете много значе и нама који смо већ у репрезентацији. Осјетимо да је селектору стало, да нас прати, да му је важно у каквој смо форми, да му је важно да разговарамо о добрим и лошим стварима, јер је то најбољи пут", казао је поуздани голман Стоука.

Беговић је након утакмице с Израелом и пораза резултатом 3:0 казао како за пораз криви све, од играча до људи у Фудбалском савезу БиХ. Више од резултата, голмана "змајева" је заболио однос према дресу и "предаја" прије посљедњег судијског звиждука. Он сматра да се ствари након Израела на утакмица против Андоре и Аустрије једноставно морају промијенити.

"Нама требају побједе, требају нам бодови, а до сада их нисмо освајали. Значи да ствари нису функционисале и то се мора промијенити. Сви смо свјесни да много тога није штимало и сада сви заједно морамо порадити на томе да се то промијени".

Дио промјена би могли бити и Милан Ђурић, Един Цоцалић и Ервин Зукановић, који ће највјероватније добити шансу у наредне двије утакмице. Голман селекције БиХ сматра да то не значи да ће они аутоматски унаприједити игру тима, али да вриједи покушати.

"Ми имамо мали фонд играча, наш избор је много ужи него у неким другим земљама и екипама. Зато морамо учинити све да екипа буде јача, да искористимо баш сваки могући потенцијал. Нико не каже да ће нови играчи аутоматски унаприједити нашу игру, али вриједи пробати, видјети шта је то ново што можемо добити", рекао је Беговић.

Док ситуација у националној репрезентацији није идеална, Беговић је задовољан игром и животом у Стоуку, чије боје брани већ пет година. Често је био на мети великих енглеских клубова, али још увијек није одлучио дићи сидро и окушати срећу на голу неког другог клуба. Разлог је једноставан. У Стоуку се осјећа као код куће.

"У Стоуку ми је стварно лијепо, то је мјесто гдје се осјећам као код куће. Изградили смо дом ту, имамо пријатеље, лијеп живот и уживамо. Стоук је у међувремену постао клуб стандардан у Премијер лиги, направили смо неке велике ствари у посљедњих пет година. Драго ми је да људи мисле да бих требао бити у већем или бољем клубу, али стварно о томе не размишљам у овом тренутку. Врхунски фудбал не допушта опуштање, не допушта пад концентрације, а ако претјерано размишљате о другим стварима, то ће вам се десити".

У недавним изјавама за острвске медије, Беговић је рекао да је вријеме да осваја трофеје. На питање да ли то значи да ће се након истека уговора за 18 мјесеци или можда чак и раније одлучити за клуб који је у борби за трофеје, голман БиХ је рекао како је у овом тренутку прерано говорити о томе.

"Испред нас је завршница сезоне, врло важне утакмице у квалификацијама и томе сам максимално посвећен. Наравно да се желим борити за трофеје, титуле... Зар постоји спортиста који о томе не размишља? Али, идемо корак по корак, дати све од себе да Стоук и репрезентација направе што боље резултате у наредном периоду", изјавио је Беговић.

Осим фудбала, Беговић је познат као велики љубитељ "америчких" спортова, НБА кошарке и америчког фудбала. Велики је навијач НФЛ тима Њу Ингланд Патриотса чију је титулу првака прославио почетком фебруара, након фантастичне побједу против Сијетл Сихокса у Супер Боулу.

"Да, био је то сјајан Супер Боул, заиста је био ужитак гледати га, поготово за нас који подржавамо Патриотсе. Али нисам ја никада ни сумњао у Патсе, знао сам да ћемо се радовати", рекао је Беговић.

А да ли је размишљао да им након фудбалске каријере понуди своје услуге на позицији пунтера (шутера)?

"Пунтер? Зашто не, није да немам искуства са постизањем голова", рекао је Беговић уз осмијех подсјетивши на свој погодак на утакмици против Саутхемптона 2. новембра 2013. године, којим је ушао у Гинисову књигу рекорда, пошто је гол постигнут с највеће удаљености.

Коментари / 0

Оставите коментар