Кућа на ивици амбиса

Велики број клизишта која муче Бањалучане још од прошлогодишњих мајских поплава још није саниран - један дио због лошег времена, а други, онај већи, због мањка средстава.

Република Српска 18.02.2015 | 19:58
Кућа на ивици амбиса

Због недовољно новца, 11 чланова породице Чивчић из мјесне заједнице Лауш живи у свакодневном страху још од мајских поплава, када се покренуло клизиште испод њиховог породичног дома. Да се крај њиховим мукама не назире, потврђује и податак да је ситуација с клизиштем још гора послије топљења сњегова, а радови на санацији још нису ни у плану.

"Мјесецима не спавамо, увијек неко дежура и прати ситуацију. Ако заспимо, увијек је то нешто онако напола и на први шум одмах скачемо и излазимо напоље. Ситуација је ужасна, свакодневно гледамо како се огромни комади земље све више одрањају, ево може се видјети темељ куће је скоро огољен", казао је глава породице Винко Чивчић.

Додаје да се више пута обраћао, што градоначелнику, што Зорану Новаковићу, начелнику Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у управи града, али да помака нема.

"С Новаковићем сам имао и састанак, на којем ми је речено да разумију наш проблем, али да се тренутно нема пара и да су приоритет радови на путевима и мостовима. Такође су ми рекли да ће наши проблеми бити ријешени чим буде пара, али док тај дан не дође ко зна шта све може бити с нама", истиче

Чивчић и додаје да ће ових данас упутити званични допис градској управи, у којем ће инсистирати да ову ситуацију ријеше бар привремено постављањем шипова који би зауставили даље одрањање земље.

Да у МЗ Лауш има проблема с клизиштима истиче и Небојша Матић, предсједник Савјета МЗ Лауш И, додајући да је у сталном контакту с надлежнима, али да од свих добија исти одговор - нема средстава.

"Сада тренутно су најугроженији Чивчићи и њихов проблем је стварно приоритет. Ситуација јесте тешка, зато и сматрам да овдје треба да се умијеша републичка власт, јер град не може све сам урадити", закључио је он.

Из Административне управе града је потврђено да ће ове године бити санирана већа и приоритетнија клизишта, а динамика радова, напомињу, зависи од расположиве суме новца. У ту сврху је потребно више од 6.000.000 КМ, а град сада располаже с 1.200.000 КМ.

Санација на чекању

Домаћинство породице Дивљак, у Улици Милоша Матића у истом насељу, већ другу годину угрожено је због лошег стања цесте и потпорног зида.

"Страхујемо чим чујемо да иде ауто, а поготово нешто веће - камион или трактор. Да човјек само мало скрене возилом или да није одавде па не зна да мора ићи лијевом страном, улетјеће ми у кућу, а послије ко зна шта ће бити с нама. Саобраћајни инспектор је закључио да је потребна санација око 25 метара. Предали смо два захтјева за санацију, али ништа није урађено", говори глава породице.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxx

18.02.2015 19:06

Нека вам је драги Бог на помоци а дрзава нема пара граде путеве цекају да се куце срусе да народ изгине и онда су мирни неце улагати остаје висе у каси а да је у питању куца од неког владајуцег до сада би је пренели на рукама до сигурног мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

18.02.2015 23:21

Да ми је сада видјети оне "коментаторе" на порталу који се каце на оне вијести гдје могу облатити "оне друге" . Не смију писнуту у зиво па овдје надју да ""излију" своју мрзњу према другацијем. Ајде Бањалуцани показите солидарност па се изборите за права својих сународњака... Људи су у проблему док вас вецина ваља глупости по интернету из својих финих домова.

ОДГОВОРИТЕ