Струјом плаћају изборну кампању

Само неколико мјесеци послије избора грађанима полако долазе на наплату фактуре из изборне кампање.

Република Српска 25.02.2015 | 18:00
Струјом плаћају изборну кампању

Након повећања пореза на имовину, комуналних услуга и најава повећања ПДВ-а, сета „реформских закона“, укидања подручних школа, кресања норми и плата просветним радницима, као шлаг на торту стигле су и најаве о поскупљењу струје у бољем дијелу Универзума.

Три енергетска херцеговачка посланика, челници РиТЕ Гацко, ХЕТ-а и Електропривреде, потрошили су милионе марака и запослили неколико стотине партијских активиста, па сада полако долазе рачуни за наплату.

Вјерујем да ће јавност бити запрепаштена обимом крађе и злоупотреба када ускоро буде објављен велики број спорних Уговора вриједних десетине милона марака, које су прије свега Рудник и термоелектрана Гацко, али и остала предузећа из електроенергетског сектора, склопили са приватним фирмама како би се извукли милиони марака за финансирање предизборне кампање.

Поставља се питање да ли сваки грађанин у Републици Српској треба да плаћа скупу цијену за три директорске и скупштинске столице.

Иако сам упорно апеловао на грађане да не продају себе и будућност своје дјеце за ситан новац и поклоне, нажалост под теретом великог сиромаштва многи су поклекли под снажним притиском, лажним обећањима и уцјенама.

Тако смо добили посланике који прије двије године нису могли постати ни одборници, и којима је директорска фотеља напрасно помогла да за само двије године повећају број гласова за невјероватних 5 000 %.

И лаицима је одмах било јасно како су три енергетска директора постали народни посланици, али да не би било недоумица ускоро ће се документима показати на шта на шта су народни трибуни из владајуће странке били спремни.

Мораће се истрајати на најстрожијим санкцијама одговорних лица због почињених тешких кривичних дјела и злоупотреба како би се у наредном периоду предуприједила слична дешавања и велике злоупотребе јавних ресурса и предузећа.

Енергетски посланици подсјећају ме на кредите у швајцарским францима који су неупућеним и лаковјерним грађанима у почетку дјеловали веома примамљиви, али је врло брзо након стављања новаца у џеп стигла на наплату скупа цијена лаковјерности и наивности.

Тешко је разумјети неке младе студенткиње које су се јавно хвалиле да су гласале за СНСД јер им је обезбједио превоз на дан гласања из Србије до Билеће, или грађане који су за кесицу намирница или 50 марака давали својим џелатима податке за сигуран глас.

Имајући у виду да ће са поскупљењем струје рачуни у просјеку бити увећани за десетак марака мјесечно, лако је израчунати да ће само на овој ставци грађани за четири године изгубити 500 марака. Ако се рачунима за струју додају остала поскупљења и намети, те изгубљено вријеме, продужење хаоса и агоније, кредити у швајцарцима изгледају као богат поклон када се пореде са цијеном наших посланика.

Према тврдњама челника РиТЕ Гацко, ово предузеће ће изборну годину завршити са више од 20 000 000 КМ губитка.

Треба се запитати како је он настао, и колики је онда стварни минус ако би умјесто фризираних извјештаја објективни ревизори и истражиоци утврдили стварно стање у предузећу.

Претходна управа завршила је обимне и скупе радове на капиталном ремонту, набавци нове тешке механизације и преласку у нови коп рудника лигнита (тако је тврдио бивши директор Драгољуб Мучибабић), цијена нафте тренутно је далеко нижа него прије двије године, па би објективно сагледавајући чињенице било много реалније да се иде ка смањењу а не повећању цијене електричне енергије.

У последње двије године, углавном без конкурса и систематизације радних мјеста, у РиТЕ Гацку је примљено нових 400 радника, само у току кампање више од 200, чиме се годишњи издаци за плате повећавају минимално за 5 000 000 марака.

Поставља се питање да ли је онда цијена једног народног посланика прескупа, и да ли ће пренадувани балон у јавном сектору и енергетским пукнути и прије следећих избора.

Запитамо ли се колико је за потребе изборних кампања извучено милиона из ових јавних предузећа у последњих десетак година, и шта се све са тим средствима могло направити.

Вјероватно је у вјетар бачена и нестала бар ХЕ Дабар, коју директор Братић без пројекта већ четири године зида као Скадар на Бојани.

Имајући у виду број директора-посланика и одборника са једне, и огромну штету која се наноси цијелом друштву са друге стране, предлажем да се усвоје измјене Изборног закона које би ХЕТ-у, Електропривреди и РиТЕ Гацко омогућиле да без избора и гласања дискреционим правом именују по једног посланика у Народну скупштину Републике Српске, али да се држе по страни и спорним фиктивним пословима и надуваним фактурама не извлаче новце за финансирање изборне кампање владајуће странке.

Стартна предност од 3 : 0 и није толико страшна, имајући у иду погубне последице систематског разарања и уништавања националних добара и ресурса зарад личних интересе неколицине моћника.

П.С. Знајући да ће након објављивања текста по старом добром обичају одмах да се огласе, посебно бих поздравио своје вјерне обожаваоце.

Као бијесни пси однедавно свезани за неку од столица у Електропривреди и ХЕТ-у, чим се помене моје име или објави текст почну по партијском задатку да лају сакривени иза неког лажног профила. За разлику од Ваших шефова, ја од државе, нити од било кога другог, нисам узео ниједну марку нити остао дужан неку услугу или обећање. Пси лају а каравани пролазе. 

Аутор: Небојша Вукановић (извор: Фронтал.рс)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

ауслендер

25.02.2015 07:14

Ако су добили 50 или 100 КМ још су добро и прошли код нас отпуштају са посла јер у датој изборној јединици нису освојили обећани број гласова. Што се тиче уништавања имам питање од милион еуро. "Шта то они нису уништили осим своје личне имовине и ужег круга родбине, кумова и подобни?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

25.02.2015 07:21

Црвени сектаси чине све и свашта само да остану тамо гдје су! Што су више увјерени у себе саме то су више и ближе своме паду. Само има да их много заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.02.2015 07:29

Све су унистили, упропастили, а сто су могли ПОКРАЛИ. То је власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пумпадзјија

25.02.2015 07:45

Е мој Вукановицу тако се радило тако це се радит све док овај (иницијали ваљда га се ријесимо)М.Д.не оде у цорку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

25.02.2015 07:47

У прољеце срусит власт,потрпат у затворе и успоставит народну власт,и полако из поцетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

27.02.2015 10:49

Какав затвор, узети им све конфисковати и пустити на улицу да виде ста је беда, страх и бол у затвору це опет да зиве на насој грбаци.

Name

Докле овако

25.02.2015 07:53

А да ли це икада ико прозвати одговорне за енормне крадје у великим губитасима типа РИТЕ УГЉЕВИК. Овакав јаваслук се углавном наплати градјанима. Па докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

25.02.2015 08:14

Људи са овог простора су претежно глупи, необразовани, ускогруди, неинвентивни, заосталих схватања и врло уских погледа, лоших манира, подли и покварени односно у жаргону, у двије ријечи, "наопако насадјени" те као такви, дају гласове кварњацима какви су и сами. Ништа такве људе не може скренути с тог курса. На овом простору, корупција и негативна селекција су норма понашања. Банда и клипани су нашли "заједнички" интерес. Власт ће њих масовно утрпавати у државне органе, агенције и предузећа, а они ће то здушно подржавати својим гласовима. Оваква, накарадна, никаква власт и овакви идиоти, узајамнао једни друге вуку на дно а самим тим и све остале. Многе ове овакве сподобе, чак и без интереса, гласају за оне који ће све разваљивати јер они не подносе ред и поредак и оне који знају и умију. Давно је Арцхибалд Реисс добронамјерно изјавио, "Срби, чувајте се сами себе!" Маса је и, или мутавих или безвољних, којии неће да се удостоје ни да изадју на изборе. Чекају да им "боље" падне с неба. Онима који се не уклапају односно који су неприлагодјени овом свему, и који су морали давно отићи одавде, а из ових или оних разлога нису, остаје само да отаљавају овај овакав ј..ени живот, дајући себи бар мало одушка на форумима и блоговима. Сумњам да ће бити боље. Управо обратно. Критичне масе која би изњедрила квалитетну промјену нема и тешко да ће је скоро и бити. Гени не могу тек тако мутирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиса

25.02.2015 13:46

Мене само занима за кога ви мислите да су бољи или лосији небитно у тренутној политицкој гарнитури. Сви су или били вец били на власти и ниста боље није радјено. Ја бих такодје зелео да крене на боље али треба мало висе способних људи и јака јака воља.

Name

нн

25.02.2015 09:26

Алај волем овај режим ,плата иде а ја лежим. Лежим и режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Невесиње

25.02.2015 09:34

Херцеговина цио свијет насели а себе не расели е овога пута изгледа да це да се расели тако нам и треба нека се стидимо својх предака како се продадосмо ПУСТО ЛИ ЦЕС БИТИ НЕВЕСИЊЕ РАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

25.02.2015 09:47

Кад ова власт није нешто злоупотрбила, све је уништила од А до ж. Баја баш си први у уништавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ел

25.02.2015 10:18

ПИТАЈТЕ БИВСЕГ МИНИСТРА КОВАЦЕВИЦ ЗЕЉКА ЗА ПОСТЕН И САВЈЕСТАН РАД НЕБИ МУ НИ ПРАУНУЦИ ОДЛЕЗАЛИ КРОЗ ДОЗИВОТНЕ РОБИЈЕ СТА ЈЕ СВЕ ПОКРАО И УНУСТИО И НЕЛЕГАЛНО УРАДИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слажем се

25.02.2015 22:03

Слажем се

Name

ХЕРЦЕГОВКА

25.02.2015 11:00

ТИ,СИ ЈЕДИНИ ВУКАНОВИЦУ СТО,ИСКРЕНО,ИСТИНИТО ПРИЦА,ПИСЕ О СВЕМУ СТО СЕ ДЕСАВА У ХЕРЦЕГОВИНИ.А,ЗНА СЕ СВО ЗЛО ОДАКЛЕ ЈЕ ДОСЛО У ХЕРЦЕГОВИНУ.НЕКА НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

25.02.2015 11:23

Ста се цека ? Док полиција припреми оклопна возила ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.02.2015 13:24

Жао ми је што нисам гласао за тебе. Да је више Вукановића ово би све изгледало много другачије. Свежа крв би донијела много тога доброг. Ми који смо изњели рат уморни смо од свега мада је могуће да вода прелије чашу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

25.02.2015 14:51

А за кога смо требали гласати, остаде у ваздуху? Подјимо од опстинских одборника, свеједно (СДС, СНСД... итд) све иста багра краду и раскопавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.02.2015 19:09

Битно се покренути а не остати у апатији. Ипак има још доста добрих људи који би то препознали.

Name

ре путин

25.02.2015 19:02

КОГА ЦЕС ТИ РУСИТИ СТО НИСИ ПОВЕО ФАМИЛИЈУ ДА ГЛАСА ЗА СДС А САД СЕ СИЛИС - ЗНАС ЛИ СТА ЈЕ ЛУКАЦ У СТАЊУ НАПРАВИТИ ЦОВЈЕК ЈЕ БИО БОРАЦ ПРВА ЛИГА А САД СУ ДРУГА ВРЕМЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

25.02.2015 19:28

НЕ СМИЈЕ ОВО ЈОШ ДУГО ПОТРАЈАТИ,НАРОД СЕ МОРА ОСВИЈЕСТИТИ,И ОВО ВИШЕ НЕ ДОЗВОЛИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зиле

27.02.2015 21:43

Па ова власт је легално изабрана вољом градјана. Ко би ти русио мањина.

Name

БОЗЕ САЦУВАЈ

25.02.2015 21:05

САМО ВИДИ КОЛИКО ТИ ЉУДИ ЛАЗУ, САМО ПРИЈЕ МЈЕСЕЦ ДАНА НА РТРС УДАРНА ВИЈЕСТ НЕМА ПОСКУПЉЕЊА СТРУЈЕ У ОВОЈ ГОДИНИ, И..НИЈЕ НИ ПРВИ НИ ПОСЉЕДЊИ ПУТ ДА РЕЗИМСКА ТВ ЛАЗЕ СВОЈ НАРОД, ЗНАЦИ ГЛЕДАЈ ТЕ РТРС АКО ХОЦЕТЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ И ЛАЗИ, А БНТВ ПРИЈЕ НОВЕ ГОДИНЕ ДАЈЕ ВИЈЕСТ ДА СТРУЈА ПОСКУПЉУЈЕ, ТАЦНИЈЕ ВУКАНОВИЦ ЦОВЈЕК ЈЕ ФИНО РЕКАО, И ТО ТАЦНО ЦЕ ЈЕ ПОДИЦИ КАД ТРЕБА СА ЗИМСКЕ ТАРИФЕ ПРЕЦИ НА ЉЕТНУ И ЦОВЈЕК ПОГОДИ. ЉУДИ НАМА ЈЕ ОВДЈЕ УГРОЗЕНО СВЕ, (НАЈ) БОЉЕ ТРАЗИТ КОЛЕКТИВНО ИСЕЉАВАЊЕ ИЗ РС, АКО САД НЕКО ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ НЕ ПОВЕДЕ И КАЗЕ СТОП РЕЗИМУ ОНДА СУ И ОНИ ИСТИ КАО И ОНИ. ПА МИ НЕМОЗЕМО ПЛАЦАТ НИ ОВУ ЦИЈЕНУ САД КАД 50% НАС НЕРАДИ, ЊИМА ДА ЈЕ И 50 ФЕНИНГА КW ЊИМА НИЈЕ СКУПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

25.02.2015 23:03

Не оцекујте од опозиције ниста.Исти су они мозда и гори.Рјесење су људи попут овог храброг новинара,али док то народ схвати бит це јако касно!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРА

26.02.2015 15:21

Да сацекамо ста це опозиција да уцини и спријеци повецање цијене струје.Ниста они нису бољи од ових, само их прозивају и критикују.Дај урадите несто, народ је уз оног ко му омогуци болљи зивот. Ураадите несто немојте се само препуцавати а народу све горе и горе, а вама свима лијепо, доста је те демагогије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

богдановић

26.02.2015 16:04

Ко не схвата да је срж корупционашког "система" у РС да сви, цијели народ, издржава СНСД, ДНС и СП - не схвата ништа. Стварно је то фасцинантан "систем" корупције. Али не фасцинантан због начина корупције, него због масовности учешћа грађана и одсуства било каквог организованог отпора. Код нас се људи утркују ко ће се прије продати за обећање радног мјеста или пакет намирница. РТРС се сатра да подржи поскупљење струје, као да њихови радници не плаћају. За 800 КМ подржавати корупционашки систем и не видјети ширу слику, да су на концу и они на губитку - то је слика нашег народа данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

27.02.2015 06:41

Хахаха па наравно од када је Додик на власти само из странке СНСД-а запошљавају се у електропривреду.Гдје су им конкурси назове Баја из Бања Луке да се приме вуцибатине које су им донијеле 20 гласова.Жалости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

светозарглавас

27.02.2015 08:55

Све само по народу и њиховом дзепу довољно сте нас огулили

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.02.2015 17:48

Колико ЕП признаје потрошене ел.енергије својим запосленим.То ипак ми плаћамо.

ОДГОВОРИТЕ