Ухапшени џихадисти са коферима за Сирију

Хапшењем седморице радикалних исламиста на подручју Сарајева, Маглаја, Зенице и Бужима спријечен је њихов одлазак у џихад у Сирију, гдје су намјеравали да ратују у редовима терористичке организације Исламска држава (ИС), чији су припадници одговорни за бројна монструозна убиства.

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 20:55
Ухапшени џихадисти са коферима за Сирију

У акцији "Дамаск", коју су спровели припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), "лисице" на руке стављене су вехабији Едину Табаковићу (51), који је "пао" синоћ у стану у сарајевском насељу Ченгић вила, чиме му је пропао план да оде на сиријско ратиште.

На сарајевском аеродрому исту вече у покушају да преко Истанбула дођу до територије ИС спријечени су Невад Хушидић (29) и Мерим Кесеровић (19), обојица из Велике Кладуше, у којој су полицајци, у потрази за доказима, претресли неколико локација.

Тиме акција није окончана, већ су јутрос на подручју Маглаја и Бужима приведени Хусеин Ердић (34) и Алаудин Ибрахимовић (23), те његов отац Рамиз Ибрахимовић (62), који је хапшен и у новембру прошле године, такође у акцији "Дамаск", након што је накратко боравио у Сирији.

У поподневним часовима је на подручју Зенице ухапшен М.Т. (48) под сумњом да је финансирао терористичке активности.

Ибрахимовић млађи је, иначе, као осмогодишњи дјечак од посљедица експлозије бомбе остао без обје руке и ока.

"Претресени су објекти на шест локација на подручју Сарајева, Маглаја, Бужима и Велике Кладуше, а циљ је био да се пронађу и изузму предмети који могу да послуже као доказ у даљем поступку", навели су из СИПА, а како незванично сазнајемо, претресени су домови вехабија.

У саопштењу из СИПА стоји и да су ухапшени осумњичени за финансирање и јавно подстицање на тероризам, али и врбовање ради терористичких активности, као и организовање терористичке групе.

"Све то је у вези с кривичним дјелом тероризам, те кривичним дјелом противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама", појаснили су из СИПА.

Дакле, слобода је ускраћена мушкарцима који су прекршили закон тако што су из БиХ кренули у правцу Сирије како би се придружили структурама ИС и учествовали у крвавим сукобима које воде џихадисти самопроглашене "државе".

"Када је ријеч о осумњиченима који су 'пали' у УСК, они су похапшени на граничним прелазима. За већину њих већ постоје докази да су организатори незаконитог одласка у Сирију", откривају полицијски извори.

Ухапшена шесторка данас је приведена у службене просторије СИПА, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада.

Приликом рада на овом предмету, остварена је уска сарадња између СИПА и Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), али и с припадницима Граничне полиције БиХ, а све је обављено по налогу Тужилаштва БиХ.

"Ово је одлучна акција Тужитељства и сигурносних агенција у борби против тероризма. Битно је да је спријечен одлазак на страна ратишта држављана БиХ и настављамо ове активности и у будућности", рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Иначе, иако је законом бх. држављанима забрањено учествовање на страним ратиштима, у Сирији и Ираку (гдје такође дјелује ИС) налази се 350 ратника из БиХ, а тај податак раније су објавила министарства иностраних послова Француске и Аустрије, те британска влада и Међународни центар за студије радикализације и политичког насиља.

Акција "Дамаск" већ неколико пута резултирала је хапшењем особа које се повезују с тероризмом и Исламском државом, која, по свему судећи, и овдје има бројне присталице, што је лако утврдити и одласком на неколико вехабијских портала, гдје се ова озлоглашена организација промовише.

И то није све. Полицајци су, подсјетимо, недавно "прочешљали" село Горња Маоча, вехабијско гнијездо код Сребреника, у потрази за заставама ИС, које су се вијориле на кућама. Међутим, сакрили су их локални мјештани, тако да припадници СИПА нису пронашли спорна обиљежја, која су згрозила и узнемирила бх. јавност, али и регион.

Тај инцидент је, како су оцијенили стручњаци, начинио штету за БиХ, јер је ружна слика из тог села обишла Европу, која је узнемирена због драматичне вијести за коју се широм Старог континента прочуло брзином свјетлости.

Да су канџе Исламске државе усмјерене и према Балкану, показују и недавно објављене мапе те терористичке организације, у којима је и БиХ приказана као дио ИС.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мурат

18.02.2015 19:58

Ја шта ради овај катил Зубац, похапси све што ваља међу нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

18.02.2015 20:02

СИПА обави посао квалитетно али запне даље у тузиластву и судству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.02.2015 20:15

И тебе ће ухапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

18.02.2015 20:34

Ма требали сте пустити људе да иду куд су наумили, а оне који преживе у повратку хапсити и затварати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

18.02.2015 21:44

И ста сад са њима? Хранити их пар година у затвору. Глупе дрзаве мила брацо. Па пусти их нека иду не вратили се да бог да.

ОДГОВОРИТЕ