Загрљени још из праисторије

Грчки археолози пронашли су гробницу из праисторијског доба у којој су покопана тијела загрљена, а грчко Министарства културе саопштило је данас да је гробница откривена у пећини Дирос, на Пелопонеском полуострву, гдје прве људске насеобине датирају још из ВИИ вијека п.н.е.

Свијет 12.02.2015 | 20:49
Загрљени још из праисторије

"Сахрањивање загрљених парова је изузетно ријетко, а гроб пронађен у Диросу један је од најстаријих ове врсте на свијету, ако не и настарији", истакло је министарство.

Радиокарбонска анализа је показала да остаци датирају из 3.800 п.н.е., а тестови ДНК су потврдили да је реч о костима младог мушкарце и жене.

На налазишту је, такође, пронађен и један дјечији гроб, као и гроб у ком је покопан фетус. Уз њих је откривена и костурница са остацима десетине особа. Археолози су у њој пронашли и велики број грнчарије, перли и један бодеж.

Под костурнице, широке четири метра, био је посут шљунком што је јединствен случај за то доба.

"Можемо са сигурношћу рећи да је у колективном сјећању тих заједница ово било мјесто на ком су сахрањивали своје мртве стотинама година", стоји у саопштењу грчког Министарства културе, пренио је АФП.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЧИЧАК

12.02.2015 21:13

САМО ЉУБАВ НЕМА ГРАНИЦА СВАКА ИМ ЧАСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.02.2015 12:30

САМО ЉУБАВ НЕМА ГРАНИЦА АЛ, ИПАК НИЈЕ ВЈЕЧНА. КАД ТАД ИХ РАЗДВОЈИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ