Београд - јединствен град

Шпански листови Ел Паис и Вос Попули објавили су чланке о Београду у којима се српска престоница препоручује као топ дестинација у Европи.

Србија 13.02.2015 | 08:54
Београд - јединствен град

Новинар Ел Паиса Карлос Паскал (Царлос Пасцуал) у чланку описује руту којом се кретао током недавног боравка у Београду и истиче своје утиске приликом обиласка Београдске тврђаве, центра града, Кнез Михајлове улице, Скадарлије, Савамале, Земуна.

Уз препоруку за програм "На кафи код књегиње Љубице“ препоручује посету београдским фестивалима, догађајима и музејима а посебно Музеју Николе Тесле, Иве Андриће и Музеју историје Југославије.

Београдске кафане описује као својеврсну институцију, а описујући атмосферу и енергију Београда, Паскал каже да у српској престоници нико више не говори о прошлости већ само о будућности, те да је наш главни град не само историјско раскршће, већ и центар тренда, културе, дизајна, фестивала али и забаве.

Чланак новинар завршава познатим цитатом Душка Радовића - "Ко је имао среће да се јутрос пробуди у Београду, може сматрати да је за данас довољно постигао у животу. Свако даље инсистирање на још нечему, било би нескромно.“

Други чланак, објављен под насловом "Београд, најживљи град у Европи" у шпанском листу Вос Попули, а новинарка Ноелиа Фереиро (Ноелиа Ферреиро) пише да је "гласан, сив и дивно разбарушен, Београд јединствен град".

"Не заслепљујуће леп као други европски градови, али са карактером који вас дојми од првог тренутка", пише та новинарка.

Као "иконе“ Београда, Ноелиа истиче београдске реке, Калемегански парк и тврђаву, Трг Републике, Народни музеј и Народно позориште, и Храм светог Саве, највећи православни храм у Европи.

“У центру града, Скадарлија, боемски кутак са кафанама чува естетику 19. века, и такмичи се са Савамалом на обалама Саве. На другој страни Дунава је Земун, стари град који датира из времена аустроугарског царства а кој је данас романтичан и ушушкани крај”, наведено је у чланку.

Велики утисак током посете Београду на ову новинарку је оставио живописни амбијент акваторија београдских река који пореди са Барселоном, и пројекат "Београд на води“.

“Београд је град који никада не спава". Вечера је увек пропраћена живом музиком, радње су отворене седам дана у недељи, а подугачка је и листа клубова за све укусе: љубитеље џеза, електронске и традиционално српске. Ако на ово додамо да је улаз слободан а пиће врло јефтино.. шта још можете пожелети?”, пише Вос Попули а преноси Туристичка организација Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар