Власт Српске пљачка локалне заједнице

Републичка власт користи и природан богатства и убира порез по разним основама од локалних заједница, али мало тога се и враћа грађанима из тих општина. Тако је већина општина, нарочито у источном дијелу Републике Српске у веома тешкој ситуацији и доведено је у питање њихово функционисање, истакнуто је у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 20.02.2015 | 23:10
Власт Српске пљачка локалне заједнице

Републичке власти имају неравноправан однос према свим локалним заједницама. Општине гдје су на власти странке из Савеза за промјене су под једном врстом санкција републичке власти и сваки покушај локалне власти да изађе из дубиозе буде пресјечен у коријену, истакли су начелници Сокоца, Кнежева и Козарске Дубице.

Посебно боли што је смањен грант за неразвијене општине из прихода ПДВ-а.

И Бијељина која има знатно већа средства, итекако осјети у буџету мањак ових средстава, нарочито ако се има у виду да је ово град који је прошле године претрпио катастрофалне поплаве.

"Имамо дуг од ПДВ-а у износу од два милиона марака, што блокира даљу изградњу пречистача и канализације", каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић истакао је да је више него симтоматично да након блокаде 5 милиона КМ из буџета овог града у Бобар Банци да Пореска управа и Електродистрибуција, који су у рукама владајућих структура, пријети блокадом рачуна града због неизмирених обавеза.

"Тражили смо 4 пута помоћ од Владе, а премијер Жељка Цвијановић нам је дала апсурдан одговор; "Зашто сте сарађивали са Бобар банком", рекао је Вучуревић.

Вучуревић тврди да није прихватио својевремено Бобар банку како најповољнег понуђача, да би било експресно хапшење.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица указује да Влада и њима блиска предузећа која по ко зна којим критеријима добијају подстицаје, немилице користе природна добра, граби се са Сокоца, а грађани те општине од тога немају ама баш ништа.

Кнежево је у својеврсној блокади, од када је вољом грађанама смијењен СНСД на чело општине остављен СДС.

"Блокирани смо. Ми смо под санкцијама власти. Чак нам је Влада Републике Српске узела милион марака, а Пореска управа на незаконит начин 400 милиона", каже начелник општине Кнежево Боре Шкељић.

Предсједник Милорад Додик дође у Козарску Дубицу, али у широком луку заобилази општину. То је једна од најзадуженијих општина, а кредите је наслиједила од претходне власти односно СНСД-а. Нови Закони просто су везали руке локалним заједницама, рекао начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дудук

21.02.2015 00:12

весла вас дрекавац али сами бирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

21.02.2015 06:07

Па господо и ВИ сте у општине запослили људи преко сваког броја, а имате висе начина за непослушност од бојкота приликом извлачења природног богатства до непослушности према влади а ВИ би мало били добри, а мало не са владом. И Бјелица и Вуцуровиц су прошли као посланици па господо сто нисте горе па се хватајте за гусу са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

21.02.2015 06:54

Јесу заједнице ојађене али не вјерујем да су они, њима мора бити, ко је ближи ватри угрије се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.02.2015 07:57

Тузите владу ако не уплацује несто сто је законом одредјено за локалне заједнице.Немојте без везе млатит празну сламу радите свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.02.2015 08:09

Наравно гдје год је СДС на власти други су криви за њихове неуспјехе. То су људи који немају никакве визије како да побољшају живот људи. Узмимо нпр. Славка Вучуревића. Један мој комшија зна њега, наравно није добар с њим. Био је шокиран кад је чуо да је овакав неспособњаковић кандидован за градоначелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

21.02.2015 08:17

Бијељина је у кредиту 100 милиона марака. Страсно !!!

ОДГОВОРИТЕ