Нове таксе за гориво?

Владе Републике Српске и ФБиХ у двије одвојене иницијативе од Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ траже повећање и увођење нових акциза на нафтне деривате, чијим би евентуалним усвајањем литра нафте у БиХ била скупља за најмање осам фенинга, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 08:46
Нове таксе за гориво?

Влада Републике Српске тражи повећање путарине за изградњу аутопутева са садашњих 0,10 на 0,15 КМ, док је Влада ФБиХ иницијативу покренула како би се увела нова намјенска такса на нафтне деривате у висини од 0,03 КМ по литру нафте, а новац од ове нове акцизе или таксе искористио би се за успостављање обавезних деведесетодневних резерви нафте.

Што се тиче ове намјенске таксе, Влада ФБиХ тражи да она обухвати и увознике и прерађиваче нафте и нафних деривата који би на сваку литру платили 0,02 евра акцизе, коју ће вјероватно фактурисати крајњим потрошачима.
Занимљив је тајминг ових иницијатива с обзиром на то да је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање па и Савјет министара БиХ у техничком мандату. Иницијатива Владе Републике Српске стигла је 9. фебруара, док је иницијатива федералне владе у процедуру према Савјету министара БиХ пуштена 16. јануара ове године.

"О тим иницијативама ће сигурно расправљати нови сазив Управног одбора Управе за индиректно опорезивање и Савјета министара БиХ, јер садашњи састав у техничком мандату сигурно неће доносити такве одлуке", испричао је извор "Независних" близак Савјету министара БиХ.

Што се тиче иницијативе Владе Републике Српске за повећање путарине са 0,10 на 0,15 КМ, она је добила подршку и федералних колега с обзиром на то да се у другој иницијативи коју је упутила Влада ФБиХ, а која је у посједу "Независних", између осталог наводи и то да "постоји сагласност ентитета да се повећа важећа накнада за аутоцесте тако да би уз рационално коришћење средстава од таксе на нафтне деривате биле постигнуте преузете обавезе".  

Кад је у питању успостављање обавезних резерви нафте, то је обавеза коју је БиХ преузела приступајући Енергетској заједници, што мора учинити до 1. јануара 2023. године. Према информацији коју је Влада ФБиХ доставила Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ наводи се да ће за набавку ових резерви бити потребно 212 милиона евра. Поред тога, биће потребно изградити и преко 280.000 метара кубних капацитета за складиштење нафте и 90.000 метара кубних за сирову нафту, за шта ће уз модернизацију постојећих капацитета бити потребно 103 милиона евра.

"Влада ФБиХ је мишљења да УО УИО треба хитно да поступи по овој иницијативи, имајући у виду чињеницу да су тренутна дешавања на свјетском тржишту сифове нафте повољна и да долази до пада берзанске цијене барела сирове нафте", стоји у писму које је Влада ФБиХ упутила Савјету министара БиХ и Управном одбору Управе за индиректно опорезивање.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Немогуце

18.02.2015 07:57

Јел то Пас на Аутопуту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НијебитнО

18.02.2015 08:23

Наравно да јесте :-)

Name

нн

18.02.2015 08:42

Доле влада и овај лоповски резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнеле

18.02.2015 08:51

Најбоље би било да побијете народ сав, па радите и зивите како хоцете! Х..о вам пас безобразну!!!

ОДГОВОРИТЕ