Пропао Додиков посао и са Италијанима

Аранжман са италијанском компанијом споран је и због чињенице да РС нема довољну количину воћа и поврћа коју би могла продавати на пијаци у Милану.

Република Српска 14.02.2015 | 14:28
Пропао Додиков посао и са Италијанима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик воли о свему да одлучује и да се за све пита. Тако је његова последња када је ријеч о политичким одлукама ентитетских власти, води главну ријеч када су у питању финансије, а врло је посвећен и проналаску страних инвеститора.

Проблем је, међутим, што му у последње вријеме ништа не полази за руком. Изгубио је власт на државном нивоу, у Републици Српској је његова странка изгубила добар комад власти излазећи у сусрет незаситим апетитима коалиционих партнера.

Новца у ентитетском буџету је све мање, а најављених руских кредита (малог од 76 милиона евра и великог од око 600 милиона евра), који је требало да покрију огромне рупе у буџету, нема ни на видику.

Након фијаска са Русима, Додик се окренуо Кинезима, али ни са далеког Истока ништа не стиже.

Покушао је понеки посао склопити и са Италијанима, али све је остало мртво слово на папиру. О чему се, заправо, ради?

Наше воће на италијанској пијаци

Додик је у марту прошле године боравио у Милану и договарао сарадњу са Италијанима која би омогућила да се воће и поврће из Републике Српске извози у ту земљу. Прецизније да се продаје на пијаци у Милану.

У априлу прошле године потписан је Меморандум о сарадњи између Министарства трговине и туризма РС и италијанске компаније ЦГЕ Енгинееринг, којим је било предвиђена изградње Агро-прехрамбеног Центра у Александровцу код Лакташа.

Функционисање овог Центра подразумијевало би интеграцију комплетног ланца активности од производње до снабдијевања купаца на велико, а велики дио роба би ишао у извоз.

Осим тога, Меморандумом је предвиђена сарадња у области дрвопрерађивачке индустрије и шумарства. Према том документу, ЦГЕ Енгинееринг се обавезао да ће у сарадњи са Асоцијацијом Федерлегно Арредо (национално Удружење прерађивача дрвета и произвођача намјештаја) испитати могућност сарадње између италијанских партнера и производних субјеката из Републике Српске на пласману обле и резане грађе, елемената за намјештај, елемената за палете и амбалажу на тржиште Италије, у оквирима производње биоенергије, као и присуство на сајмовима и другим манифестацијама од значаја за презентацију овог индустријског сектора Републике Српске.

Италијанска фирма, према Меморандуму, требало је да буде координатор свих активности на припремним радњама, на  пројектовању и на изградњи Агро-Прехрамбеног Центра у Републици Српској, а било је предвиђено да у року од шест мјесеци представи модалитете и изворе финансирања Центра.
 
Министарство трговине и туризма имало је обавезу да ће пружити подршку у изналажењу одговарајуће локације за изградњу Агро-Прехрамбеног Центра површине од 30 до 50 хектара, као и сакупних центара.

Све ово, договорено је у априлу прошле године, али од тада до данас ништа није урађено. Бивша министарка трговине у туризма РС Маида Ибришагић Хрстић неколико пута путовала је у Милано, заинтересовани пољопривредни произвођачи такође, али од конкретног посла није било ништа.

Извори Журнала у Влади Републике Српске тврде да је иза цијеле приче о сарадњи са Италијанима намјера Милорада Додика да направи Агроиндустријски центар баш у Александровцу.

Можда то и не би било спорно да преко пута Додиковог Александровца, у Новој Тополи, већ није почела изградња Агроиндустријске зоне. 
 
Агроиндустријска зона

Агроиндустријска зона била је капитални пројекат Агенције за локлани развој општине Градишка, а пројект менаџер у тој Агенцији био је Ненад Кесић из Савеза независних социјалдемократа.

За рад Агенције годишње је издвајано 400 хиљада марака из општинског буџета. Након што је на локалним изборима 2012. године у Градишци побиједила Српска демократска странка, почело је преиспитивање трошења средстава Агенције и Кесићевог рада.

Начелник Градишке Зоран Латиновић поднио је и кривичну пријаву против Кесића због бројних малверзација и криминала око градње Агроиндустријске зоне. 

Наши извори из Владе РС тврде да, након свега, Агроиндустријска зона, а не изградња новог Агро-Прехрамбеног Центра, може да буде рјешење за сарадњу са Италијанима (под условом да те сарадње уопште буде).

Још истичу да је прича о градњи новог Агро-Прехрамбеног Центра смишљено пласирана у априлу прошле године и да је то била још једна од Додикових преизборних представа, с обзиром да никакви радови нису почели, а није познато ко ће и на који начин финансирати овај пројекат.

Влада РС је основала радну групу за сарадњу са италијанском компанијом, на чијем челу је Никола Крагуљ, бивши СНСД-ов начелник Градишке.

Сумњу на цијели посао баца и чињеница да је за контакте са Италијанима задужен Вилијем Милован, бизнисмен чији је пословни бацкгроунд споран.

Наши извори из Владе РС тврде да је аранжман са италијанском компанијом споран и због чињенице да РС нема довољну количину воћа и поврћа коју би могла продавати на пијаци у Милану, нема понуду која би могла задовољити то тржиште нити има организовану производњу воћа и поврћа за те намјене.
 
Још једно велико и нереализовано Додиково обећање.

Љиљана Ковацевиц

Журнал.инфо

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

адвокат

14.02.2015 09:31

Мистер дел бој, ха,ха,ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари

14.02.2015 10:27

Али зато није пропао посао са "Енглезима" (домацим а страним тајкунима). Поклањања рудника олова и цинка САСЕ код Сребренице. Руда се вади и испод цијене продаје повезаним фирмама у иностранство, док је увелико у стецају дрзавна фирма којој је тиме одузета концесија. И нико ниста не предузима.

Name

Стета

14.02.2015 11:20

Стета сто Берлускони није висе на власти у Италији, а и његов бивси амбасадор у БиХ. На тој релацији било је замисљено да се реалузује пуно СУПЉИХ пројеката. Да приватници (на једној и другој страни) осмисљавају бизнис, за себе наравно, а дрзава да плаца. Тако је пукла термовалоризатор (спалионица смеца) код Бања Луке, концесије на суме РС (без тендера била вец одобрена кипарској фирми), хидроелектране на средњој Дрини (доласком нове власти у Италији пројекат ПУКО), и јос многи други. ЊИХОВ БЕРЛУСКОНИ ПУКО, А КАД ЦЕ НАС ???

Name

милано логика

14.02.2015 09:45

Исле би јабуке ко хавла у Милану,8 милиона људи ,сваки по двије на дан да поједе пута 30 дана пута 12 мјесеци пута 50 година ..уффф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.02.2015 10:08

А ста би са спалионицом смеца у Бања Луци која је као посао деценије склопљен са истом ЦГЕ компанијом, на цијем целу је тај Милован, наводно Италијан.

Name

воцар

14.02.2015 19:15

А италијани имају јабуке да нахране пола европе. И љепше и сладје а воле да купују домаће. До скора је исао рееxпорт јабуке из Италије за Русију.

Name

кккллл

14.02.2015 09:47

Обећања,обећања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.02.2015 09:50

Све полуприватно и искљуциво са људима СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо-теслиц-

14.02.2015 09:51

Само мало,познато нам је да Додикови посједују и воцнаке, мозда је цовјек имао намјеру да закупи један станд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

14.02.2015 09:51

Ста би са оне фирме у Милану гдје је Игор менадзер године а најбољи посао исте склопљен са Владом Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

14.02.2015 09:57

Ма није могуце?????? ХАХАХАХАХАХА ма који посао, муљавина ...... хахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јабука

14.02.2015 10:09

Није то све,ресорно министарство блокира дознацена средства за Градиску агро- зону...њену инфраструктуру. Потенцијалним инвеститорима се тако саље рузна слика о нама и насој пословној озбиљности!!!

Name

Транге франге

14.02.2015 10:04

Штета, а добра идеја. Шта би фалило уочи сваког викенда напунити пар тамића и правац Милано виа Загреб. Као некад давно на неки од загребачких плацева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

14.02.2015 10:18

Па у принципу и није лоша идеја , овакав тип у нормалној држави и не би мого да догура даље од тезге на пијаци, с обзиром на вокабулар и интелигецију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

14.02.2015 10:24

Ето какав је Баја да и пијаце неце с њим да имају иста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

14.02.2015 10:37

Како нема довољно воћа, па он и његов син имају воћњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈКЕ

14.02.2015 10:37

Па зар има неко ко је у то повјеровао. Шта је овом народу -руски кредити, кинески аутопут, њемачке мини хидроелектране, налазишта нафте (за нас је кувајт мала маца), талијани купују поврће (читај оболвину) али нема више све су потаманили. Штета је једино што је од овог посла требињски аеродром могао остварити милионски профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си

14.02.2015 11:00

Дајте да неко на једном мјесту наброји сва обецања о великим инвестицијама у РС, па само на томе је СНСД могла да изгуби изборе.

Name

боско буха

14.02.2015 11:20

Ма упропастио га Родни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радан

14.02.2015 11:51

Хахаха! Јер овај нас предсједник био негдје у иностранству, сем Србије. Бас ме цуди да је посао пропао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

14.02.2015 12:09

Не да се посао завршити кад Родни и Дел Бој стално нешто баксузирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

14.02.2015 12:48

Опрости ипак су Дел и Родни успијели да постану милионери у једној епизоди

Name

Покојна Милева

14.02.2015 12:24

Ако немамо довољно јабука има банана,кивија,ананаса...у Бакинцима све успјева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

14.02.2015 12:33

Ста је он мислио, да су то деведесете са цигарама Миле ронхил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сир Оливер

14.02.2015 12:45

Хало Бинг,како брат?Имам јабуке,казу да добро иду на Миланској пијаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.02.2015 13:16

Мозда Баја дрекавац ако избјегне Фоцу у ста нисам сигуран, поново крене са сверцом воца и поврца на пијацама Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крими дрек

14.02.2015 13:16

Неце нико насег дрекавца.Смију нам се...хахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

лицност

14.02.2015 13:20

Овдје је оцито да повјерења или економске сарадње не мозе бити из разлога сто смо једна од посљедних земаља која нема јасно дефинисану законску регулативу како у области медјународних економских односа и сарадње тако и у садрзају финансијских транскција које су оцито изван свих оквира који су присутни у свијету медјународно трговацких односа. Код нас је јос увијек присутан арсин "Дрзава то сам ја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врста 8472

14.02.2015 14:17

Прица се по Градисци да це све будуце послове овдје водити др Дуњиц, персона која има велико Додиково повјерење... Узеце Соцјалисте под своје и вјероватно у будуцности бити задузен за пројекте од ВЕЛИКОГ ЗНАЦАЈА...

Name

борг

14.02.2015 14:42

Причама никад краја.Истина је да је он главни наредне четири године а после тога видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

представа за јавност

14.02.2015 14:50

Путовања која се помпезно најављују као велики национални и пословни пројекти уствари слузе да се сиви новац најбезбједније пребаци у треце земље и на којекакве рацуне...на овај нацин новац нема никаквих трагова...па није било давно кад су знате вец којег тајкуна на граници ухватили са 400.000 у кесху...какви национални интереси и бакраци... никад за тај народни новац нико висе цути неце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

14.02.2015 15:27

Па цовек је приватник бизнис му у крви зато се бори за послове пола њему пола дрзави, ниста нема дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

14.02.2015 16:14

КАД МУ ПОСЛОВИ ТАКО ПРОПАДАЈУ КАКО ГА НАРОД ИЗАБРА ПО ТРЕЦИ ПУТ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.02.2015 17:40

Дадо,зар ти стварно мислис да је Додик легално изабран!?

Name

РЕ МИЛОС

14.02.2015 17:48

МИЛОСЕ КАКО ДА НИЈЕ ЛЕГАЛНО ИЗАБРАН КОЈА СТРАНКА ЈЕ НАЈАЦА СНСД ОЦЕС РЕЦИ ДА И ТО НИЈЕ ЛЕГАЛНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.02.2015 18:00

Врло сумњиво,натегнуто,са свим дрзавним ресурсима,Путином,Патријархом,дрзавним новцем и са 30 000 празних листица...за мене није побједа него спасавање војника Рајана!? Да не прицам о посланицима који су гласовима опозиције направили вецину!? Много је питања који збуњују јавност а јос висе ријец "легитимитет"!?

Name

тигар

14.02.2015 17:58

Који посао??? Да није мозда договоријо планктазе макарона да исцупа пољупривреду из рецесије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

14.02.2015 18:17

АЛ ЦЕ НЕКО ЗАОРАТИ НЕПРОДАТЕ ЈАБУКЕ. ХААААХААААХАААА. ПАМЕТНОМ ЈАСНО. ОДЕ ВОЦЊАК У МАЈЦИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

14.02.2015 19:28

Има Баја јабуке-

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗ СНСД-а НАНИВОУ БОСНЕ И ХРЦЕГОВИНЕ.

15.02.2015 12:21

Свестоје Запоцео Преседник Садасње Сјеверне Републике Је Пропало .Затоје Ињегова Власт И Владавина Близу Пропасти.Свестоје Узела Влада Да Покрене Свеје Пропало Поцевси Од Раопа Глинице Бирац Бобар Банке Пасведо Ауто Пута Којиводи Поред Имања Милорада Додика.Пасе Питам Комеје Требао Такав Преседник И Таква Влада који Унистисе Свестоје функцијонисало Пре Доласка Нове Мандатарке Папака У Белим Цизмицама Које Зељка Цува Самокадсе вози У Хеликоптеру Или Зракомлату На Савезницком Језику Драгана Цовица Из Трецег Додиковог Ентитета Когајос нигдје Нема Самога Сања Баја И Његов Истмисљеник Драган Цовиц Ције Предак Носијо Презиме јовиц Православне Вероисповести.Поздрав вратитесе коренима Ицувајте Само Један Али Прави Идентитет Православне Босне и Херцеговине Светог Саве Дједовине.Поздрав Дрекавац Из Лактаса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда мраз

16.02.2015 12:36

Ал га и написа,свака ти част!

Name

кондор

15.02.2015 13:23

КАДА СЕ ПОТРОСИЛО И ОПЉАЦКАЛО СВЕ СТО ЈЕ МОГЛО САДА СЕ ТОБОЗЕ ОКРЕЦЕМО НЕКОЈ БРАЦИ ЗА ПОМОЦ А ПАРЕ СУ ТУ КОД ОВИХ НАСИХ ВОДЈА И КУМОВА ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин бл

16.02.2015 12:57

Додик је баксуз, око њега све иде у неповрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуска

16.02.2015 21:58

Министрица Маида је у Милано просле године путовала најмање 6 пута,водила је и своју церку и муза, све о дрзавном троску, њени најблизи људи, савјетница Милена и секретар Зана најмање два до три пута и ниста се неце десити. Никаква резултат за РС. Бас су се лијепо зајебавали о насем троску. Прави дрзавни слузбеници.

ОДГОВОРИТЕ