Погрешно уплаћен новац банка не враћа!

Уколико случајно уплатите новац на погрешан жиро-рачун, банка није дужна и вјероватно вам га неће вратити.

Република Српска 13.02.2015 | 12:02
Погрешно уплаћен новац банка не враћа!

Фирма „Карпас-амбалаже“ из Бањалуке то је сазнала на тежи начин, на властитом примјеру. Грешком су новац за наручене хардвере уплатити на другу фирму којој је блокиран жиро-рачун и новац је аутоматски прослијеђен фирми која је блокадом потраживала новац.

„Накнадно смо примијетили да је новац уплаћен на погрешан рачун. Контактирали смо банку, да нам изврши поврат али рекли су нам да то не могу учинити јер је платна трансакција завршена. Били смо шокирани таквим одговором“, објашњава за ЦАПИТАЛ директор Карпас-амбалаже Владимир Петровић.

Иако се не ради о релативном значајном новчаном износу (250 КМ) Петровић сматра да је знатно већи проблем што практично свако ко случајно погријеши и уплати новац, сигурно остаје без њега.

У УниЦредит банци гдје је блокирани рачун фирме објашњавају да то није политика њихове банке, већ једноставно законски пропис.

„Законом о платним трансакцијама РС прописано је да ниједан налог за поништење или повлачење налога за плаћање нема дејства након завршетка платне трансакције. Како је трансакција којом сте извршили плаћање на рачун који је блокиран по више основа принудне наплате рјешењем Окружног привредног суда Бањалука, завршено књижење средстава на рачун клијента, банка нема законско право да трансакцију поништи“, наводи се у писаном одговору УниЦредит Банка Бањалука достављено предузећу „Карпас-амбалаже“ на њихов захтјев за поврат.

У Банци „Карпас-амбалаже“ наводи да ће им новац можда вратити када неко други уплати средства на блокирани рачун.

„Као банка која води главни рачун извршеника упутићемо допис Окружном привредном суду са пратећемо документацијом везаном за ову уплату и молбом да се банци дозволи поврат средстава из будућег прилива на блокирани рачун Инфоцом-а“, наводи се у одговору Банке.

Извршни директор за малопродају УниЦредит банке Бањалука Славен Рукавина за ЦАПИТАЛ објашњава да је ово уобичајена процедура, односно да банка само поступа по законским прописима.

„Ми уплаћени новац на блокирани рачун прослеђујемо фирми која је блокирала рачун. Учинили смо све да фирми Карпас-амбалаже изађемо у сусрет и покушамо пронаћи рјешење. Упутили смо писани допис фирми којој су прослијеђена средства са блокираног рачуна, уз појашњење да је дошло до грешке, али одговор од њих још нисмо добили. Ми не можемо и не смијемо улазити на рачун клијента и повлачити средства без његовог одобрења. Чак и да рачун није блокиран, а средства су уплаћена, само од воље власника рачуна зависи да ли ће га вратити или не. Обично новац врате, али ако одбију, ономе ко је уплатио средства преостаје само покретање спора“, каже Рукавина.

 
Ризик грешке на уплатиоцу

Правници кажу да је у овом случају ризик „грешке“ је на налогодавцу, а не на Банци. „Банка је поступила по налогу клијента за пренос средстава и није одговорна за грешку приликом сачињавања налога за пренос новца јер је иста почињена од стране Налогодавца. Овдје је у питању стицање без основа, и налогодавац може покренути тужбу којом ће од лица које их је стекло тражити поврат средстава које су стечена без основа“, кажу правници.

Уплата на погрешан рачун можете се поништити само ако се реагује брзо, обично у року од неколико часова, прије него што се проведе трансакција, јер послије је касно.

Банкари управо зато савјетују физичка и правна лица да обрате пажњу и не журе приликом испуњавања уплатница или електронског плаћања.

Како је дошло до грешке

Фирми „Инфоцом“ Бањалука рјешењем Окружног привредног суда блокирани су рачуни. Регистровали су нову фирму сличног назива „Инфоцом рачунари“ и отворили нови рачун у истој банци. Када је предузеће „Карпас амбалаже“ добило предрачун за робу, грешком су уписали број жиро рачуна старе фирме, али робу нису добили јер блокирана фима на себи нема робе.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

босна

13.02.2015 11:17

То само има код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

13.02.2015 14:01

Само код нас направиш дуг дигнеш сидро и сасвим легално отвориш нову фирму а онда кукају како нема пара у фондовима здравства пио и сл. јер таксе према влади се морју платити без одгађања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

13.02.2015 14:10

Хехехе. Хоћемо у Европу... То нема нигдје у свијету. Тако банке краду и опет пропадају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

13.02.2015 14:42

А недавно у хрватској уплата сјела криво на приватни рачун и човјек морао вратит а банка крива и ко је сад ту паметан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијебитно

13.02.2015 16:53

Није греском уплацено. Фирма инфоцом доо је постојала до прије неког времена, па је угасена због лосег кредита за који су били зирант. Данас фирма послује под именом Инфоцом рацунари доо. Нема ниста спорно у поступку банке, да је клијент примјетио исти дан могло би се рекламирати. Остаје питање како једна фирма мозе превацити на брзину имовину на другу фирму и онда отици у блокаду. Та је фирма прије блокаде имала око 400000 км вриједан лагер. Нема овдје правне дрзаве, како уопсте дати некоме кредит када се не козе наплатити готово ниста ни од кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУСА

29.11.2020 14:24

А шта ако је банка направила грешку и уплатила средства на погрешан рачун физичком лицу, а то лице неће да врати средства?

ОДГОВОРИТЕ