Неће бити поскупљења струје

Електрична енергија у Републици Српској у наредном периоду неће поскупети, јер ниједно предузеће из енергетског сектора није поднело захтев за промену цене, потврдила је данас Нада Ћеранић, шеф сектора за тарифе и тржиште у Регулаторној комисији за електричну енергију Републике Српске.

Република Српска 23.02.2015 | 19:18
Неће бити поскупљења струје

Она каже да промене цене не може бити док Регулаторна комисија званично не преми захтев, објави га и док се не проведу формалне расправе о тој теми.

"Те процедуре трају максимално до шест месеци, а може и краће, у зависности од захтева предузећа и оног на шта се односе", рекла је Ћеранићева након данашње расправа о изменама и допунама правилника у тарифној методологију и тарифном поступку.

Она је поновила да се цене искључиво утврђују на захтев предузећа из енергетског сектора и у формалној расправи у којој се врши анализа свих захтева и параметара који утичу на цену.

Ћеранићева је истакла да данашња расправа нема никакве везе са променом цене електричне енергије, већ да је реч само о прописивању начина на који ће се те цене утврђивати.

Она је навела да је реч о изменама правилника у вези са начином утврђивања цене набавке електричне енергије за купце који након 1. јанура имају могућност да се снабдевају код јавног снабдевача у оквиру Електропривреде Републике Српске.

"Од 1. јануара ове године сви купци имају право да изађу на тржиште, међутим мали купци и домаћинства и даље имају могућност да се снабдевају код јавног снабдевача - електропривредних предузећа, а цену и даље утврђује Регулаторна комисија по правилнику који постоји од раније", подсетила је Ћеранићева.

Када је реч о осталим купцима - индустријски, она каже да они имају могућност да се, уколико не нађу другог, снабдевају код јавног снабдевача, те да ту цену директно не утврђује Регулаторна комисија, али да је основа цена коју утврди регулатор.

Расправи у Регулаторној комисији присуствовали су представници електронергетских предузећа из Републике Српске.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

23.02.2015 20:31

ШТЕТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

24.02.2015 12:39

Почетком децембра 2014 директор ФЕРК-а говори нема поскупљења струје, од 1.1.2015 поскупила струја у ФБИХ. Не би ме чудило да се слично деси и у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко лаже....

25.02.2015 21:33

Богами, слага Нада, слага, сукну и обману. Ако ако, то код нас и није неки гријех. Чак напротив.

ОДГОВОРИТЕ