Куп: Звезда једва преко Меге до трофеја!

Митровић и Калинић играчи одлуке у финалу против Мега Лекса... Трећи куп-тријумф црвено-белих заредом.

Кошарка 23.02.2015 | 13:21
Куп: Звезда једва преко Меге до трофеја!

Црвена звезда Телеком одбранила је трофеј у Купу Радивоја Кораћа, спречивши реванш Мега Лекса за "тесан" пораз из прошлогодишњег финала, када је било 81:80.

Овог пута, после за нијансу мање неизвесне завршнице, Звезда - Мега 80:74 (16:21, 19:21, 24:15, 21:17)!

Капитен Лука Митровић са 21 поеном и индексом корисности 29 предводио је црвено-беле до трећег узастопног тријумфа у Купу, за шта је добио два индивидуална признања: прво из руку "Жућковог" брата Ђорђа Кораћа, друго од колеге из националног тима Мирослава Радуљице.

Митровић је у трећој четвртини био најзаслужнији за преокрет са "минус седам" на полувремену (35:42) на "плус пет" (59:54).

Потом се Никола Калинић наметнуо и у нападу и у одбрани, када су млади и полетни кошаркаши Меге средином последње деонице опет повели (68:70), највише захваљујући серији погодака за три поена.

Репрезентативац Србије, "сребрни" са Мундобаскета, убацио је тројку за 75:72 три минута пре краја, па онда "избацио" из игре Николу Јокића (пети фаул, суђен у нападу), који је читавим током финала правио проблеме црвено-белима.

У самом финишу је Калинић искористио три од четири слободна бацања, одиграо "паклену" одбрану на Марку Кешељу при његовом покушају да тројком изједначи на 77:77, а тачку на велику партију ставио је блокадом Ненаду Миљеновићу.

Окршај за трофеј у дворани "Чаир" почео је само 18 сати након завршетка утакмице Звезда - Партизан, док је Мега имала који сат више за опоравак и припрему, после неупоредиво лакшег полуфинала против Вршца.

Мега је "зоном" и комбинованом одбраном гледала да натера црвено-беле на што више шутева споља и том стратегијом, уз добар скок и расположене Јокића, Загорца и Крстића, константно је водила све до 24. минута.

Момци у ружичастим дресовима највећу предност су имали у 20. минуту (32:42), после Јокићеве тројке преко руку Бобана Марјановића.

Осим поменутих Митровића и Калинића, велики допринос освајању трофеја дао је у последње време доста оспоравани Маркус Вилијамс, са четири тројке из пет шутева и осам асистенција приде.

Џенкинс је због прекршаја провео на паркету само шест минута, Лазић за 22 минута остао без поена, Цирбес се прилично мучио против Јокића и Муслија, Блажич ни изблиза није био фактор као против Партизана...

Али, то је овосезонска Звезда.

Ослоњена на одбрану, са толико квалитетних играча да их је немогуће све осујетити, па сваки пут у први план искочи неко други. Ових дана у Нишу, потврдило се да то јесте рецепт за освајање трофеја, али и сами црвено-бели знају да их тек чекају најважније утакмице...

Подсетимо да су се финалисти Купа Кораћа ове сезоне састали два пута у оквиру АБА лиге, наравно црвено-бели су славили у оба меча - 93:77 у Пиониру и "тесних" 77:75 у Сремској Митровици, пре један и по месец.

Коментари / 0

Оставите коментар