Афере опет дрмају Серију А!

Ко сме, а ко не у Серију А?! “К…ви главићи о томе и не размишљају”, каже председник Лација Клаудио Лотито, један од битнијих људи на Апенинима!

Фудбал 14.02.2015 | 08:00
Афере опет дрмају Серију А!

На помолу је велика афера у италијанском фудбалу. Генерални директор фудбалског клуба Искија који игра у трећој италијанској лиги, Пино Јодиће, снимио је телефонски разговор са председником Лација Клаудијом Лотитом у којем је газда Небескоплавих изрекао низ дискутабилних судова и дисквалификација о председнику Италијанског фудбалског савеза (ФИГЦ) Карлу Тавекију, председнику Заједнице прволигаша (Лега А) Маурицију Берети, председнику Заједнице клубова серије Б (Лега Б) Андреи Абодију, председнику Удружења италијанских арбитара Марчелу Никију и начину на који се ради у италијанском фудалу, односно о томе како се одлучује о томе ко сме, а ко не у Серију А.

Лотито је причао као да је он апсолутни господар италијанског фудбала, од Серије А до аматера, и да сви остали председници и функционери не значе ништа, односно да су, како је он то сликовито запазио: "К...ви главићи који ништа не схватају".

Јодиће се побунио против Марија Макалија, председника клубова треће италијанске лиге, тзв. Леге про, и затражио његову смену на скупштини која је на програму 16. фебруара. Генерални директор Искије одговара на телефонски позив Лотита који је члан Савета ФИГЦ задужен за реформе у италијанском фудбалу и жели да сачува Макалија на челу Леге про. Јодиће одлучује да сними телефонски разговор и снимак доставља италијанском политчком дневнику Републици.

"Имам програм", почиње убеђивање Лотито.

"У следећих шест месеци ћу повећати зараду Леге про и довешћу једног спонзора. Слушај, ти мислиш да се Берета нешто пита у Леги А? Ништа! Дакле, Макали се повлачи за годину и по дана сам, ја ћу да га отпратим до тих излазних врата и он се ни за шта не пита. Немате око чега да бринете, ја немам никакве личне амбиције у Леги про, само желим да је спасим. Ако на скупштини 16. фебруара не будем имао већину неће бити пара за Легу про и сви ћете бити у проблемима. Захваљујући мени сте добили више новца од Серије Б, дао сам вам 10.000.000 евра. Абоди ме је звао и плаче. Оних 25.000.000 које је ЦОНИ (Олимпијски комитет Италије) скресао ФИГЦ-у су скинути од Леге Б, Леге про и Удружења судија. Узгред, да ли си видео какав нам је хаос направио к...ев главић Ники? И ти ми сад кажеш да најуримо Макалија. Није његова кривица што су ови из ЦОНИ-ја скресали буџет. Чак је и ФИГЦ завршио годину са 3.000.000 евра губитка и шта? Да најуримо и Тавекија? Макали је плакао преда мном и Тавекијом: ‘Не можете то да ми урадите, упропастићете ме’. Зато сам смислио план како да спасим Легу про. Има да функционишете као швајцарски сат", испричао је Лотито.

Затим је уследио још дискутабилнији део разговора у којем је Лотито довео у сумњу регуларност Серије Б.
"Ја имам већину у Леги А и Б и одлучује се онако како ја хоћу. Рекао сам Абодију: ‘Андреа, морамо да променимо неке ствари. Ако ми ти шаљеш Карпи (тренутно први на табели Серије Б, прим.аут) у Серију А и тимове који не вреде ни пишљива боба ми нећемо моћи за две или три године да добијемо ни три евра за телевизијска права’. Јер ја кад идем да продам телевизијска права - које смо за десет година довели до цене од 1.200.000.000 евра захваљујући мојој бравури да помирим Скај и Медијасет – којој будали ћу да их продам ако у Серији А имамо Карпи, Фрозиноне или Латину?! Не знају људи ни где су Фрозиноне или Карпи. Ти к...ви главићи о томе и не размишљају“, сликовито је Лотито закључио исповест.

Председник Леге Б Андреа Абоди већ је одговорио Лотиту поручивши му преко твитера да се статус прволигаша, односно члана Серије А, стиче само преко првенства и да о томе одлучују резултати 22 клуба, а не колико ко доноси пара од телевизијских права.

Коментари / 0

Оставите коментар