Влада Српске пада за годину дана?

Послије подјеле министарских ресора у Влади на ред су дошле фотеље у јавним предузећима и установама, затим помоћници министара и начелници Одјељења у Влади РС.

Република Српска 12.02.2015 | 10:56
Влада Српске пада за годину дана?

Према званичном коалиционом договору, СНСД-у би требало да припадне 65 одсто, ДНС-у 20, а социјалистима 15 одсто функција, што у бројкама износи око 130 позиција за најјачу партију, ДНС-у 40 и социјалистима 30.

Извори “ЕуроБлица” из владајуће странке тврде да се коалициони партнери тренутно највише сукобљавају око подјеле позиција у електро-енергетском сектору.

По тврдњама извора листа, социјалисти и ДНС су бацили око на ТЕ “Угљевик” , “Електрохерцеговину”, “Електродистрибуцију” Пале и “Хидроелектрану” Бочац, којима су до сада руководили СНСД-овци.

За сада је једино сигурно да ће социјалисти у тој расподјели добити “Електрохерцеговину”, а да ће СНСД задржати водећу позицију у “Електропривреди РС” и да ће на њеном челу, још око годину дана, до одласка у пензију остати Бранислава Милекић. Њу ће, готово је сигурно, наслиједити предсједник требињског СНСД-а Лука Петровић.

По сазнањима “ЕуроБлица” о подјели позиција у РС, разговарало се и на прексиноћњој сједници Извршног одбора СНСД-а.

Извори листа тврде, да предсједник странке Милорад Додик није откривао превише детаља из својих преговора са Марком Павићем и Петром Ђокићем, обећавајући сарадницима да ће више информација имати послије новог круга разговора који се очекују до краја седмице.

Међутим, преговоре око подјеле функција са социјалистима и ДНС-ом могло би да закомпликује отворено незадовољство врха СНСД-а са својим коалиционим партнерима, на шта је посебно на сједници Извршног одбора указала премијерка РС, Жељка Цвијановић.

“Она је огорчена понашањем министара и посланика из ДНС-а и СП-а, који углавном ћуте када треба да се бране заједнички ставови, посебно у Народној скупштини РС. С друге стране, указала је, управо социјалисти и ДНС су први у реду када треба покупити похвале за нешто што је добро урађено. Чак је рекла да актуелна Влада у оваквом саставу нема шансе да изгура четворогодишњи мандат. Њена процјена је да оваква Влада може да траје највише годину дана”, тврди извор ” ЕуроБлица”.

Саговорници листа из врха СНСД-а откривају да је сједница Извршног одбора странке протекла у прилично неуглађеној атмосфери , јер је предсједника странке Милорада Додика разљутило одсуство чак 10 чланова ИО, а посебно потпредсједника Игора Радојичића, који недолазак није ничим образложио.

Познато је да је он од октобарских избора избјегава странку и јавност, а његов једини јавни иступ био је на твитеру, када је подржао анализу стања у СНСД-у коју је у блогу изнио бивши извршни секретар странке Рајко Васић, која је одјекнула као бомба у политичкој јавности РС.

Од тада је Радојичић постао за опозицију симбол отпора Милораду Додику.

Извори “ЕуроБлица” из политичких кругова у РС не искључују могућност стварања велике коалиције СНСД-а и СДС-а до краја овог четворогодишњег мандата.

Мишљење је да обе стране имају добру кадровску базу, за разлику од ДНС-а и социјалиста, који у свим досадашњим комбинацијама нису понудили кадрове дорасле у послу који им је повјерен. Тој коалицији се највише супротставља Младен Босић, па се с нестрпљењем очекује скупштина СДС-а у мају, на којој се очекује смјена Босића са чела ове странке.

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

кицобн

12.02.2015 10:03

Ваљда це прије, није наопако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

предуго

12.02.2015 10:04

За годину дана це таман унистити оно мало сто је остало од РС.Треба растурити владу сто прије,јер никад гора и неструцнија није била.Премијерку не треба ни коментарисати.Тотални аматер у послу.Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.02.2015 10:09

Не дај бозе толико дуго цекати, ако остане јос годину готови смо, неце нас бити нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кљуц

12.02.2015 10:11

Да ли це Босиц остати принципијалан и не хтјети са Бајом без обзира на све уступке које нуди СДС,или це правити владу са њима и тиме приграбити много функција и колаца.Тиме би спасио Бају, а себе нисам бас сигуран.Задовољио би апетите цланства функцијама, а ста даље то нико не зна/или це Босиц цекате да ово пропадне само од себе, а појединци немају времана питање је једино? Врјеме ради за Босица, а СНСД цури ли цури. Папци за сада купе кајмак,цланство Бајино то види и рези, не мозе подњети, а папци мрсе ли се мрсе скупи су прескупи папци, а никакве вајде од њих обицни глодари. Зајебан је Баја играц, моогли би се они мало лосе провести кад попизди бајица.Ово је објавио Бајин Блиц и АТВ такоде, па замислите колико је сати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

12.02.2015 10:18

Ако ти је Милораде задња сламка спаса то да Босица смјене са цела СДС-а,и да СДС удје с тобом у власт,онда си ти готов.Просло је време кад си ти утицао на руководства СДС-а преко Калиница и таквиох политицара дзепног издања.И ма ста покусавао,нико и никад из СДС-а неце уци са вама у власт и прикрити вас криминал.То би била издаја народа.А ми се нисмо предали ни кад си ти правио спискове СДС-ових људи који ти сметају да преузмес власт,а онај високи представник којег си цитирао синоц, их смјењивао и забрањивао им рад.Сјецас се тога?Има нас који добро памтимо.Сад цес да видис те лесинаре око себе како ти "забијају ноз у ледја".А ми који те никад нисмо вољели испасцемо ти најбољи пријатељи.Запамти!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

12.02.2015 10:38

Па неце пасти сама од себе . Дај тај "Савез за промјене" да ради несто. Отворите сајт, објављујре јавно све афере. Подносите кривицне пријаве. Јавно објављујте код ког је тузиоца предмет, који полицајци раде( не раде ) на предмету ... Организујте се висе!Доста је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛЕ

12.02.2015 11:00

ЗЕЉЕ СУ ЈЕДНО А РЕАЛНОСТ: ДА ЦЕ БИТИ ДО КРАЈА МАНДАТА ДОК ЈЕ ДОДИКА - И ЈА БИХ ВОЛИО ДА СЕ НЕ ФОРМИРА ВЛАСТ У ФЕДЕРАЦИЈИ, А ФОРМИРАЦЕ СЕ. САД ЦЕ ПРОЉЕЦЕ ИМА ЉЕПСИХ СТВАРИ ОД ПОЛИТИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

12.02.2015 11:00

ОВОЈ ЛОПОВСКОЈ ГАРНИТУРИ НЕ ТРЕБА ВИСЕ ОД 3 МЈЕСЕЦА ДА СВЕ УНИСТЕ И РАСПРОДАЈУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

12.02.2015 11:02

Знате који је најтези посао новинара са РТРС??Кад Зељка одрзи говор да извуку тезе о цему је уопсте прицала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

12.02.2015 11:05

Кад читам овај текст у глави ми се ствара слика чопора хијена које отимају и скидају остатке меса са некога леша, а у исто вријеме реже једна на другу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУЗИЧКА ЖЕЉА

12.02.2015 11:05

КАД НАШ БРОД ТОНЕ, ТОНЕ, ТОНЕ И ЗВОНА ЗВОНЕ, НА ВЛАСТИ СТОЈИМО МИ КАДРОВИ СНСД-еови. ПА НАУЧИТЕ ОВУ ПЈЕСМИЦУ АЛ ДО КРАЈА АПРИЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.02.2015 11:50

Пукла тиква. Удружиће се сви они и са црним ђаволом само да узму паре. Ваљда се требамо за 20 година опаметити ако нисмо прије. Не вјерујем ја никоме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

12.02.2015 13:46

Ма немојте мало је година Зељка купила музилицу за ове папке не мозе стици висе их руцно помусти, а јадница је дигла на отплату на 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозицијо

12.02.2015 13:48

Сада морате са најјацим кадровима у власт БиХ, а не са анонимусима. Нема линије мањег отпора свим силама морате кренути и дотуци папке који су у тоталном расулу.Сада или никада. Не кријте се и не цекајте да сами падну јер це и вас народ отрести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пад

12.02.2015 14:04

СДС је дефинитивно за мене мртав ако уђу у коалицију са СНСД-ом. Стално сам то говорио да ће на крају бити свеједно ко је у којој странци, само да подијеле фотеље. Ако има неко у СДС кога цијеним, то је Босић, ако га истјерају из СДС-а разни Шаровићи(кад ће у политичку пензију)онда су за мене ови што ће се ујединити тотално безвриједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доријан Греј

12.02.2015 14:56

Ко о чему баба о уштипцима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МУЗИЦКА ЗЕЉА

12.02.2015 15:38

У ПРАВУ СИ САМО ДО 2018 У ОКТОБРУ АЛИ И ТО ЈЕ ПОД ВЕЛИКИМ УПИТНИКОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

апиф

12.02.2015 16:23

Коме припаде апиф ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

беч

12.02.2015 16:40

Ја сам мишљења да ће и на следећим изборима победити ова садашња власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.02.2015 16:49

Не могу вјеровати да људи вјерују у ове приче. СДС ће ући са СНСД у власт и то већ на јесен. То је давно договорено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никад

12.02.2015 18:21

Запамти,никад!!!!

Name

ако

12.02.2015 16:59

Сто се баби снило то никад није било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

12.02.2015 18:32

Некима је драго што боље то горе.Ко другом жели зло то се њему врати,тако и појединцима ових коменара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

12.02.2015 20:55

Неце пасти,јер прцко је отисао за БЛ. Прцко и Дуле глиста це дати савете Дрекавцу и господји беле цизмице ста и како даље,.? Они су новопецени факултетски образовани ПАПЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

стампај паре тонемо!

12.02.2015 23:29

Пуно је сценарија ал свакако це доц до неког облика расплета у року од највисе годину дана.Влада Федерације јос није ни формирана,док је влада РС формирана цим су се сабрали папци ал реално апсолутно ниста није урадила ни по једном вазном питању.Осим по питању гусења слободе говора и покусају да се достампа пар милијарди марака без покрица и да се уруси монетарни систем дрзаве.Зиве на кредитима,од приватизације великих предузеца за 10 ак година нису направили ниста осим сто су купили два пута изборе,за исто то вријеме други су напредовали.Сценарија је доста ал најреалнији је раскол у СНСД-у и одлазак Радојицица,Радмановица и неки број посланика ПСБиХ и Парламента РС.Е сад ту имају двије опције,да се формира нова странка која це скроз да промијени страну и подрзи директно или индиректно владу СДС-а,или да у некој најцрњој варијанти предју у папке и као нови субјект иду са СНСД-ом ко да се ниста није десило.Овај мало вјероватан сценариј је уједно и сценариј катастрофе а циљ би му био куповина времена постојецој влади.како год ако у наредних мјесеци на дневни ред владе додје каква битна економска тема од које це неко да зиви боље,Српска православна Црква це тај дан прогласити за Црквени празник - Свети Покрадем

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕФИК

13.02.2015 12:09

И ТРЕБА ДА ПАДАЈУ...

ОДГОВОРИТЕ