Кустурица: Све што је вриједно, пропало је!

Познати режисер Емир Кустурица у свом новом интервјуу причао је о постпетооктобарском периоду и српској историји. Он је за портал Искра констатовао да је тренутно степен самопоништења код Срба.

Србија 21.02.2015 | 08:15
Кустурица: Све што је вриједно, пропало је!

“Читамо ових дана у домаћој штампи: “Кнез Лазар, Милош Обилић, косовски јунаци били су тек плашт саткан од бујне националне имагинације”…

Кажу, “национална политика произлази из користољубља”. Политика других, па и Сарајева према нама, не тумачи се, уз препоруку “да би Срби требало да гледају у своје двориште”. Откуда овакав степен самопоништења код Срба?

– То је апсурдно, волио бих да их видим како укидају и Херакла и Мери Попинс, енглеску, њемачку и француску митологију… Прогласили би их лудима. Све то постоји, само да се ми не питамо: Где су данас Срби у Сарајеву? То је етнички почишћен град. На пример, ја се тамо нисам ни родио, није ме изгледа тамо никада ни било. Добио сам за то и увјерење, званично, да нисам више уписан у матичну књигу Општине центар Сарајево. Црно на бијело.

Прилажем и копију увјерења као доказ. Тако је и Тајм, када сам прије канских “палми” добио венецијанског “Златног лава” и постао неко, освануо са насловом: “Ове године у Венецији је побиједио НИКО, који долази НИОДАКЛЕ”.

А нас и Сарајево дијели историјски монтиран сукоб, кривица Србије што се ослободила Турака је вјечна, Енглези и Нијемци су планирали да Турска много дуже остане ту. Успињање Србије није могло произвести наклоност великих сила, требало је спријечити продор Русије у Европу, наметнути јој трајног непријатеља.У непријатељском амбијенту, Србија је уз расходовање културе, успјела да угаси и сопствену војску, па у случају елементарних непогода нема чиме да спасава људе из поплава, пожара…

– Откако смо демократски ослобођени оног 5. октобра, ослободили смо се и свега вриједног што смо имали. У музеју нам стоји хеликоптер “Камов”, који је радио свега 600 сати, а за евакуацију људи, када затреба, нема летјелица. Имали смо огроман број чамаца, хеликоптера, али је то распродато под фирмом да је застарјело.

Неко је демократију видио као расходовање сопствене државе и војске, у овим нашим министарствима. Притисак споља, демократске владе нису поднијеле. Спровеле су укидање војске. У пракси, то је овако изгледало, наши министри војни, били су импресионирани америчком снагом.

Дође један Ф16, пребаци их на носач авиона или разарач негдје на мору, а по повратку, фасцинирани виђеним, ови наши одмах закључе да је неопходно да продамо све што имамо. Завршили смо ту причу неславно, банкротом, преко таквих типова”.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Србин

21.02.2015 07:30

Ста овај изрод од људског рода има да каже а да то грађани доживе као озбиљно и релевантно, нема ништа. Покри се суњо јадни и сакриј се у мисију рупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

21.02.2015 07:41

Потурице засто се лазно представљас да си србин

Name

Тамо Далеко Бреее

21.02.2015 07:52

Свако има право да мења веру и верује у ста хоце.То и у Уставу писе религијска слобода. Ја знам људе са Балкана на западу а да не прицам о другим нацијама сто су по 5 и висе пута мењали веру па им нико не замери. Рацунају на дела људи. Ко је цитао Карл Марxа у КАПИТАЛУ лепо писе "РЕЛИГИЈА ЈЕ ОТРОВ ЗА НАРОД". Питам се докле це из нас да излази мрзња и нетолеранција. Ниједан наш рат ничему није научио. Ја мислим да нас је модеран свет отписао и сматра све групом неандреталаца, а локалне водје под изговором патриотизма и националне угрозености сисају ко овце. Добри људи ЖИВЕЛИ...

Name

Тамо Далеко Бреее

21.02.2015 07:43

Милосевиц нам је лепо рекао: "Постовани градјани, моја је дузност и обавеза да вас упозорим да су њихова обецања лазна". Иако није био мој љубимац и идол. ПЕТИ ОКТОБАР ЈЕ ПРЕВАРА СВИХ ВРЕМЕНА. Те последице не осеца само Србија и Срби вец цео Балкан, ал када смо овце нека нам буде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник

21.02.2015 08:10

Да је ЈНА 90-тих стварно била народна армија не би се ставила на страну само једног народа(Срба). Кад ју је већ Србија "приватизовала" и са том истом "народном" армијом починила страшне злочине према осталим југословенским народима (а сви смо финансирали ту армију) онда је логично да ју је НАТО расходовао и уништио.У случају новог конфликта Србија би добро размислила прије него би кренула да отима туђе територије јер сада су сви подједнако наоружани(ненаоружани). Србија не би требала да се буни против НАТО-а јер су управо они спречили егзодус Срба у Босни.Да је Милошевић 90-тих тражио аутономију за Србе у Хрватској вероватно би је и добио.Овако је добио избеглице из Хрватске а ти људи су верујуци њему да ће Книн бити у Србији остали без игдје ичега.Жалосно али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.02.2015 10:47

Ви који сте дезертирали и напустили ЈНА сте је учинили српском војском. Наравно ви сте имали своје формације Зелене беретке и ХВО. Обје су засноване на темељима усташтва и фашизма.

Name

Вуки БЛ

21.02.2015 10:59

Мајсторе основни проблем је сто су Срби избрисани из Устава Хрватске као конститутивни народ.

Name

без везе

21.02.2015 11:11

Кустурица је ЕМИР, муслиман цовјек који бла србин и баљезга безвезе несто о продору русије на балкан еманциповању муслимана како их је у томе пренуо пуцањ гаврила принципа, све нека филозофија а богати се на вашим парама , у принципу ето вам га

Name

мића

21.02.2015 11:29

У праву си,да није било Милошевића и ЈНА побили би милион Срба, само није ми јасно то отимање тудје територије,па имамо ми своју земљу,погледај изводе из катастра

Name

дјордје

21.02.2015 08:33

Војник лош ти коментар ал баш, па твоји су растурили јна и државу југославију заједно са генералом јованом дивјаком како те није срамота да причаш такве небулозе срам те било ви сте по сарајеву убијали те исте војнике јна....ви сте хтјели да се одвојите од југославије......

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола калабиц

21.02.2015 08:42

Војник,ти мора да се зовес Алија!Које је то злоцине и гдје поцинила ЈНА?Мозда је то злоцин сто су спријецили тебе и такве као сто си ти да као и васи преци направе нови покољ над Србима?Срам те и стид било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.02.2015 08:46

Војнице ЈНА је била уставом обавезна да брани границе Југославије од вањског и унутрасњег непријатеља.Према томе немој да лупас глупости јер да је та војска имала праве официре све би се заврсило на пар стотина мртвих и опстала би Југославија. Овако назалост остало је ниста а и ми у овим назови дрзавама смо ниста само нам је то теско да каземо и признамо својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.02.2015 08:47

војник; није истинито.лупас ко максим по дивизији.Прицај нам мало о Натоу и бомб.Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

21.02.2015 09:04

Мене само занима зашто Кустурица више не снима тј. не режира филмове? Човјек све ради:свира,бави се бизнисом,има своје агилуке на Мокрој Гори и у Вишеграду,дружи се са политичарима и поповима...Не могу вјеровати да га филмови више не занимају.Или је нешто друго у питању.Питам се да није Абдулах Сидран управу,можда је он ипак онај фамозни Пантелија Милисављевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

21.02.2015 09:17

Ста казе фрајер нема Срба у Сарајеву па стога онда бомбардовасте цетири године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуки БЛ

21.02.2015 10:11

Бомбардовали смо га из истог разлога сто и ви Добој 4год. иако у њему није било муслимана...

Name

мрсиц

21.02.2015 09:23

Војник!Потпуно те подрзавам,одлицан коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брицо

21.02.2015 09:28

Шишање и прање косе обавезно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Носталгија

21.02.2015 09:30

Видио куста да му је јаран неле био у Сарајеву па би и он сад мало отисао. Нема ниједне његове изјаве а да не спомене Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.војник

21.02.2015 10:14

Свака ти је ка у Његоса. Ко се проналази у твом коментару нека се покрије мокром царапом по глави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

21.02.2015 10:23

А кад си тразио новац од стипендије као надарени кино-аматер онда су ти сви били фини. Кад си тразио паре за филмове-опет су ти сви били фини. Кад си варао Роме глумце за хонораре-говорио си језиком филозофа, бас истим као и сад сто говорис. Онај који ти вјерује заврсице ко и твоји Роми које си преварио за силне паре, а донијели су ти славу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика....

21.02.2015 10:31

Све сто је ПРОПАЛО..ВРИЈЕДИЛО ЈЕ.. Од папака..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

21.02.2015 10:39

Може ли атеиста да промијени вјеру..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

21.02.2015 10:57

Ово је невиђен апсурд. Један потурица, Муслиман или већ како се зове, да прича о српским јунацима и историји. Да ли је он уопште нормалан човјек. Прича како је све уништено а сам је лично учествовао у уништавању. Први пут у Србији уз помоћ необавијештеног Воје Коштунице а сада у Србској, заједно са криминалцем који себе назива предсједником Републике Српске. Овај бивши режисер је до грла уплетен у пљачку и отимање али од Срба. Земља око његовог (С)Мећавника је на силу отета од златиборских сељака. Ни то му није било довољно па је прешао на другу страну Дрине. Ипак ће бити истинита, давно објављена прича, да је овог потурицу лично послао Алија Изетбеговић да мешетари међу Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

21.02.2015 11:19

Емире српски соколе, у праву си! Ватикан нам је увалио масонску Југославију. Дао нам је залогај да се удавимо. Тито католички крвник, који се за живота није могао да напије српске крви, је ушао иза руских тенкова КОС 1944 године. То је данас модерно друштво: БИА, ВОА И ВБА са којим управља ЦИА. 5.октобарску револуције извела ЦИА. Клепетушу је носио неинформисани Коштуница (Читај:Тројански коњ). Ватикан нас је са 5.октобарском револуцијом саставио са црном земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајисник

21.02.2015 11:28

Војник је у праву, али похлепа Туђмана и Милошевића да направе велику Хрватску и велику Србију је довела до егзодуса нас Крајишника, а Хрвати добили највише цијелу Хрватску плус Херцег- Босну и даље шурујемо са Хрватима, а што се тиче муслимана. Они су се само бранили од те идеје велика Хрватска и велика Србија, јер немају резервну отаџбину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зими

21.02.2015 15:52

Убједљиво нај паметнији коментар

Name

стојко

21.02.2015 11:41

Изградио је Андрићград а заборавио купатило, дај окупај се, на слици тукнеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

21.02.2015 12:23

Овај цовјек је висе досадан,само прица о некаквим јунацима,кнезевима,обилицевима и косовској битци..зна наравно тросит у будзетксе паре..дај један примјер како да се натод измири.како да народ додје до поссла.а не само глупости лупетат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за без везе

21.02.2015 12:52

Ти си ми баш без везе. Емир Кустурица може бити у најгорем случају Бошњак, а када се ради о вјери, она је промјенљива категорија. Драго вам је кад неки хришчанин пређе на ислам, а зло је кад са ислама пређе у хришћанство. На крају крајева Кустурица се вратио прадједовској вјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

химзо

22.02.2015 20:05

Могуће је да му је прадјед био православац па промјенио вјеру јер му је то тад одговарало као што и овај мјења вјеру јер му одговара али не из религијских убијеђења

Name

Милојко-Бања лука

21.02.2015 13:10

Није Емир потурица али је био.Он се вратио својим коријенима док други муслимани изван Турске још мрзе своје мајке и очеве јер су били ПРАВОСЛАВЦИ значи ви сте јањичари,потурице а не ЕМИР који је краљ.И није ми јасно шта ви тражите на српским форумима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.02.2015 13:55

Е мој Милојко. Не би ме чудило да те зову луди Милојко.

Name

дејан.бл

21.02.2015 14:59

Ре за Црног Грују. Која икона је код тебе на тавану ?

Name

ре војник

21.02.2015 15:03

У нормалним дрзавама ко убија полицију и војнике зову га ТЕРОРИСТ,а ви сте их убијали и добили сте сто сте тразили,

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мићу

21.02.2015 17:31

Катастарски је небитан, због тога се је и водио рат, али грунтовно је од бегова, кметови добили земљу захваљујући Титу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Остоју

21.02.2015 22:59

Име ти твоје казе да си у п...у материну заостао.Прави си примитивац,назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какоко

22.02.2015 08:27

Поруке које цитам прицају своју прицу .Карл Маркс је тацно написао "Религија је отров за народ" У једанестом вијеку је један арапски мислилац написао да има само двије врсте људи : Једни који размисљају својом главом а други у цијим су главама усадјене Бозије главе И имају Бозију памет али немају своје. Ови други це унистити планету. Медју коментаторима има доста таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

22.02.2015 12:05

Ви сте стварно цудан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рудоња

22.02.2015 15:54

Јос це нама требати неколико деценија да зивимо нормално уствари док природна селекција не одстрани из насег друства убице и силоватеље јер судови изгледа неце... пуно је таквих меду нама зиве и прљају нам зрак и не сумњам да од њих и данас потице највеца мрзња... а сјенке се своје боје

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Рудоњу

22.02.2015 20:31

БРАВО,свака ти је на мјесту.Циста десетка.

ОДГОВОРИТЕ