Човић у Додиковој позицији

Драган Човић је обзнанио да је опет угрожен „Монтираним процесима“.

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 07:56
Човић у Додиковој позицији

Тврди да су наговарали Кему да му смјести, па је Кемо одбио, да би на крају Чаушевић нешто написао. Ту је и писмо из КП-а око убиства Јозе Леутара, у којем је тридесетак имена, међу којима је, како Човић тврди, једно избрисано, да би његово било уписано. Ваљда се аутор није сјетио да њега допише као 31. Или је био на крају странице.

Не тврдим да је Човић ишта од оног за шта га оптужују заиста и урадио, али изненадни излив Монтажа у Јавност говори ми да је у одређеним политичким проблемима. Које прикрива Производњом Непријатеља.

Човић их не именује, али каже да „Једна странка има своје суце, тужитеље, истражитеље…”!

На овом мјесту дјелује потпуно необавијештен.

Зар само једна странка у БиХ “има своје суце, тужитеље, истражитеље…”?

Сви који живе у овој земљи, а трипут су погледали било који Дневник, знају да свака јача странка у овој земљи “има своје суце, тужитеље, истражитеље”, у већој или мањој количини. Зависно од капацитета - да ли су власт или опозиција.

Међу тим странкама које имају “своје суце, тужитеље, истражитеље…” је и Човићева.

Лијановићи знају зашто.

СДА нема шта нема од својих судаца, истражитеља, тужитеља; СДП БиХ такође; СНСД има комплетно ентитетско правосуђе, плус значајне акције у Тужилаштву и Суду БиХ, а у Сипи, заједно са ХДЗ-ом, има своје „истражитеље“ у самом врху. И СДС има своје, премда им је девет година у опозицији добро истањило тај капитал.

Шта је натјерало Човића да у једном дану изађе са „Монтираним процесима“ и процјеном да ће све око формирања власти „бити познато за дан два“, плус оцјеном да је СДА једини партнер с којим су из ХДЗ-а направили власт и разговарају о власти“?

Чињеница да ни Он ни ХДЗ немају више уцјењивачки капацитет који су имали и који су нештедимице користили покушавајући на сваки начин опструисати формирање власти на свим нивоима.

Прича о СДА као једином партнеру, показатељ је Човићеве непомирљивости са фактом да „осовина ХДЗ-СНСД“ више не доминира институцијама, третирајући их као приватно власништво. Нити ће икада више доминирати.

Истина је и да им је СДА, тај „једини партнер“, прије три године, заједно са СДП БиХ, забио хиљаде ножева у леђа, избацујући их не само из Владе Федерације БиХ, већ и из математике и логике, али Човићу је „прекратко памћење“ у овом случају насушна потреба.

Врло гадно је у новој скупштинској већини БиХ остати сам. И наћи се на удару осталих партнера као неко ко опструише процес опоравка. Плус МЗ. А Човић је готово сам, јер је инсистирањем на СНСД-у, затворио врата за сарадњу Савезу за промјене, док су његови односи са Жељком Комшићем традиционално отровани. И непомирљиви. Отуд СДА као „једини партнер“.

И отуд и „Монтирани процеси“, које води „једна странка“, која је, изван сваке разумне сумње у Човићевој изведби, СДП БиХ.

Мртвац се подгријава из два разлога: остаци Мртваца скроз су се приближили ДФ-у, што и СДА и ХДЗ чини врло нервозним, јер „Наранџастим“ расте капацитет. Други разлог је природност тог непријатеља.

Интересантно је да Човић никада ништа није рекао о „Монтираним ослобађајућим пресудама“. А имао би шта рећи.

„Монтирани процеси“ су и порука („Морао сам те издати/продати и у представничком и у Дому народа“) Милораду Додику, који је потпуно осиједио чекајући да Човић растури нову власт на нивоу БиХ.

„Ми ћемо вјеројатно ових дана разговарати о федералној власти и о власти на разини БиХ и врло јасно поручити да има све своје границе, и временске и сваке друге. Бојим се да нам није остало превише времена“, поручио је Човић.

Човићев страх о „мало времена“ је оправдан, с малом примједбом: није ријеч о множини, већ о једнини.

Човићу (а не и другима) је остало врло врло мало времена да одлучи да ли ће наставити опструисати све процесе или прихватити реалност која каже да је он само један од учесника у њима, а не изнад њих.

Његов приступ је увијек исти: лажни оптимизам и истински опструкционизам.

Он је искључиви кривац што Савјет министара још увијек није формиран и што касни подизање и свих осталих нивоа власти. Речено плус његова незајажљивост, оваплоћена кроз политику „отми и хљеб и погачу“, довела је и Човића и ХДЗ у позицију „Додик/СНСД“.

Ако им је ту угодно, онда ништа.

СлободанВасковиц.Блог

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

стојко

18.02.2015 07:03

Васке краљу, једни извјештаваш искрено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

18.02.2015 08:06

Цеститке Васковицу и с моје стране. Само се поставља питање засто Цовиц опструисе (уцјењује нереалним бројем министарских мјеста), и да ли опструисе по својој вољи или по нецијем наговору (налогу). Мислим да њему лицно не иде у прилог отезање са формирањем власти, јер само уцесцем у власти мозе да утице на не отварање истразних/судских поступака за дјела/недјела у која је оцигледно био упетљан. Ако ради по нецијем наговору, то мозе да буде само по Додиковом, ради стварања представе да на нивоу БиХ власт не мозе да се формира без њихове заједницки "повезане заставе", а ако ради по наредби, онда је то по диктату МЗ која тиме хоце да Хрватима у БиХ отвори простор за стварање трецег ентитета. А могуце је да коалиционе партнере у БиХ (СДА, ДФ, СДС, ПДП) уцјењује, односно од њих трази гаранције да СИПА против њега неце покретати, или це обуставити, поступке који су неминовни, и иза којих гаранција, као раније, не мозе оцигледно висе да стоји СНСД. Странке које имају мандат гласаца да на нивоу БиХ формирају власт не могу да из тог процеса искљуце ХДЗ (Цовица), иако је то математицки могуце, јер су они (Цовиц и ХДЗ) објективно најрапрезентативнији представници хрватскох народа у БиХ. Тако да сад имамо ситуацију "зацараног круга", Гордијевог цвора из кога це бити теско изаци. А дрзава и народ могу да наставе да трпе, јер су од тога вец превисе добро пелцовани.

Name

Остоја

18.02.2015 07:05

Како лијепо конструисе, овог аутора требало би поставит за монарха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на мом

18.02.2015 11:41

А и код тебе је бас непристрасно коментарисање бас онако објективно.

Name

Вида

18.02.2015 07:11

Види их браца по ЛОПОВЛУКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виталиј

18.02.2015 07:13

Ово је изврсно рецено, лазни оптимизам и истински опструкционизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

18.02.2015 07:28

Врхунска анализа за лукавог латина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.02.2015 07:50

ЉУБАВНИ РАСТАНАК ЋЕ БИТИ БОЛАН (ЕКОНОМСКИ). ЗАЉУБИ СЕ ПА ОСТАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телетабис

18.02.2015 07:51

Добар избор фотографије. Домунђавање с руком на устима да противнички тим (политички опоненти) не прочитају с усана тактику селектора/изборника два будућа друголигаша!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

18.02.2015 08:38

Ала вас Додик све зеза ниста ви њему не мозете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода јуниор

18.02.2015 08:40

Човића неће гањати ни Тужилаштво ни Сипа док је на позицији члана предјседништва БиХ, тражи више фотеља , можда и СИПУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

18.02.2015 08:43

Савез за промене би требао одбацити Човића и позвати Рагужа који није у дилу са Бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

они

18.02.2015 09:54

Топла браца подераних гаца.Тако разговарају наси политицари с пуно емоција.

Name

БРАВО

18.02.2015 09:58

Одлична идеја! Мањински представници српског народа треба да позову мањинске представнике хрватског народа, да направе коалицију са вецинским представницима босњацког народа и представницима "грађана"! Какав капацитет за неопходне промјене! Воља бирача испоштована! предлажем те за Нобела из математике (с пуним правом јер такву математичку коалицију мораш извести по је.еној формули)!

Name

пријатељство

18.02.2015 09:15

Лазно пријатељство ове двојице ме потсјеца на 1994-95 кад су српски тенкови пунили резервоаре на хрватским пумпама да би нападали заједно, и једни и други, на Мостар, Маглај и друге градове БиХ. Срамно и срамотно. Све док је оних који Босну сматрају својом домовином / отадзбином, а има нас Бога ми подоста, неце им успјети паклени план. Боље им било ујединити снаге у правцу обнове дрзаве и привреде за будуцност насе дјеце, како не би након скловања морали хљеб тразити по бијелом свијету. Залосно је то сто су плацени насим новцима за то сто (не) раде. Вријеме је да им се то казе. Сто прије оду, прије це нас Сунце обасјати. И јос неки са њима заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

18.02.2015 10:39

Ја нисам љубитељ дотицних персона, Баје поготово али ја Босну и Херцеговину на осецам отадзбином и никад је нецу осецати. Ста има везе мој осецај припадности са неким Бајом и Цовицем.? Ви Муслимани треба да се запитате засто је то тако. Вама није ваљала Југославија па сте се сад сетили заједницког зивота. Васа зеља за доминацијом је довела до распада оне лепе земље. Немојте понављати исте греске

Name

ауслендер

18.02.2015 10:42

Кажу три мања земљотреса погодила БиХ, а све се лила ко бабин зуб. Сад сви траже свој спас а поједини низ воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.02.2015 10:45

То Васке краљу ломи до кости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВИДЉИВИ Ф.17

18.02.2015 12:13

ЕВО БРАЦЕ ДО БРАЦЕ У ТУЊИЦЕ ОБА ЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

18.02.2015 17:02

ЦОВИЦ ЈЕ НЕБИТАН ЗНА СЕ КО ЈЕДИНИ У ОВОМ КРСУ ОД БиХ ФУНКЦИОНИСЕ. ТО ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА И ОНА МЕ САМО ИНТЕРЕСУЈЕ ДОВОЉНО ЈЕ ДА ВИДИТЕ КАКО СУ КАРАЈЛИЦА ХТЈЕЛИ ЛИНЦОВАТИ И РЕАКЦИЈУ БРЦАНКЕ НА БН ТВ И СВЕ ЈЕ ЈАСНО СВИ СУ ИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ама

19.02.2015 13:44

Хајте висе савезаси. Руси багру не паметујте. Васковицу добро зборис. Ако их не оборите кокосари сте обицни. Станиц је краљ а остали у борбу или куци.

ОДГОВОРИТЕ