Кобне одлуке Владине службенице: Помор оваца због неисправних вакцина!

Жељко Марић из Кнежева имао је велико стадо оваца. У јако кратком времену, дошло је до помора већег дијела стада и то након што су овце вакцинисане против антракса, вакцинама које је Влада Републике Српске набавила у Бугарској.

Република Српска 13.02.2015 | 16:06
Кобне одлуке Владине службенице: Помор оваца због неисправних вакцина!

КАКО ЈЕ ПОБИЈЕНА СТОКА

За само мјесец дана, од почетка октобра до почетка децембра прошле године, угинуло му је 46 оваца, а многе од њих побациле су јагњад, тако да Марић тврди да је изгубио око 200 грла. Према његовом опису, овце би се прво укочиле, потом почеле посртати и превртати се и на крају би угинуле. Штета се процјењује на 225.000 марака.

Марић тражи да му се штета надокнади и она би требало да буде намирена из ентитетског буџета. Проблем је што ће и овога пута грађани Републике Српске платити немар, аљкавост и нестручност особа, које обављају значајне јавне функције.

Кренимо редом...

Ресор за ветеринарство Министарства пољопривреде Републике Српске, на чијем челу је помоћница министра Радмила Чојо, је након прошлогодишњих мајских поплава припремио Наредбу о спровођењу мјера заштите животиња од заразних и паразитских болести у РС (објављена у Службеном гласник Републике Српске бр: 17/14). Том наредбом наложено је превентивно вакцинисање стоке, како на подручјима која су била захваћена поплавама, тако и у осталим дијеловима Републике, уз образложење да се кретањем животиња стварају погодни услови и за кретање и ширење болести.

Кроз развојни програм УН обезбијеђене су вакцине против антракса, шуштавца и парашуштавца за говеда, овце и козе, које су ускладиштене у Ветеринарском институту Републике Српске “Др Васо Бутозан“ Бањалука, одакле се и врши дистрибуција вакцина.

Прве количине пристиглих вакцина упућене су на подручја која су највише страдала у поплавама, уз образложење да се на тај начин желе предуприједити ризици обољевања животиња од заразних болести.
Вакцинисање животиња финансира се из буџета Српске. Поштујући ову наредбу, ветеринари су цијепили Марићеве овце вакцином против антракса. Убрзо су се појавиле компликације и почео је помор оваца. Шта се заправо десило?

Стручњаци тврде да се вакцине против антракса не смију давати стаду које се налази на подручју на којем нема антракса. Марићеве овце никада нису имале проблема са антраксом. Још горе. Антракс је у Марићево стадо доспио вакцинисањем оваца. Крајем децембра, надлежни из Министарства пољопривреде су посјетили Марићево имање у Имљанима код Кнежева, а потом и прегледали остатке његовог стада код Прњавора, гдје је било на испаши.

Након помора у Марићевом стаду вакцина је упућена на вјештачење у Загреб, гдје је потврђено да је у цјепиву осим бацилиус антракса било и бацилус суптилуса, што се није смјело десити.

ШТА ЈЕ ПРЕЋУТАЛА ПОМОЋНИЦА

Помоћница министра пољопривреде Републике Српске Радмила Чојо је почетком јануара сву одговорност за угинуће Марићевог стада покушала пребацити на ветеринара из Кнежева, који, наводно, није знао вакцинисати овце. Она је тада новинарима прећутала, а већ је имала ту информацију, да је Ветеринарски институт “Др Васо Бутозан” из Бањалуке потврдио да вакцина набављена из Бугарске у себи, осим бацила антракса, има и бацилус суптилис, што се није смјело десити, те да је то основни разлог обољевања оваца.

Одговорност Радмиле Чојо лежи и у чињеници да није смјела предложити доношење Наредбе о мјерама заштите животиња од заразних болести, међу којима је и антракс, у подручјима у којим није било антракса. Глобални је тренд да се избјегава превентивно вакционисање животиња, а посебно да се оне цијепе вакцинама које нису претходно провјерене. Овако, човјеку је због неисправне вакцине уништено стадо и нанесена штета од 225 хиљада марака.

У овогодишњем буџету Министарства пољопривреде предвиђено је 377.000 КМ за Фонд за сузбијање заразних болести. Из тог Фонда ће се Марићу, вјероватно, надокнадити дио штете, али то сигурно неће бити 225 хиљада марака, колико она износи. Због неоговорности и немара одговорних људи у Министарству пољопривреде, прије свих Радмиле Чојо, која руководи ресором за ветеринарство, Марићу је уништено стадо, а колика год да буде одшета, њу ће платити порески обвезници.

Радмила Чојо, наравно, остаће на истој функцији, мада већ дуже вријеме доноси одлуке које су спорне са становишта здравља животиња и људи и које, при томе, коштају бужет Републике Српске.

АФЕРЕ РАДМИЛЕ ЧОЈО

Питање је колико ће буџет Републике Српске коштати афера “Пекабеско”, јер је правни заступник ове македонске компаније у РС најавио тужбу против Министарства пољопривреде, које је у децембру прошле године на краће вријеме забранило промет прехрамбених производа “Пекабеска”, јер је у њима, како је тада наведено, откривен садржај фосфата који има канцерогени учинак.

Помоћница министра пољопривреде Радмила Чојо је поводом ове афере “заратила” са Канцеларијом за ветеринарство БиХ, која је изразила сумњу у тачност лабораторијских налаза “Пекабескових” производа, али и затражила од Чојо да објави имена осталих компанија за које је такође, наводно, утврђено да су увезли месне прерађевине са повишеним нивоом фосфата.

Питање је зашто је Чојо поменула само македонску компанију, а не, на примјер, “Натуру” из Теслића, чији је власник Владо Ђурић, један од финансијера СНСД-а, или компаније из сусједних земаља, као што су “Виндија” из Хрватске или “Златиборац” из Србије

Радмила Чојо остаће упамћена и по томе што је дозволила да Драган Васиљевић, власник фирме „Фармланд“, најмање двије године директно угрожава животе грађана Републике Српске, продајући им заражено млијеко и месо. “Фармланд” је у марту прошле године из Њемачке увезао око стотину стеоних јуница, за које се утврдило да болују од опаких болести лептоспирозе, плавог језика и кју грознице. Угинуло је најмање 11 јуница од тих опаких болести, али је Чојо захтијевала да се остатак стада пусти из карантина, позивајући се на фалсификоване документе, које им је доставио Васиљевић.


Љиљана Ковачевић
(зурнал.инфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

црна Радмила

13.02.2015 15:12

Требало је и Радмилу вакцинисати истом вакцином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

13.02.2015 15:13

Цега год се дохвате,унисте! Ова власт це нас довести до највецег понора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

13.02.2015 15:17

Након свих ових достигнућа Радмиле, вјерујем да јој се смјеши министарска фотеља у наредној расподјели позиција код Жељке. Бољу препоруку тешко ће наћи. А ако Васковић још шта извуче на свјетлост дана, могла би за амбасадора у Аргентину, да им унаприједи сточарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

13.02.2015 15:19

Па кад је само видиш кака је страшна па она не воли саму себе јадан њен чоек

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

13.02.2015 15:35

Да ли она чува овце или чисти , она по свом изгледу може само то радити, далеко јој моја куча.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.02.2015 15:43

Не браним ову црвену госпоју! 46 оваца да носи по три јагњета то укупно износи 186 Подијелиш 225000 са 186 и добијеш да овца кошта 1210 КМ. Ајде овца а какво је јагње за толико пара? Молио бих г-ђу Љиљану да се распита која је сорта и ако имауфотографија племените овце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

корлеоне

13.02.2015 16:04

Слика "госпође" Чојо најбоље говори о њој. Да је ово уређена држава дотична би можда могла радити испред јавног WЦ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бусац123

13.02.2015 17:18

Нисам знао да нам је БОКИ13 помоцник министра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМЕ

13.02.2015 17:27

ХАХАХА ЦРНА РАДМИЛА, СТРУЦЊАК НЕМА ГОВОРА, ДОБРО СМО МИ ЗИВИ ... ХАХАХА ЈА РАДМИЛЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рекет

13.02.2015 17:35

Зена је као инспектор рекетирала људе а када су јој поједини пријетили Додиком говорила је да он није њен сеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx 539

13.02.2015 17:51

Типичан примјер урушавања институција РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боксер

13.02.2015 19:56

Да су побројали све афере .... господје неби се стигло процитати дозоре! Афере око болесних коња ције униставање није власницима плацено, око бруцелозе у Бијељини, док је била инспектор ста је све радила итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

15.02.2015 11:41

Како неко мозе напредовати од инспектора до замј. министра ако се показао као лош у предходном послу? Није ли то лоша порука за народ да нико не треба радити исправно јер ће бити санкционисан а онај који ради погрешно биће унапријеђен? Ово што читам ми је посебно болно јер се ради о недужним животињама, а они који ту постављају неодговорне особе вјероватно мисле да је то ОК јер су у питању животиње.жАЛОСНО ЈЕ ДА СУ ЉУДИ НАДЛЕЖНИ ЗА ЖИВОТИЊЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ