Жиранти очекују чешће запљене имовине

У Републици Српској су банке током прошле године због невраћања кредита активирале хипотеке у вриједности од 38,6 милиона КМ, што је за 13,26 милиона марака више него у 2013. години.

Република Српска 16.02.2015 | 08:05
Жиранти очекују чешће запљене имовине

У Агенцији за банкарство Републике Српске су нам рекли да на основу прелиминарног извјештаја банкарског система Републике Српске укупни бруто кредити банака Републике Српске прошле године су износили 4,73 милијарде марака, од чега су кредити покривени хипотекама износили 2,04 милијарде марака. Даље наводе да су такви кредити у 2013. години износили 4,87 милијарди марака са покривеношћу хипотекама од 2,30 милијарди марака.

И поред тога што се из ових података јасно види да је удио активираних хипотека у односу на укупну количину пласираних кредита обезбијеђених хипотекама релативно мали, аналитичари и жиранти сматрају да се у наредном периоду тек треба очекивати чешћа запљена имовине због неплаћања кредита, јер тек сад раскинути уговори од прије десетак година стижу на наплату.

"У 2014. години по основу наплате потраживања активиране су хипотеке у сектору правних лица у износу од 36,8 милиона КМ за 87 корисника, док је у 2013. години активирано 24,5 милиона КМ за 71 корисника", кажу у овој ентитетској агенцији. Према њиховим ријечима, прошле године у сектору физичких лица за наплату потраживања активиране су хипотеке у износу од 1,8 милиона марака за 30 корисника, док је у 2013. години активирани износ био 0,84 милиона марака за 19 корисника.

Исте податке покушали смо да сазнамо и у Агенцији за банкарство ФБиХ, али нам је речено да не прикупљају овакве податке.

Славиша Раковић, економски експерт за банкарство, рекао нам је да је износ активираних хипотека прошле године у складу са тренутним стањем у банкарском сектору, као и са порастом броја лоших кредита.

"Процес извршења за активирање хипотека траје споро и дуго, али сигурно је да ће тога бити још више у наредном периоду", рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, у свему томе једино је добро то што грађани уредније извршавају своје обавезе него предузећа, односно у мањој мјери им се активирају хипотеке и запљењују станови, те да се углавном ради о комерцијалним хипотекама. Он сматра да због неплаћања кредита у случајевима код физичких лица банке до одређене границе више "притишћу жиранте" него што користе могућност активирања заложене хипотеке.
"Жиранти привремено могу да помогну, али мислим да се банке више служе репрограмима у случајевима неплаћања кредита код становништва, што засад успјешно функционише", истакао је Раковић.

С друге стране, Јоцо Цвјетковић из Удружења жираната Републике Српске каже да се не ради о класичном виду хипотекарног кредита јер је таквих правих кредита мало.

"У сектору правних лица има кредита који су прави хипотекарни јер су узимани на основу фирме и њене имовине и као такви су активирани", рекао је он и додао да је правих хипотекарних кредита међу физичким лицима мало и чињеница је да је већина грађана узимала кредите за куповину стамбених јединица.

"Овдје је на снази нешто сасвим друго јер у више од 80 одсто случајева у цијелој БиХ хипотеке су обезбијеђене жирантима и мјеницама као гаранцијом", рекао је Цвјетковић и додао да се самим чином активирања тих гаранција иде на наплату првенствено на жиранте, а у врло малом проценту на саме дужнике.
Према његовим ријечима, банке су сакриле праву истину кад је у питању активирање хипотека.

"Јемцу кроз уговор или мјеницу наплаћују дужников дуг, а онда банке доставе агенцијама за банкарство податак да су покренуле хипотеку. Нису покренуле хипотеку, већ у већини случајева наплаћују дуг по основу имовине жираната", истакао је Цвјетковић.

Он сматра да је тај тренд наплате у порасту и да ће у наредном периоду бити још већи и гори.

"Дешава се то да су због немогућности наплате на било који начин раскинути уговори из 2005, 2006. и 2007. и већ се прошле године кренуло у наплату и сматрам да ће ова година бити још гора", рекао је Цвјетковић. 

Хипотеке за кредите у "швајцарцима"

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство Републике Српске,  укупни бруто кредити индексирани у швајцарским францима у 2014. години износили су 133,93 милиона КМ, од чега покривеност ових кредита хипотеком на име обезбјеђења износи 99,2 милиона КМ.

Из Агенције напомињу да у прошлој години нису активиране хипотеке за потраживања по основу кредита везаних за валутну клаузулу швајцарског франка.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 0

Оставите коментар