14 година од злочина у Ливадицама

Данас ће бити обиљежено 14 година од злочина који су албански терористи починили у селу Ливадице код Подујева у коме је погинуло 11 Срба, а четрдесетак је задобило теже и лакше повреде.

Србија 16.02.2015 | 09:55
14 година од злочина у Ливадицама

Најављено је да ће на мјесту злочина преживјели положити цвијеће, а парастос ће бити служен у цркви у Лапљем Селу.

У терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" погинули су возач аутобуса Ненад Стојановић /1943/ из Ниша, кондуктер Милинко Краговић /1943/, Лазар Миликић /1936/ из Липљана, Драган Вукотић /1954/ из Косова Поља избјеглица у Нишу, Небојша Цокић /1974/ из Витине, његова суруга и син Сњежана /1975/ и Данило /1999/, Мирјана Драговић /1981/ из Лапљег Села, Сунчица Пејчић /1972/ из Приштине привремено расељена у Нишу, Тихомир Стојковић /1969/ из Косовске Каменице и Јасмина Токић /1948/ из Приштине која је касније подлегла задобијеним повредама.

Терористички напад изведен је тако што су терористи испод моста поставили, како је тада Унмик полиција саопштила, најмање 10 килограма пластичног експлозива.

Експлозивна направа активирана је из оближње албанске куће, а до данас нису пронађени ни починиоци, ни наручиоци овог злочина.

Унмик полиција је, три мјесеца након злочина, привела косовског Албанца Фљорима Ејупија, али је он успио да побјегне из војног затвора у америчкој бази "Бондстил" код Урошевца.

Ејупи је поново ухапшен у јуну 2004. године у Тирани, а неколико дана касније предат не Унмик полицији.

Њему и још двојици Албанаца са којима је ухапшен у Албанији, оптуженим и за отмице, убиство једног међународног полицајца и рањавање два припадника локалне полиције, није суђено.

Предмет је био повјерен међународним тужиоцима, али поступак није покренут, уз образложење да није било довољно доказа, а Ејупи је проглашен неурачунљивом особом.

Жртве терористичког напада у селу Ливадице били су Срби који су аутобусом кренули у Грачаницу на Задушнице.

Један од преживјелих путника, Србољуб Стаменковић из села Бостане код Новог Брда, рекао је Срни да је оклопни транспортер Кфора који је спроводио колону од шест аутобуса, прешао преко места гдје је мина била постављена и да се експлозија догодила одмах послије његовог преласка.

Британски војници су поред пута нашли жицу дугачку око 600 метара којом је активирана направа.

Украјински војници Кфора су истог дана демонтирали шест сличних експлозивних направа са даљинским управљачем на путевима који воде ка Штрпцу, најудаљенијој српској енклави.

Напад на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама, уз злочин у Старом Грацку у коме је убијено 14 жетелаца и злочин над српском дјецом у Гораждевцу, један је од неистражених злочина над Србима почињених у присуству међународних снага.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

16.02.2015 09:40

Вукцевиц и његов приватни устаса Векариц немају доказа за овај масакр а и гдје це сад да истразују против пријатеља

ОДГОВОРИТЕ