Државне тајне зна више од 1.000 људи!

Као нигдје у свијету, у БиХ приступ тајним подацима без икакве безбједносне провјере и дозволе имају хиљаде људи, међу којима су и политичари, тужиоци, правобраниоци и судије на свим нивоима власти.

Босна и Херцеговина 20.02.2015 | 08:40
Државне тајне зна више од 1.000 људи!

У земљама ЕУ и свијета, али и региона приступ државним тајнама има веома ограничен број људи и у суштини тајнама с највишим степеном повјерљивости, осим професионалних лица, имају само предсједници државе, парламента и владе.

Међутим, у БиХ је та листа далеко већа и према слободној процјени преко 1.000 људи без икаквих одобрења може приступити домаћим тајним подацима.

ЗАКОНСКЕ ОДРЕДБЕ

Према Закону о заштити тајних података, приступу државним тајнама свих степени тајности, значи од интерних, преко повјерљивих и тајних до врло тајних, имају чланови Предсједништва БиХ, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Поред њих без икакве дозволе, до тајних докумената могу доћи и предсједник и потпредсједници ФБиХ и РС, али и судије Суда БиХ, Уставног суда БиХ, државни тужилац БиХ, правобранилац БиХ и судије свих судова на подручју ФБиХ, РС и Брчко дистрикта, као и тужиоци и правобраниоци на свим нивоима у Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту.

Нису ријетки случајеви да међу побројанима има и држављана друге државе, с обзиром на то да ријетко који Хрват у БиХ поред држављанства Босне и Херцеговине нема и држављанство Хрватске, што практично значи да и страни држављани несметано могу приступити врло тајним домаћим подацима.

"Није нормално да људи који пролазе кроз органе власти имају у неким периодима приступ свему и свачему, а неки од њих имају и криминални досије и безбједносно су обрађивани. То би морало бити под озбиљнијом контролом, али у БиХ оно што је наука и пракса утемељила ништа се не поштује, а тако је и код заштите тајних података", рекао је Драгомир Јовичић, професор на бањалучком Факултету за безбједност и заштиту и бивши министар унутрашњих послова РС.

РЕВИЗИЈА

С обзиром на огроман степен корупције у друштву, али и међу политичарима, стручњаци наглашавају да држава што прије мора ревидирати своју листу оних који могу приступити тајним подацима, поготово због тога што су безбједносни, али и економски потреси све већи.

У Министарству безбједности БиХ такође се слажу да је листа оних који имају приступ тајним подацима дуга, али и практично слијежу раменима тврдећи да је закон такав какав јесте и да се мора поштовати и спроводити.

"Закон је такав какав јесте и он је јасан. Све до оног момента док се не измијени то је тако. Досад смо покретали процедуру три пута да се измијени, али није прошло и то сада тако стоји. Видјећемо каква ће бити клима у наредном периоду и хоћемо ли ићи у измјене закона", рекао је Мате Милетић, помоћник министра безбједности у Сектору за заштиту тајних података.

Посљедњи покушај измјене Закона о заштити тајних података био је крајем 2013. године, када је Савјет министара БиХ покушао с листе оних којима је дозвољен приступ свим подацима да скине носиоце правосудних функција, али им то није пошло за руком с обзиром на то да у Дому народа парламента БиХ тај закон није добио потребну већину.

"Покренуто је на основу једног извјештаја Високог судског и тужилачког савјета да се судије и тужиоци сигурносно провјеравају, међутим то никада није прошло у парламенту", каже Милетић.

Занимљиво је било и образложење предложених измјена Закона о заштити тајних података, које је иницирао Представнички дом парламента БиХ, а у којем је наведено да су измјене, између осталог, неопходне јер "поједине тајне информације цуре ка медијима".

ОСТАЛИ

Што се тиче осталих тајних података, односно оних који не носе ознаку врло тајно, њима могу приступити готово сви, од министара у владама РС и ФБиХ, Савјету министара БиХ и кантоналним владама до омбудсмана, директора и замјеника директора полицијских агенција, градоначелника градова и начелника општина у БиХ.

Несметан приступ свим тајнама имају

- чланови Предсједништва БиХ

- посланици у парламенту БиХ

- предсједници и потпредсједници РС и ФБиХ

- судије Суда БиХ и Уставног суда БиХ

- државни тужилац и сви тужиоци у БиХ

- сви правобраниоци у БиХ

- све судије судова у БиХ

Степени тајности

Интерно

Откривање може штетити дјеловању државних, ентитетских или органа БиХ

Повјерљиво

Откривање наноси штету безбједности или интересима БиХ

Тајно

Откривање изазива изузетно штетне посљедице, по безбједносне, политичке или економске интересе БиХ

Врло тајно

Откривање угрожава интегритет БиХ и наноси држави непоправљиву штету.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

20.02.2015 07:41

БиХ НИЈЕ ДРЖАВА ПА ЈЕ И АПСУРД ДА ИМА ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљ и магла

20.02.2015 09:05

Ни БиХ ни ентитети и немају ништа осим којекаквих тајни. Го клипан до клипана скоро на сваком кораку и не може створити ништа што би неком запело за око.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

22.02.2015 08:48

Тајна није тајна, ако је не зна макар хиљаду људи.

ОДГОВОРИТЕ