Бањалука: Поскупљују вода и одвоз смећа

Цијена воде на подручју Бањалуке поскупјеће за 10, а услуге одвоза смећа за 20 одсто.

Република Српска 13.02.2015 | 10:24
Бањалука: Поскупљују вода и одвоз смећа

Како сазнаје "Глас Српске", приједлог таквих цијена упућен је градоначелнику Слободану Гаврановићу, који би ускоро требало да да зелено свјетло овом документу, а коначну одлуку донијеће Скупштина града на некој од наредних сједница.

Како рачуница показује, цијена одвоза комуналног отпада за домаћинства са 0,115 КМ по метру квадратном скочиће на 0,138 КМ, а вода са 1,08 КМ по метру кубном на 1,18 марака.

Из предузећа "Водовод" су рекли да тренутна цијена воде и канализације није економска те да није довољна за обављање основне дјелатности.

- Посљедње повећање цијене воде било је 2011. године, што је урађено намјенски због отплате кредита КФЊ банке. Отплата кредита почела је 2013. године, због чега од свакодневних уплата становништва на рачун града издвајамо 35 одсто - објаснили су у "Водоводу".

Директор "Чистоће" Александар Бајић рекао је да је повећање цијене ове комуналне услуге неопходно како би ово предузеће могло пословати на позитивној нули и са неком мањом зарадом.

- Тренутна цијена услуга "Чистоће" најминималнија је у БиХ и региону. Садашња цијена није се мијењала у посљедњих десет година - рекао је Бајић.

Он је додао да су разлози за скупљи одвоз смећа бројни, од повећања цијене депоновања смећа, која је од 2013. године скупља за 40 одсто, па до цијене енергената које додатно отежавају пословање овог предузећа.

Грађани највећег града Српске противе се усвајању овакве одлуке, јер, како кажу, то је додатни удар на ионако низак кућни буџет већине становника.

- Било какво поскупљење није добродошло, јер већина људи прима ниске плате и пензије које не могу подмирити ни садашње потребе - казала је мјештанка Лазарева Милана Панић.

Топлана

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић је изјавила да ово предузеће није тражило повећање цијена својих услуга.

- Тренутна цијена гријања је нижа за чак 70 одсто од реалне цијене да би "Топлана" пословала са нулом - рекла је Мијатовићева. Она је додала да се цијена гријања није мијењала од 2011. године и да износи 1,65 КМ по метру квадратном.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сандра

13.02.2015 09:31

А контејнера нигдје. У реду, нека повећају цијену, али нека поставе контејнере. Из три улице људи вуку смеће у један контејнер. Живим на Старчевици и то је истина. А и ми грађани смо безвезе. Прошле године су писали петицију ( неки ) да им се макне контејнер из улице (смрди ) и да зло буде веће, ови послушали и склонили. Е сада, сви они смеће довозе аутима у контејнер у Улици Косте Јарића или кад крену на посао баце у поток Јзларац. Супер. Мора да смета некоме ко има стелу у општини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.02.2015 10:50

А платеее,хоце ли ко повецати плате?Е јадна нам мајка!!!О каквим платама ја,па ја ни посла немам!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

13.02.2015 10:53

Мора Младен Милановиц Каја наци нове нацине пљацке народа за Спирица ,Тегелтију итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСПхантом

13.02.2015 14:27

А,кад це господо да плате порасту и приватном сектору,мислим све је то приватни сектор.Како је кренуло нецемо имати висе ни плацати рацуне,а камол да купујемо храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

13.02.2015 19:39

Ма дзаба им,и онако народ неце имати ста бацати.

ОДГОВОРИТЕ