За спас дуванара, кутија са 19 цигарета?

- Производња дувана у Семберији ове године биће повећана са 240 на око 400 тона осушеног дувана чији је откуп планиран, најавио је данас директор предузећа "Дуван" у Бијељини Светозар Михајловић.

Република Српска 20.02.2015 | 15:10
За спас дуванара, кутија са 19 цигарета?

Према његовим ријечима, откупљени дуван требало би да буде пласиран углавном у Фабрику дувана Бањалука, а мање количине планиране су за Фабрику дувана у Сарајеву и већ традиционалан извоз у Грчку.

Михајловић је на састанку са произвођачима дувана у регији рекао да је планирана производња дувана на 260 хектара са 60 коопераната и властита производња на 30 хектара.

Цијена коју дуванари добијају од уговорене производње је са републичком и локалном премијом четири КМ по килограму, што је по оцјени произвођача и прерађивача дувана недовољно, јер се на црном тржишту постижу цијене око 10 КМ за килограм дувана.

"Нажалост, апсурд је да се производња дувана одржала захваљујући црном тржишту, јер дуванари имају негативну калкулацију у односу на окружење и нису стумулисани за ову изузетно тешку производњу која ангажује пуно радне снаге и захтијева велика улагања, а ефекти премија и подстицаја су симболични", истакао је Михајловић.

Он каже да би се повећањем производње дувана у Републици Српској значајно ријешило и питање села, јер би се упослила радна снага која је у овој пољопривредној производњи огромна.

Михајловић наводи да је код производње пшенице потребно ангажовање једног радника по хектару, док је код дувана то 66 радника по хектару.

"Тако би Република Српска кроз веће подстицаје произвођачима дувана индиректно рјешавала и проблем запошљавања радне снаге на селу, корист би имали прерађивачи, фабрике дувана имале би домаћу сировину, а републички буџет би се пунио кроз порезе", појашњава Михајловић.

Као најбољи примјер за подстицај дуванарима у региону, Михајловић наводи Македонију, гдје је готово угашена производња пала до 4.000 тона годишње, све до увођења стимуланса да једна цигарета из сваке кутије иде у подстицаје, чиме је ријешен проблем и већ наредне године подигнута производња дувана на 28.000 тона.

Према његовим ријечима, то значи да свака кутија на македонском тржишту има 19 цигарета, без обзира гдје је произведена, а једна цигарета је намјенски издвојена за подстицаје произвођачима дувана.

"Тај подстицај не терети аграрне фондове, произвођаче пшенице, стоке и млијека, него практично пушачи плаћају премије произвођачима дувана", закључио је Михајловић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опљачкани БОБАР штедиша

20.02.2015 18:39

занимљива идеја то са 19 ком у паклици цигарета,ту једну из сваке паклице треба усмјерити Милету Ронхилу, а не за подстицаје производјачима дувана,ето БАЈА пара још....не мере нестат

ОДГОВОРИТЕ