Чолак, Тадић и Софтић у руководству Вијећа народа

Бариша Чолак изабран је за предсједавајућег Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ, Огњен Тадић за првог замјеника предсједавајућег и Сафет Софтић за другог замјеника предсједавајућег овог вијећа.

Босна и Херцеговина 16.02.2015 | 11:50
Чолак, Тадић и Софтић у руководству Вијећа народа

Чолака је за предсједавајућег предложио Клуб хрватских делегата. За њега је гласало 12 делегата, а три су била уздржана.

Пошто Клуб српских делегата није успио да усагласи јединствен приједлог, Тадића је у руководство Вијећа народа предложио делегат Дарко Бабаљ.

За Тадића је гласало 11, а уздржана су била четири делегата.

Софтића је предложио Клуб делегата бошњачког народа и он је добио подршку 12 посланика, док су три била уздржана.

У првом обраћању по избору за предсједавајућег Чолак је пожелио да Вијеће народа у четири године мандата направи добар "посао" за БиХ, њене народе и грађане.

"Надам се да ће атмосфера бити конструктивна и прижељкујем да направимо напредак у свим областима, посебно у европским интеграцијама", рекао је Чолак, након чега је закључио конститутивну сједницу Вијећа народа, започету 29. јануара.

Чланови трочланог Колегијума Вијећа народа на мјесту предсједавајућег и провог и другог замјеника предсједавајућег ротирају се сваких осам мјесеци.

Сједницом је до избора руководства Вијећа народа предсједавао најстарији делегат Средоје Новић.

Слиједи избор сталних тијела

Предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак изјавио је да је избором руководства данас завршено констититуисање Вијећа народа.

"Надам се да ћемо у овом четворогодишњем мандату направити добар посао, да ћемо радити конструктивно, посебно на овим пословима који се односе на европске интеграције, али једнако тако и на свим осталим важним питањима", рекао је Чолак новинарима по окончању конститутивне сједнице Вијећа народа.

Он је честитао својим колегама у Колегијуму и свима онима који су данас дали свој допринос да се оконча конституисање Вијећа народа.

"За неколико дана слиједи избор сталних тијела и надам се да ћемо врло брзо почети радити и рјешавати проблеме које имамо у БиХ", закључио је Чолак.

Први замјеник предсједавајућег Вијећа народа Огњен Тадић у изјави новинарима оцијенио је да Вијеће народа сам по себи представља можда највиталнију тачку у свим политичким процесима који су произашли из Дејтонског мировног споразума.

"Ми смо у периоду 2011. па неколико година послије тога, у саставу који је такође био везан за ове странке које данас чине руководство Вијећа народа, направили доста добар посао", рекао је Тадић и додао да у том периоду у Вијећу народа није настао ниједан проблем за било ког човјека у БиХ.

Он је изразио увјерење да ће тај успјех бити поновљен и у мандатном периоду 2015-2018. година.
"Што се тиче свега овога што је претходило овој ситуацији и избору руководства Вијећа народа, имам само један коментар - шта је било, било. Дајемо шансу сарадњи, добрим иницијативама и отворености да поправимо стање које је какво јесте", рекао је Тадић.

Изразивши задовољство што је из трећег покушаја изабрано руководство Вијећа народа, други замјеник предсједавајућег Сафет Софтић истакао је да из досадашњег рада има лично повјерење у Чолака и Тадића.

"Вјерујем да ћемо као заједнички тим на челу ове важне институције у БиХ добро сарађивати", додао је Софтић.
Према његовим ријечима, чињеница да је из трећег покушаја изабрано руководство Вијећа народа указује да унутар парламентарне већине у БиХ постоји доста неповјерења које је данашњим чином превазиђено.

"Данас смо завршили конституисање законодавних органа у БиХ након општих избора. Пред нама су именовања влада Федерације, кантона и Савјета министара. Надам се да ћемо као дио Парламентарне скупштине БиХ дати свој значајан допринос у ономе што је пред нама, а то су посао на реформама, на путу ка ЕУ и евроатлантским интеграцијама", додао је Софтић.

Конститутивна сједница Вијећа народа прекидана је два пута - 29. јануара и 11. фебруара.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

дана

16.02.2015 12:55

Није то јос сигурно ,цека се потврда Мајкицеве и Кебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

16.02.2015 13:22

Видис да су они Богом дани да буду то сто јесу. Њима не треба никаква сагласност. Само се наставља следеци цин комедије.

Name

колапс

16.02.2015 13:27

Браво за Тадица Огњена. Цовјек је заслузио. Покраден је за изборе предсједницке. Сада су покусали да му подмецу дрекавцеви сателити,али нису успјели. Сада свим снагама оправдајте повјерење и папке срусите и у Р.С.гласаци то оцекују оправдано од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

16.02.2015 13:30

Честитам Огњене!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Нелеј

16.02.2015 13:47

Сад це Баја ударити контру СДА-у и ХДЗ-у и за министра у влади РС умјесто Давора Цордас (ХДЗ) именовати Мирослава Кебу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

16.02.2015 14:21

Ми, Баја Велики Вон Бакинци, српски владар свуда гдје имамо посједе, обзнањујемо да је Др. Човић од данас бивши велепосланик српски у БиХ. Срамотно је изиграо наш рукостис и наше повјерење. Śта ћемо сад са Радмановићем? Гдје ћемо га ускладиштити? Код Крајишника? :(((

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

16.02.2015 14:24

Потећи ће мед и млијеко. Ојачајте насипе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.02.2015 14:26

Али дрекавац је против????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

16.02.2015 14:28

А зашто ова институција постоји ако ми неко може рећи? Мислим за шта примају плату? Ко је изнад њих? Коме полажу рачуне? Немам ја против никог ништа од изабраних. Нека раде што морају али брате драги на десетине оваквих вијећа, влада, скупшина.... 10 кантоналних влада, двије ентитетске, дистриктска, вијеце министара..... Па да ли смо ми нормални? Еј и још сви то и подржавамо.... Оно као браво Оги, честитам, руши Додика! Ало људи..... Па доћи ће и после Додика Додик.... Па видите ли ви да 3 милиона људи у БиХ има преко 200 министара и замјеника. Па ни Кина са 1,3 милијарде људи нема толико нити има оволико измишљених радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

16.02.2015 16:28

ЦЕСТИТАМ ГОСПОДИНУ ОГЊЕНУ ПРЕДСТАВНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ВИЈЕЦУ НАРОДА. БРАВО ГОСПОДИНУ ТАДИЦУ И ЈАКО СИ ПОКРАДЕН У ИЗБОРНОЈ ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОПЕТ СИ НА ВЕЦОЈ ПОЗИЦИЈИ А ОНАЈ СТО ТЕ ЈЕ ПОКРАО НА ИЗБОРИМА САДА ЈЕ У ОПОЗИЦИЈИ ИМА БОГА БОЗЕ ПРАВДЕ.

ОДГОВОРИТЕ