Локомотива - Шкулетићева шанса каријере!

Пре пет година је окренуо леђа Партизану, а данас преко црно-белих долази у Москву као звезда, играч који је у Србији поставио домаћи задатак конкуренцији и велико појачање идентичне вредности као нападач из енглеске Премијер лиге којег је заменио.

Фудбал 14.02.2015 | 12:00
Локомотива - Шкулетићева шанса каријере!

Кад му је пре месец дана пропао трансфер у Лил изгледало је да је Петар Шкулетић пропустио шансу каријере, а Партизан прилику да обави озбиљан трансфер. Међутим, на крају су обе стране прошле боље него што се очекивало. Партизан ће инкасирати 4.000.000 евра на име обештећења, а Шкулетић играти у јаком клубу и јакој лиги.

Потпуно друга ствар је одсуство било каквог плана код челних људи Партизана који су року од месец дана остали без три најбоља нападача, а нису довели ниједну замену. Продаја најбољег играча и стрелца у минут до 12 без плана Б довољно говори о аларму у Хумској када су финансије у питању, али и недостатку визије и утицаја људи које воде спортски сектор.

Али, гледајући интерес играча и висину обештећења, Шкулетићев трансфер је један од бољих који је одрађен у Србији у последњих неколико година. То ће бити 12. најскупља продаја Партизана у историји. За исту суму је Клео отишао у Кину, а Александар Митровић је продат за само 20 одсто јачу цифру. И то довољно говори о неспособности клуба да заради адекватан новац на својим највреднијим продуктима. Можемо само да нагађамо за колико новца би Здравко Мамић продао Митровића и сличне играче, када за фудбалере попут Домагоја Виде или Огњена Вукојевића лагано инкасира по 5.000.000 евра. Међутим, у српском фудбалу се послује по принципу да сутра не постоји…

У целој причи је најбоље прошао Шкулетић. Он је Партизану пре пет година тражио да оде незадовољан статусом и напустио га као талентовани омладинац у потрази за бољом будућношћу. А, на крају је ипак преко Партизана обезбедио егзистенцију. Када је први пут отишао из Хумске, потписао је за аустријски ЛАСК и тамо се за две године није прославио. Практично је нестао са фудбалске мапе. На мала врата се вратио у Зету, одакле је дошао у Војводину где такође није блистао на почетку. После годину и по дана је позајмљен Радничком из Ниша, да би се на лето вратио у Војводину, где му се десио кључни тренутак у каријери. Упознао је Марка Николића који је од њега направио ударну иглу новосадаског тима.

Шкулетић је погађао у свим такмичењима и профилисао се у једног бољих нападача у Србији. Николићевим одласком у Партизан, опет су му се отворила врата Хумске. Партизан је платио око 300.000 евра за Вошиног нападача. Одиграо је годину дана у црно-белом дресу, оставио добар утисак и у европским окршајима, а са билансом од 14 првенствених погодака за полусезону (а укупно 21 у свим такмичењима) је поставио домаћи задатак у лиги у којој већ пет година најбољи стрелац шампионата завршава сезону са мање од 20 голова.

На крају је све стигло на наплату и Шкулетић је уновчио голове боље него што је то било ко могао да очекује. Партизан је сасвим неочекивано после фијаска са уговорима најталентованијих омладинаца инкасирао “непланираних” 3.200.000 евра (пошто менаџеру иде 20 одсто од трансфера) и добио финансијску ињекцију у тренутку када је изгледало да је све што вреди већ продато.

Шкулетић је такође прошао добро јер одлази у јаку лигу и клуб где ће играти. Локомотива из Москве није калибар шампионског тима, али је у снажној Премијер лиги опет у врху и врло вероватно ће обезбедити пласман у Европу. Оно што је најбитније за одлазећег Партизановог голгетера је да га у Москви чека минутажа. И чека га Миодраг Гроф Божови, познат као сјајан стручњак, али и тренер који има разумевања за играче са ових простора који долазе из слабих лига и спреман је да их “истрпи”.

Шкулетић ће у Локомотиви заменити Дамеа Н’Дојеа, Сенегалца који је био прва звезда и ударна игла Локомотиве, али је последњег дана прелазног рока за 4.000.000 евра прешао у Хал Сити. Он је са четири гола био први стрелац тима, па то довољно говори о Божовићевим мукама са нападачком линијом. Други нападач Роман Пављученко је дао само два гола 12 првенствених мечева, док Бразилац Мајкон (некада се помињао као појачање Звезде) током 16 утакмица у Премијер лиги јесенас није постигао ниједан гол! Јасно је да ће пред Шкулетићем бити велика очекивања…

Клуб се одлучио за њега и указао му велику шансу. У конкуренцији за долазак у Локомотиву су били и Бразилац Велитон из Мерсина који је желео да се врати у Русији, Нигеријац Еменике из Фенербахчеа, а чак се спекулисало и о доласку Александра Кержакова, у случају да Дзјуба већ ове зиме добије дозволу Спартака за селидбу у Санкт Петербург.

На крају се Локомотива, вероватно захваљујући Грофу Божовићу, одлучила за Шкулетића. Пред нападачем рођеним у Даниловграду је шанса каријере. Уколико насатави макар упола да решета у дресу популарних Железничара као што је то радио у Партизану, вероватно ће коначно и остварити сан да заигра за репрезентацију Србије. С обзиром да је репрезентација хендикепирана одласком првог шпица Лазовића у Кину и повредом Ђорђевића, Ћурчић је остао само са Александром Митровићем у шпицу, а Шкулетићеве добре игре Москви би му готово сигурно овериле позив у јато Орлова.

Коментари / 0

Оставите коментар