Фајронт за музиканте!

Власници угоститељских објеката у Републици Српској, који имају обавезу да склапају уговоре с музичарима и бендовима који наступају у њиховим локалима и да на то плате 20 одсто пореза на исплаћени хонорар, отказали су бројне свирке.

Република Српска 12.02.2015 | 22:22
Фајронт за музиканте!

Како тврде угоститељи, суманута пракса да се опорезује апсолутно све, па и млади који свирају у кафанама за гајбу пива или џепарац, натјерала их је да им се захвале на сарадњи, јер им се не исплати да иду код нотара, закључују уговоре и плаћају још један намет, пише Пресс РС.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да је најлакше измислити нови порез и онда га силом наплаћивати, умјесто да се обезбиједи пуњење буџета на неки паметнији начин. Он каже да је угоститељима ионако превише намета, а да овај порез дословно узима хљеб из уста.

"Не пада ми на памет да плаћам тај порез, а ни другима, па су вјероватно зато и отказали свирке! Зар да се опорезује сића коју заради неки студент љепушкастог гласа који пјева код мене у локалу да би зарадио за станарину или књиге за факултет? Јасно ми је да порез треба да плати угоститељ који ангажује професионалне музичаре, па наплаћује улазнице и њему даје хонорар од неколико хиљада марака, али такви то најчешће не раде. Ако ја некоме платим 20-40 КМ да пјева једно вече и ако морам платити порез на то, онда му морам умањити хонорар. Зар их није срамота да тој дјеци узимају сићу коју зараде", пита Татић.

Он додаје да му не би било тешко да плати тај порез када би једна једина марка од тога завршила код музичара или отишла на унапређивање и афирмацију умјетника, али да и њему, као и осталима, смета то што та марка иде онима који су добро ухљебљени у државним институцијама.

Пооштравање законских рјешења о репродукцији и извођењу музике, као и притисци инспекција да се сваки наступ музичара регулише уговором с угоститељем уз неизбјежно плаћање пореза, наишао је на негодовање јавности.

И угоститељи и музичари тврде да се ради о још једном лову на вјештице, што показује захтјев да се сви нађу у реду за плаћање пореза, било да су локални "трубадури" или средњошколски бендови који свирају само да би их неко чуо.

Музичар Жељко Тица из Бањалуке каже су неки угоститељи већ отказали свирке, јер им се више не исплати да плаћају све што се од њих захтијева. Ако петочланом бенду платите наступ 300 марака, каже Тица, а тај бенд мора се возити до мјеста наступа и од тог новца платити гориво, преноћиште, храну и остало, јасно је да никоме од њих неће остати више од 20 марака након свирке. Ако се на то плати порез од четири марке, питање је ко ће свирати за 16 марака.

"Већ је почело отказивање ангажмана због новог пореза и папирологије. Не знам само како они то обрачунавају, да ли према продатим улазницама или нечему другом, али како ће неко утврдити да ли сам ја свирао пред петоро људи или 5.000, и како то може бити исто, не знам. Већина бендова свира за хонорар који им тек покрије трошкове, а онда их тјерају да плате неки порез који уопште нема смисла. Већина земаља има привилеговани порез за музичаре, па и када га плате, он је мањи и иде у сврху унапређења културе. Код нас то није случај", рекао је Тица.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

домаци странац дрекавац

12.02.2015 21:27

Па и Баја Папак це такодје да улози у културу, отици це у позористе, опера, балет. А и умјетнице на "станги" и то је култура. Мозе и тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

музицар

12.02.2015 21:37

Нек Баја има милионе сиротињи отима кору хљеба из уста..изгледа да це поцети наплацивати и ваздух

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.02.2015 22:27

Стоко једна, опорезујте нам и зрак! Унистите и то мало привреде и новца сто је у обрту! Само смисљате нове намете, а нико није отворио нова радна мјеста! И овако зивимо као последња гамад, кретени једни дрзавни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брига

13.02.2015 00:26

ЈОС МАЛО ПАЦЕСЕ У ВЛАСТИТОЈ КУЦИ ПЛАЦАТИ ПОРЕЗ ЗА КОРИСТЕЊЕ W.ЦЕА ИЛИ ТАКО РЕЦИ УПОТРЕБА НУЗДЕ У ЗАВОДУ....ЦУЈЕМ ПОЛИЦАЈЦИ ИСТУКУ ЦОВЈЕКА И НАНЕСУМУ ПОВРЕДЕ СТО НЕБИХ МОГАО НИ ЗИВОТИЊИ ТО УРАДИТИ ПА ДОДЈЕ ЦПЕЦИЈАЛНА ПОЛИЦИЈА ПА УСРЕД ЦЕНТРА ГРАДА СЛОМЕ ЦОВЈЕКА .. ПА ЉУДИ ГДЕТО ИМА НЕГО САМО КОД НАС... ЗАКОН ТРЕБА ИМАТИ ТО ПОСТУЈЕМ АЛИ ДА ЗАКОН МОЗЕ УБИЈАТИ И ПРЕБИЈАТИ ЉУДЕ ПРЕД МАСОМ НАРОДА ИЛИ У ЗАТВОРУ ПА ТОЈЕ ЛУДОСТ... ЦУЈЕМ У АМЕРИЦИ ГИНУ ПОЛИЦАЈЦИ .. ТОЦЕ ИКОД НАС ДОЦИ ЗА СИГУРНО

Name

боб

13.02.2015 02:08

Ма незнам коме је у тој дрзави до пјесме богати вас и не слусају који могу платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеx

13.02.2015 04:23

Ко це наплатити Баји порез кад запјева пред 1000 људи под сатором а јос се једе и пије без фискалних рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељко

13.02.2015 05:32

Тако и треба. Доста су и узимали а ниста ником нису плацали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ассессор

13.02.2015 09:05

И на уличне музиканте порез, оне у Господској, на трубаче код галерије, па и оне што првомајски и ђурђевдански уранак свирају.. Што да не.. Само не на шаторско-партијске одабраних привилегованих партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спорозооа

13.02.2015 18:36

Види ових кафандзија... ко вас не зна скупо би вас платио :)))) порез, порез него ста. Само се кафане и отварају, ниста друго, бас се питам сто... вјероватно сте сви на губитку x)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСПхантом

13.02.2015 19:37

Свираце народ и за 10км за ноц. Јели овако или онако,лосе нам се писе. Ми смо и онако готови. Све поскупљује,а плате исте и нередовне. СЛОБОДА НАРОДУ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ