Албанци пријете рушењем цркве

Приштинске власти су најавиле да ће срушити недовршени православни храм Христа Спаса уколико црква не поднесе захтјев за његову легализацију. У цркви тврде да је градња храма била легална и да су најаве о рушењу дискриминација на вјерској и етничкој основи. Храм је сада стјециште бескућника. 

Србија 15.02.2015 | 14:26
Албанци пријете рушењем цркве

Више од 15 година претњи, најава и ишчекивања. Да ли ће православни храм Христа Спасистеља бити завршен или порушен? О овој другој могућности се у Приштини чешће прича.Приштинске власти најављују рушење храма уколико наводно не буде легализован.

Са друге стране слика храма је оваква. Врата храма су обијена, храм је усељен и то на очиглед полиције.Већ неколико година храм је дом за бескућнике.Полицијске патроле су последњих дана појачане, али збрињавање станара храма, кажу, није њихов посао.

Из епархије рашко-призренске су више пута указивали да је усељавање бескућника равно скрнављењу храма. За локалне власти у Приштини то није тема.

"То је објекат без дозволе. До сада нико није дошао да га региструје. Имамо рок до 10. јуна. Ако до тада не буде регистрован, онда не може да уђе на листу објеката за легализацију. Онда аутоматски улази на листу за рушење", каже Љибурн Алиу, директор за урбанизам у Приштини.

Из цркве поручују да не могу да подносе захтјев за легализацију, јер је храм грађен по прописима. Свједоци из времена почетка градње, тврде да земљиште на којем је црква, 90-их година није било универзитетско, како га третирају послијератне власти у Приштини.

"То земљиште је дато српској црквеној општини у Приштини као надокнада за некад одузето црквено земљиште усред саме Приштине, где се рецимо сада налази Народно позориште, споменик Ибрахиму Ругови, споменик Скендербегу.

Српској цркви је тада одузето послије рата 1945 године 20 хектара земљишта", каже Ђорђе Јевтић, новинар.У Приштини је некада било 11 православних цркава. Оне су, кажу историчари порушене за вријеме Турака, али су у немилости биле и касније.

1990. када је донијета одлука о градњи храма Христа Спаса Приштина је имала једну православну цркву и 13 џамија.

Извор:РТС

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЗЕ СДС

15.02.2015 13:32

Лако је бити Србин и националиста гдје су Срби већина, али зато је пропорционално томе јако тешко бити Србин и српски националист гдје су Срби мањина као што је случај у Хрватској,Федерацији БиХ, Косову и Метохији и у том погледу свака част Александру Вучићу што то сада разумије, што разумије и према томе се тако и поставља у својој политици да олакша живот и положај Срба у тим срединама (Хрватској,Федерацији БиХ и Косову и Метохији).Не распаљује страсти и смирује, да би олакшао живот Србима у тим срединама.То не могу разумијети Срби гдје су већина, али гдје су мањина добро разумију шта то значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далено Бреее

15.02.2015 14:11

Хоце људи да модернизују своју дрзаву па уклањају те разрусене старудије.... шта ће рећи папа на ово као највећи хришћанин....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

15.02.2015 14:22

Ста знају сиптари друго него русити, убијати и палити све сто је српско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропаст.....

15.02.2015 14:27

Е моји срби Ја сам без коментара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

15.02.2015 14:50

Зашто је Словенија једина одувек била посебна земља и нема проблема са тим стварима у Словенији на њеној територији не постоји ни једна дзамија.Врло паметан народ ево ти посао, плата, држављанство.ал си Словенац јер се муслимани системски шире свијетом и временом хоће права па самосталност па вјерске објекте и тако ко аветиње заразе земље тако су се и сиптари укоријенили на насој земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

топ

15.02.2015 15:04

Много су се сиптари повампирили.Требало би их спустити на земљу под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

15.02.2015 17:39

Треба отићи у пратњи домаћих и страних медија у Приштину и поднијети захтјев за легализацију. То је дужност људи из Цркве. Па да видимо како ће шиптари на то реаговати.Срби опаметите се није вријеме за рат већ за латинску мудрост. Ватиканска школа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сипо

17.02.2015 16:15

Сигурно је легалан баско И онај сто су направили на фатиној земљи. Хаха

ОДГОВОРИТЕ