Дјевојка у коми због "биљног тамјана"

Од почетка године на Војномедицинској академији хоспитализовано је 26 младих који су користили такозвани "биљни тамјан", као легалну замену за марихуану, каже потпуковник Миодраг Јовановић из Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије.

Србија 24.02.2015 | 09:40
Дјевојка у коми  због "биљног тамјана"

Јовановић апелује на родитеље да контролишу своју децу.

“Синоћ је на ВМА стигао и 26. пацијент који је хоспитализован због последица коришћења нових дрога. Реч је о девојци из Панчева, која је била у коми", каже потпуковник др Миодраг Јовановић из Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије.

Биљни тамјан, ускоро ће се наћи на листи нелегалних психоактивних супстаници, а Јовановић објашњава да оно што се назива "биљним тамјаном" нема везе са правим тамјаном, који се користи у црквама.

"То је колокивјални назив који је погрешан, а ради се о мешавини разних трава које су се раније користиле у мирисним штапићима, али су сада прскане средствима који делују на организам слично као канабис, али много јаче", објашњава Јовановић.

Додаје да је опасност велика јер се не зна шта све тачно садржи мешавина и у којим размерама.

"Могу да буду различите концентрације. Не мора једна попушена цигарета да садржи исту концентрацију", каже Миодраг Јовановић.

Др Јовановић поручује да сви морају да раде на спречавању злоупотребе нових дрога.

"Ми смо ту да помогнемо када дође до нежељних последица, а родитељи морају да контролишу децу", поручује Јовановић.

Млади који су потражили помоћ на ВМА жалили су се на вртоглавицу, лупање срца, а имали су и убрзан срчани рад и повишен притисак.

Опасни "биљни тамјан" нови нарко-хит у Србији, који се наводно увози из Хрватске, изазива и дрхтавицу, мучнину, губитак свести, повраћање и немогућност ходања.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опозиција

24.02.2015 08:52

Па дјецо који вам је ? Засто фино не једете бунику као васи родитељи и њихови родитељи? Довољна је буника да се презиви ова свеопста катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ