Ко је већи таленат - Новак или Роџер? Жил Симон каже...

Француски тенисер Жил Симон каже да је таленат Новака Ђоковића потцењен у свету тениса.

Тенис 13.02.2015 | 14:40
Ко је већи таленат - Новак или Роџер? Жил Симон каже...

У веома интересантном интервјуу за Л’екип Симон је говорио о тумачењу појма “таленат“ у тенису, а том приликом анализирао је игру бројних тенисера.

“Таленат, нико не зна шта је то. Говорили су много о мени у том контексту док нисам напунио 21 годину, онда сам ојачао и прешао на другу страну. Када сам се квалификовао за Аустралијан опен и победио Бердиха 2006. године, био сам геније. Тако је Л’екип написао: ’Геније’. Рекао сам: ’Ја сам 130. на свету. Нисам геније’. У Француској се таленат повезује са три ствари – са добрим ’рукама’, што ја немам, са техником која подразумева утисак лакоће, и са нападачком игром. У ствари, елегантни стил се меша са талентом. Често чујем како је Фелисијано Лопес талентован и пи..м по томе. Лопес нападач... Не, он је одбрамбени тенис. Сви знају да је он играч са основне линије који више сервира него што игра волеје. Он има имиџ надареног сервис-волеј играча, али ја мислим да тај стил игре веома често не подразумева тлаенат. Момак одсервирао јако и онда изађе на мрежу јер је то за њега најлакши начин да освоји поен“, почео је причу Симон.

Француз, који је иначе познат по томе што нема длаку на језику, потом је наставио своју анализу.

“Ја уопште немам ’добре руке’, али имам огроман таленат. Једноставно постоје различити таленти, а неки су очигледнији од других. Шта је таленат? Када Ришар (Гаске) пошаље бекхенд док стоји малтене у публици, кажу да је то таленат и у праву су. Али када Рафа уради исто својим форхендом, онда је то физичка снага“, рекао је 19. тенисер планете и онда је направио интересантно поређење Федерера и Ђоковића.

“Сви су сагласни када је у питању Федереров таленат, али Ђоковићев, пффф, ту већ имају невоља... Он нема ниједан одличан ударац. Осим што када му одсервирате брзином од 275 километара на сат, он сваки пут ухвати лоптицу средином рекета“, казао је Симон не без ироније и додао:

“То је невероватан таленат који Новак има. Ако питате Јана (де Вита, Симоновог тренера) ко је талентованији, Роџер или Новак, знам да ће он оклевати“.

Симон је потом навео још неколико примера тенисера из садашњости и прошлости.

“Телевизија искривљује перцепцију. Људи нпр. не виде шта је толико посебно у бези са Кеијем Нишикоријем. Он има најбољи дворучни бекхенд који сам икада видео. Проналази невероватне углове, али то не оставља утисак. Често дајем пример Мике (Љодре). Он има невероватан волеј и осећај, али не може да удари форхенд како треба. Да ли је онда он надарен? Сафин је имао тапију на таленат током целе каријере, али када су у питању руке, био је као ја. Ернестс Гулбис такође. Он је талентован и тачка, а ако изгуби, то је зато што му се није играло“.

Симон је рекао да га те приче вше не дотичу, али ипак не може да се помири са неким коментарима.

“У почетку сам имао утисак да је боље да си мање добар, али талентован – Гулбис који је био 50. на свету био је цењенији од Ферера који је био трећи. Сада ме не занима шта људи говоре, имам ли талента или не. Обично одговорим да је тајминг мој таленат. Имам 70 килограма, а направио сам 50 винера против Рафе у Риму. Надам се да Жо (Цонга) неће ово схватити на погрешан начин, али када видим да људи мисле да сам мање талентован од њега, то ми је импресивно. Жо удара из све снаге сваку лоптицу. Од нас четворице Француза Гаел (Монфис) је најталентованији“, закључио је 30-годишњи Симон.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хрват по мајци

14.02.2015 07:19

Новак за мене...

ОДГОВОРИТЕ