Грци - никад нису имали у Топ 100 играча, али је баш ''њихов'' највећи!

Када је реч о тенису, онда не постоји већи губитник од Грка. Никада нису имали играча унутар 100 најбољих на свету, али су здушно навијали за једног од најбољих тенисера свих времена. Имали су 'своје' представнике у финалима Гренд слемова 1998., 2003. и 2006, а у ближој ће се будућности хвалити с две надолазеће аустралијске звезде.

Тенис 19.02.2015 | 11:40
Грци - никад нису имали у Топ 100 играча, али је баш ''њихов'' највећи!

Тешко да постоји неуспешнија европска земља, сличне географске и спортске величине, од Грчке када је у питању резултатски успех у тенису. Ударили су темеље демократије и филозофије, а колевка су и најчувенијег спортског такмичења - Олимпијских игара. Грци су само уназад десетак година освојили кошаркашки Еуробаскет, а још одзвања њихово чувено освајање Европског првенства у фудбалу 2004. године. Али, постоји спорт мултимилионског аудиторијума који им је потпуна 'црна рупа'.

Грци немају тенисера ме]у 100 најбољих на свету, а нису га никада ни имали откако се игра развила у 19. веку. Најуспешније име које је играло под грчком заставом је Ксенофон Касдаглис који је играо још почетком прошлог века, али тешко да се полуфинале тадашњег Вимблдона у игри парова може назвати огромним успехом. Николас Калогеропулос држи апсолутни 'врх' када су у питању грчки тенисери. Стигао је до 108. места на свету, а било је то почетком седамдесетих. У новијем раздобљу, грчке боје је најуспешније бранио Контантинос Економидис који је до свог највишег 112. места на АТП листи стигао 2007. године.

Али, нису Грци пребацивали програм кад год би се тенис појавио на телевизији. Имали су име које су сматрали својим, тенисера који је обележио деведесете године прошлог века и легенду која спада у сам врх ове игре.

ПИТ САМПРАС

До појаве Роџера Федерера сви су једногласно говорили како је Американац Пит Сампрас највеће тениско име свих времена, уз Рода Лејвера. Велики Пит у својој витрини има седам титула Вимблдона, пет трофеја с Ју -Ес Опена и два Аустралијан Опена. Никада није освојио Ролан Гарос, а најближе је дошао 1996. године (полуфинале). Током своје четрнаестогодишње каријере, осим Американаца, велику подршку добијао је и од Грка.
„Грк сам 75 посто, а 25 посто одлази на моје јеврејске корене. Отац ми је Јевреј, а мајка се родила и одрасла у Грчкој. Она је стопостотна Гркиња. Ипак, код оца је нешто другачије. Мајка му је била Јеврејка, али му је отац био Грк. Отуда и чест назив за мене – грчки Јевреј“, рекао је Пит Сампрас 2007. године током своје прве посете Грчкој. У земљу 'богова' се први пут упутио са 35 година на леђима, а никада није научио ни реч грчког.

Мајка Георгија стигла је у Америку с 25 година и са седморо деце, а међу њима је била и будућа тениска звезда.
„Није имала новца и није знала ни речи енглеског. Мој отац Сем је радио два посла током мог одрастања и мислим како су ме они научили понизности и тешком раду“, описује Сампрас и открива тајну која га је толико прославила. Али, не воде Грци само Сампраса под „своје тенисере“.

МАРК ФИЛИПУСИС

Ту су још два тениска имена која су остала дебело уткана у новију тениску историју. Први од њих је Марк Филипусис. Родио се у Мелбурну, а под аустралијском заставом је играо све до 2006. године када је отишао у пензију. Мајка му је Италијанка, а очева страна подарила му је грчко презиме. Током своје каријере освојио је 11 титула, а у два је наврата стигао до последњег дана појединачне конкуренције неког од Гренд слемова. Било је то 1998. и 2003. године када је заустављен у финалима на Флешинг Медоузу, односно Вимблдону. Занимљиво, Филипусис је чак 12 пута одмерио снаге с Питом Сампрасом, а Американац је узео једну победу више. Били су то мечеви који су одзвањали широм Атине.
„Родитељи ми причају грчки, али рођен сам у Аустралији и вероватно ћу заувек играти за ову земљу. Ипак, много ми значе моји грчки корени јер је то први језик који сам научио као клинац“, рекао је Филипусис пре финалног меча против Роџера Федерера на Вимблдону 2003. године.

Није чудо што су га о његовим коренима питали аустралијски новинари пре великог лондонског финала. Његов 'други дом' откривају тетоваже на левој шаци, али и слика Александра Великог на десном рамену на коју се особито поноси.
„Желео сам тетоважу Александра Великог због његових грчких корена. Био је освајач и велики борац“, казао је једном приликом.

МАРКОС БАГДАТИС

Сви су сазнали за кипарску сензацију Маркоса Багдатиса 2006. године када је почетком сезоне на теренима Мелбурна стигао до свог првог и јединог финала неког од Гренд слем турнира. И њему је, попут Филипусиса, 8. место АТП листе најбољи пласман каријере, а до тог успеха је дошао 2006. године после полуфинала Вимблдона.

Отац Христос му је Либанац који је хеленизовао своје презиме Багдади у Багдатис после чега је емигрирао на Кипар у Лимасол и упознао Гркињу Андулу. Тамо је и рођен данас 57. играч света

НИК КИРЈОС И ТАНАСИ КОКИНАКИС

Година 2013. била је посебна за аустралијске навијаче на јуниорском Аустралијан опену. У финалу су се нашла два њихова дијаманта чудног имена. Ник Кирјос и Танаси Кокинакис заинтригирали су светску јавност јер своје корене вуку из земље Аристотела и Платона. У том финалу је славио годину дана старији Кирјос, али је историја могла бити знатно другачија.

Требало је да буде кошаркаш, али су га родитељи усмерили ка тенису и направили вероватно најбољи потез у том тренутку. Тако је овај данашњи деветнаестогодишњи Аустралијанац Ник Кирјос описао свој пут спортског одрастања, растућа звезда светског тениса за кога су његови Грци чули пре две године када је на опште одушевљење савладао тада првог играча света Рафаела Надала. Рођен је у Канбери, а своје грчко презиме наследио је од оца Јоргоса који се из Јанине доселио на „Доwн Ундер“.

Но, за добар глас који се далеко чује, у овом случају до Грчке, побринуо се и 18-годишњи Танаси Кокинакис. Пре месец дана је на тлу Мелбурна савладао прошлогодишњег полуфиналисту Роланд Гароса Ернестса Гулбиса после велике борбе у пет сетова. Прича довољно велика за све светске насловнице, а посебно оне на самом југу Европе. Кокинакис је најчистији Грк у овој причи јер су му оба родитеља стигла у Аустралију с Пелопонеза.

ДАНИИЛИДУ ЈЕДИНА СВЕТЛА ТАЧКА

Нешто су успешнији у женском тенису. Далеко најбоља грчка тенисерка у историји је данас тридесетдвогодишња Елена Данилиду. Тренутно заузима 405. место ВТА листе што не чуди с обзиром на то да је последњи меч одиграла пре пола године. Врло је вероватно како се више неће вратити у своја најбоља издања када је била 14. рекет света (2003. година). Осим ње, Грци су имали још само једну тенисерку унутар сто најбољих на свету, а то је данас пензионисана Кристина Пападаки, бивша 72. играчица света из 1999. године.

Грци ће морати да се помире с овом тениском судбином јер не постоје назнаке бољих дана. Врло је вероватно да ће своја будућа имена пратити под заставама других емиграционих земаља попут Канаде, САД-а те посебно Аустралије. Ипак, увек могу рећи како је један од највећих тенисера свих времена поносан на своје грчке корене.

Коментари / 0

Оставите коментар