У мађарском кампу је био хорор, били смо без хлеба, струје...

Први снимак косметских Албанаца депортованих из Будимпеште и враћених данас у Приштину избачен је у етар, а повратници су сведочили о "хорору" који су преживели у мађарским камповима.

Регион 24.02.2015 | 23:10
У мађарском кампу је био хорор, били смо без хлеба, струје...

Снимак о томе објавио је портал на албанском језику каллxо.цом, а ту су и изјаве појединих депортованих.

Као што смо већ објавили, авион са илегална 73 мигранта са Косова и Метохије спустио се данас на аеродром "Адем Јашари" у Приштини, а у њему су се налазили Албанци који су у потрази за бољим животом били пребегли у Немачку, Аустрију, Мађарску, Словачку и Шведску.

Већина међу њима су млади људи који нису имали стабилан посао у јужној српској покрајини. Али такође је било и других, који су са собом водили децу.

Бекир Кајтази из општине Вучитрн каже за каллxо.цом да је кренуо за Немачку.

- Никад не бих ишао овим путем да није постојао проблем виза који нас онемогућава да слободно путујемо - рекао је Кајтази.

Он истиче да никада неће заборавити "хорор и трауме" које су искусили он и његова деца у кампу Нурбетин у Мађарској.

Услови су били веома бедни. И по 24 часа остајали смо без хлеба. Једва да смо имали чиме да се покријемо. У просторијама где смо били затворени није била спроведена струја - пожалио се Кајтази.

Он наводи да су их за месец дана проведених у кампу званичници тзв. амбасаде Косова у Мађарској посетили свега једном.

- Парацетамо су нам доносили два дана након што бисмо га затражили. Последње ноћи једнога је болео зуб. Како су поступали са нама Косоварима, то је прави хорор. А ту је било деце старе тек годину дана, то је страшно - рекао је Кајтази.

На снимку 73 депортованих, осим њихових истраумираних, избезумљених лица, може се видети велики број мале деце, а импресиван је и снимак њиховог пртљага натовареног на аеродромско возило са приколицом.

(Србија данас)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Без наводника

24.02.2015 23:55

Да подсјетим оне младе о фасизму код Мадјара. Хорти је био дио сколског плана и програма прије рата. Уцили су нас ста не ваља али је вецина то заборавила. Сиротиња се креце ка 'добру' и лазима родбине која нема храбрости реци да 'туце' грах/пасаљ и пите с кромпирима да презиви на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јокyу

25.02.2015 04:32

Жао ми их је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

25.02.2015 06:19

Жао ми је само дјеце која су ни крива, ни дужна, била изложена тој тортури, а осталих ми није нимало жао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

25.02.2015 13:34

Слажем се !

Name

yуго

25.02.2015 08:18

Ја их не залим ни мало!!!Тако им и треба,хтели су државу и сада нека засуку рукаве па нека се боре за њу пошто им Срби и Србија нису ваљали!Гдје су им сад Амери да им помогну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

25.02.2015 14:25

Засто да их залимо гдје иду ста хоце тразили су дрзаву а казете зао ми дјеце па и из њих це израсти иста г...а као сто су им оцеви ста су они радили Србима како мајке зале за својом дјецом сто су им вадили срце и продавали ко је залио ту дјецу питала би те да је твоје било у питању дијете би ли данас залио њих

ОДГОВОРИТЕ