Младен Иванић отворио "Јахоринске пословне дане”

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић отворио је данас на Јахорини Међународну научно-стручну конференцију "Јахорински пословни дани", која је посвећена туризму као најперспективнијој привредној грани у БиХ и земљама југоисточне Европе, као и другим темама из области економије и предузетништва.

Република Српска 25.02.2015 | 13:18
Младен Иванић отворио "Јахоринске пословне дане”

"Тема `Туризам у функцији економског развоја` изузетно је значајна јер се одвија на Јахорини, познатој свјетској туристичкој дестинацији. Туризам је област која не подразумијева велика улагања, а доноси брзе финанијске ефекте, међутим код нас то баш тако и не иде", рекао је Иванић.

На отварању конференције у хотелу "Термаг" на Јахорини, Иванић је истакао да овог скупа очекује да обезбиједи резултате на плану ефикасније и свестраније промоције туризма у Републици Српској.

"Мислим да политичари морају да слушају академску заједницу, која би требало да буде још отворенија, критичнија и директнија него што је бивала свих ових година, јер и то је њена обавеза", поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је изразио задовољство чињеницом да Економски факултет на Палама у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву организује у континуитету овај регионални научни пројекат, што показује да је та високошколска установа прави и озбиљан ослонац за перспективу младих, становништва овог подручја, као и цијеле Републике Српске.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, у име Владе Српске, као покровитеља "Јахоринских пословних дана", поздравио је учеснике скупа и пожелио им успјешан рад.

"Основни програмски циљ Републике Српске је одувијек био - јака, стабилна, демократска и просперитетна Република Српска, са надлежностима које су јој верификоване Дејтонским споразумом, отворена према свијету и институцијама које могу да одговоре потребама њених грађана", нагласио је Комић.

Он је учесницима скупа представио најновије реформске пројекте које је припремила Влада Републике Српске, а о којима ће наредне седмице расправљати Народна скупштина Републике Српске.

Према његовим ријечима, овакви скупови су идеална прилика за стручну дискусију, научни дијалог и креирање нових рјешења за превазилажење нарастајућих економско-социјалних проблема у друштву.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву Стеван Требојевић истакао је значај конференције, наглашавајући као један од њених најважнијих резултата формирање Центра за истраживање и едукацију у оквиру овог пројекта, чији је циљ стварање повољнијег пословног окружења и бољег амбијента за живот људи.

Домаћин Конференције, декан Економског факултета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић захвалио је предсједавајућем Предсједништва БиХ на подршци овом еминентном скупу, као и покровитељима, спонзорима, гостима и учесницима на великом интересовању за овај скуп.

"Убијеђен сам да овакви скупови могу помоћи и политици, и академској заједници, и нашем ужем и ширем окружењу да пронађу корисне и квалитетне одговоре", рекао је Владушић.

Он на ову конференцију, која је ове године окупила око 250 учесника, гледа као на "корисну традицију".

"Корисна је стога што смо на претходне три конференције, које су се одржавале у вријеме глобалне економске и финансијске кризе, у презентованим радовима трагали за рјешењима проблема скупе административне и финансијске инфраструктуре, предлагали низ реформских мјера и активности у преструктурирању привреде и финансијског сектора", појашњава Владушић.

Владушић од ове конференције очекује да креира визије и понуди путеве за остваривање циљева као што су: постизање већег нивоа конкурентности на домаћем и иностраном тржишту, унапређење пословног амбијента, убрзање економског развоја, стварање нових радних мјеста, развој и унапређење финансијских институција и услуга, као и финансијског менаџмента и маркетинга, стварање бољих услова за креативне иновације и за подстицај истраживачким пројектима, те подизање квалитета образовања и стручног усавршавања.

На дводневној конференцији, која ће ове године бити фокусирана на тему "Туризам у функцији економског развоја", биће представљено 75 радова, чији су аутори око 100 признатих научника, стручњака и студента са универзитета из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније и Њемачке.

На пленарној сесији уводничари су били професор Петер Шулте са Института за европске послове /ИНЕА/ из Њемачке, професор Љубица Кнежевић Цвелбар са Економског факултета у Љубљани и професор Славица Томић са Економског факултета у Суботици.

Конференција наставља рад у три сесије, на којима ће учесници тражити одговоре на питања како туризам помаже економском развоју, шта је ново у сектору туризма и који облици туризма су тренутно најприхватљивији и најпрофитабилнији, те могу ли приходи од туризма надомјестити недостатак производње у другим привредним секторима.

На округлом столу, који ће бити одржан сутра на Палама, више од 15 декана економских факултета из региона први пут ће размијенити мишљења о кључним питањима развоја економије и економске сарадње у земљама региона.

На том скупу биће ријечи и о могућностима међусобне сарадње у изради пројеката у настави, посебно у другом и трећем циклусу студија, размјени професора и студената, заједничкој организацији оваквих и сличних научних скупова, савјетовања, љетних школа и академија.

Током конференције за учеснике и госте организовано је традиционално представљање гастро-понуде Сарајевско–романијске регије, као и обилазак Јахорине и других туристичких дестинација и атракција овога краја.

Покровитељи овог скупа су Министарство науке и технологије, Министарство просвјете и културе, те Министарство трговине и туризма Републике Српске, Влада Зеничко-добојског кантона, град Источно Сарајево и Олимпијски центар "Јахорина".

Конференцију четврту годину заредом организују Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници.

Ове године организација конференције има и регионални карактер, с обзиром да су њени суорганизатори и Економски факултет Суботица и Економски факултет у Подгорици.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мојсије са истока

25.02.2015 12:23

Прва са десна на лијево отици це са Јахорине пуна утисака о економском развоју :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

25.02.2015 12:40

Опет млацење празне сламе. Тако је било и остаце на овим просторима. Увазени професоре поклоните земљисте, обезбиједите инфраструктуру и доведите Пеугеот, Рено, Скоду... Ослободите их свих обавеза осим да запосле 10 000 радника и редовно им плацају плате . О цему ви прицате о туризму. Ко на томе мозе зарадити. Долазе најлосији потросаци са руксацима, спавају по хостелима и пију воду из пластицних фласа купљених у маркету. Исти сте као и ови који су рафтинг првенство организовали. Фали вам гласова на Романији и на истоку па дај сад мало тамо супље прице. Родјени сам бањалуцанин, гледам Вас сваки дан и питам се да ли сте Ви максиму нас . Ако се брзо не пробуди Бореновиц и та генерација бице касно заувијек. Не за њих али за њихову дјецу сигурно. Вријеме вам истице .

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

25.02.2015 12:53

Ех мушкараца сви окренули главу од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика

25.02.2015 13:42

Шта мислите колико сваки мјесец ови ликови коштају све нас? Тешко је то и замислити а камоли измјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обожавалац

25.02.2015 20:57

Свака част за особу у првом реду са прелијепом бордо хаљином. И све остало у вези с њом је прелијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирна лука

25.02.2015 22:38

Иваницу има озбиљнијих ствари,народ то од тебе оцекује