Бањалука: Крећу протести због мостова?

Наставља се препуцавање мештана бањалучког насеља Чесме и градске администрације. Тражили да се ћуприја гради на Врбасу код “Витаминке”, а добиће је на Врбањи.

Република Српска 23.02.2015 | 18:59
Бањалука: Крећу протести због мостова?

Већ скоро годину дана траје борба мештана бањалучког насеља Чесма и градске администрације око изградње новог моста на Врбасу, који је животно важан за око 4.000 мештана овог насеља.

И док је градска администрација одбијала сваку молбу и захтев мештана Чесме да се нови мост гради на реци Врбас код “Витаминке”, уместо тога донета је одлука да се мост гради на Врбањи код “Инцела”. Од ове друге ћуприје мештани, кажу, неће имати никакве користи. Своје разлоге објаснили су за “Новости”.

- Мост који град хоће да прави код “Инцела” је пројекат да се помогне бањалучким тајкунима који праве насеље “Нови Борик”. У склопу изградње моста направиће се приступни путеви око тог новог насеља и тако ће се подићи цена станова. А, насеље Чесма ће и даље остати на једном излазу према Бањалуци и, ако дођу нове поплаве, опет ће бити одсечено од града - јадају се мештани.

Они траже од града и одговоре - који су то стручњаци правили план око изградње моста код “Инцела” јер су “направили апсолутни промашај који ће бити плаћен новцем грађана Бањалуке”.

Горан Арбутина, мештанин Чесме и независни члан Савета МЗ Чесма, каже за “Новости” да мештани не прихватају наводни договор Градске управе и председника Савета МЗ Миладина Маличевића о градњи моста код “Инцела”, јер је то очигледно игнорисање воље грађана који су се изјаснили да мост код “Витаминке” мора бити приоритет.

- Осим тога, председник Савета МЗ нема никакав легитимитет више да договара или износи ставове у име мештана Чесме, јер је још у октобру предата петиција за његову и смену чланова јер он не ради у интересу мештана. Као независни члан, одговорно тврдим да Савет не ради ништа за мештане Чесме, већ се прегласавањем само подржавају одлука које сугерише градска управа - истиче Арбутина.

Он каже да градске власти треба да одговоре зашто није покренут избор новог Савета МЗ и поново ће предати петицију за хитну смену.

- Ако и даље градске власти буду игнорисале став мештана, организоваћемо и протесте на мостовима који воде према Чесми. Тражићемо и детаљан план и трошковник моста код “Витаминке” за који се тврди да кошта 7-8 милиона КМ и да нема новца да се он гради. Желимо да видимо ко је и када то израчунао и шта ту толико кошта. Тај износ се све време преувеличава како би се оправдала градња моста код “Инцела”, који је наводно јефтинији - поручио је Арбутина.


ГРАД: ДВА МИЛИОНА ЗА РАДОВЕ

Зоран Новаковић, начелник Одељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, каже за “Новости” да је планирана изградња новог моста на локацији низводно од постојећег моста у насељу Чесма преко реке Врбање.

- Процењена вредност потребних средстава износи око два милиона КМ. У склопу изградње моста биће изграђене и приступне саобраћајнице и то на делу од моста према Улици Петра Великог у дужини од 120 метара и приступна саобраћајница по 50 м у улици Ада и Владислава Скарића, а са друге стране моста градиће се у пуном профилу две саобраћајне траке, са обостраним тротоарима и јавном расветом. Реализација поменутог пројекта ће уследити послеобезбеђења потребних финансијских средстава - појашњава Новаковић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мирна лука

23.02.2015 18:07

Немојте људи преце је да Мајкицка мирно спава него да обицан народ има мост теба 26,6 милиона за зграду

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

23.02.2015 18:30

Слазем се ... Јер и кад су у Сарајеву не иду на сједнице па нек вала буду у топлом да се не нахладе...

Name

истоцно сарајево

23.02.2015 18:25

Ред је помоци дебелом Дјоки Давидовицу да узме који динар... тек је Екватор отплатио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

23.02.2015 18:39

Бас да видим и те протесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

рапсодија у плавом

23.02.2015 19:41

"Мост који град хоће да прави код “Инцела” је пројекат да се помогне бањалучким тајкунима који праве насеље “Нови Борик”." Потпуно тачно! И мост код Инцела на Врбасу је прављен у ту исту сврху. Банда зна шта ради. Али опет неће продати те станове тамо. Поплаве су им покварили организовани криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

23.02.2015 21:05

Важно је да се граде мостови без обзира у ком дијелу града,јер мостови спајају људе и просторе што је и сврха њихове градње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

23.02.2015 22:16

Од протеста нема ништа, јер српско није протестовати већ трпити. И зато памет у главу а главу доље, језик за зубе, има ко да мисли, да одлучује и говори. Ето, тако је и тако ће бити, добро није, нити ће га бити.

ОДГОВОРИТЕ