Просвјетари настављају штрајк

Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије није данас прихватио понуђени Споразум о решавању спорних питања у просвети, јер сматра да не постоје чврсте гаранције за његово спровођење, због чега ће штрајк бити настављен.

Србија 16.02.2015 | 17:23
Просвјетари настављају штрајк

То је Тањугу изјавила портпарол Уније Синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, наводећи да је Унија прихвата Посебни колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика и спремни су да га потпишу.

Унија тражи од Владе Србије да пружи потребне гаранције, одлучено је на данашњој седници Главног одбора тог синдиката.

Два синдиката образовања - Унија Синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије нису потписала Посебан колективни уговор и споразум о решавању спорних питања у просвети, а на данашњим седницама Главног одбора и Председништва разматрају ова питања.

Према ранијим најавама, Синдикат радника у просвети Србије одлучиће у току поподнева да ли ће прихватити споразум или наставити штрајк.

Челници Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" и Синдиката образовања Србије у среду су са министром просвете потписали споразум и ПКУ и изјавили су да су задовољни постигнутим и да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара.

Један од захтева просветних радника јесте уводење платних група и платних разреда у јавном сектору, што је, према речима министра Срђана Вербића, најефикаснији начин да се успостави праведан однос плата, сходно нивоима образовања и у складу са одговорношћу посла који се обавља.

"Доношење Закона о платама који ће регулисати односе између зарада, од приоритетног је значаја за Владу Србије, а посебно за просвету због тога што су у овом ресору у просеку најобразованији људи", рекао је раније Вербић за Тањуг.

Како подсећа министар, јасна намера државе да донесе овај Закон, који би почео да се примењује 2016. године, садржана је и у Споразуму о решавању спорних питања измеду Владе Србије и репрезентативних синдиката просвете.

Коментари / 0

Оставите коментар