Новак: Желим у историју тениса!

Први тенисер света Новак Ђоковић каже да се труди да размишља једино о будућности, мада је некада неизбежно и осврнути се на оно што је већ урађено.

Тенис 17.02.2015 | 08:20
Новак: Желим у историју тениса!

“Већина играча, нарочито из врха, рећи ће вам да је важно да имате ментални склоп који вас чува у садашњост – када је нешто готово, иде се даље и концентрације је на следећем изазову. Не размишља се много унапред, али ни уназад. Такав став омогућује рад и ’ресетовање’ амбиција и циљева“.

“Ипак, мислим да треба бити искрен и рећи да се размишља о томе колико си Грен слем титула освојио, колико си укупно турнира освојио и о томе које је твоје место у историји. То ми дефинитивно стоји негде у задњем делу мозга“, рекао је Ђоковић за француско издање Хафингтон поста.

Новак каже да своју менталну стабилност дугује начину живота који води и да ту нема никакве посебне трајне.

“У међусезони не одступам много од режима који имам током године. То је холистички приступ себи, свом телу, менталном аспекту, опоравку, тренинзима... Веома сам посвећен тој дисциплини јер знам да ми она доноси успех. Претходних година људи ме питају да откријем своје ’тајне’, али нема неке посебне ствари која је допринела мом успеху. То је комбинација много ствати, све мора да се уклопи – ментални склоп, животна филозофија, начин на који радиш на себи са психичкох становишта, начин на који се физички развијаш, али и тренираш, опорављаш се и храниш. Тенис је веома захтеван спорт за сваки аспетк живота. Нисам једини који се до те мере брине о свом животу на терену и ван њега – сигуран сам да и Енди, Роџер и Рафа раде исто на свој начин. Самодисциплина, приватни живот, борба са емоцијама – начин на који уредиш лични живот одржава се тенис јер не верујем онима који кажу да раздвајају то двоје. Иста си особа и ако ти је тешко, то се види на твојим резултатима“, каже српски тенисер.

Неизбежна тема био је и Ролан Гарос, једина Грен слем титула која недостаје у Новаковој колекцији.

“Велики је размак између Аустралијан опена и Ролан Гароса, али људи већ говоре о Паризу, што није фер према осталим турнирима до којих ми је такође веома стало. Веома ми је важно да освојим Ролан Гарос, али неће бити смак света ако не успем. Трудићу се, покушаваћу, био сам близу неколико пута и то ми даје за право да верујем да могу да направим тај последњи корак. Али Рафаел Надал је увек, изгубио је само једном у Паризу и биће велики фаворит и ове године“, закључио је Ђоковић.

Новак је недавним тријумфом у Мелбурну освојио осму Грен слем титулу и тако се изједначио са Лендлом, Агасијем и Конорсом, а престигао је Виландера и Мекинроа.

Коментари / 0

Оставите коментар