Инспектори у акцији

За само неколико сати контроле протеклог викенда у угоститељским објектима широм РС, тржишни инспектори, инспектори рада и инспектори за заштиту од пожара заједно с инспекторима из Пореске управе РС издали су казне вриједности готово 30.000 марака.

Република Српска 12.02.2015 | 08:57
Инспектори у акцији

Контроле су се базирале на рад на црно, вођење пословних књига, поријекло робе, као и спровођење мјера заштите од пожара, а неправилности су уочене у свим областима контроле.

"У току инспекцијске контроле на радном мјесту затечено је 60 радника, од чега 23 радника у седам објеката с послодавцем нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. Инспектори су рјешењем наложили послодавцима да радницима обезбиједе радно-правни статус у складу са законом и изрекли новчане казне у вриједности од 14.200 КМ", кажу у Инспекторату РС.

Такође, Тржишна инспекција је утврдила неправилности у 11 објеката, у којима је констатовано да се пословне књиге не воде тачно и ажурно.

"Инспектори су издали седам рјешења којима је наложено предузимање мјера у циљу отклањања неправилности и 10 прекршајних налога у вриједности од 14.600 КМ. У једном случају субјект контроле је спријечио вршења инспекцијског надзора, због чега је против истог покренут прекршајни поступак", рекли су у Инспекторату РС.

Поручују како ће се контроле које су започете у дијелу спровођења мјера заштите од пожара наставити у наредним данима у контролисаним објектима, јер је потребно извршити провјеру нормативних аката о заштити од пожара, исправности хидрантске мреже и апарата за гашење почетних пожара, провјеру обуке и упознавања запосленог особља с опасностима од пожара у вези с пословима и задацима на које су распоређени и друго, што захтијева детаљнију контролу.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опозиција

12.02.2015 08:02

Ово је фарса. Класицни рекет. Затварају се нерезимски локали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

12.02.2015 09:17

Нека инспектори удју у вртице у БањаЛуци ако смију!!!Па,да видимо колико це наплатити....Само нека крену од ПЕНЗИОНИСАЊА ДИРЕКТОРИЦЕ И ЊЕНИХ ЗАМЈЕНИЦА....Колико би тад наплатили казни?Еее ударили по јаду и бједи, а тамо гдје има НЕЦЕ НИ ДА ЗАКУЦАЈУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоца бл

12.02.2015 11:37

Толики је број непријављених радника да је ово смијесно. Толико је нерегуларних радњи да би свака друга кафана требала нити затворена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

12.02.2015 11:42

НЕКА ДОДЈУ У НИСКОГРАДЊУ, СВИ КАМИОНИ НЕРЕГИСТРОВАНИ ВОЗЕ СЕ ЦЕСТАМА. ПЛАТЕ И ДОПРИНОСИ КАСНЕ КРАДЕ НА СВЕ СТРАНЕ МИНЕРАЛНЕ РЕСУРСЕ ТЈ. РАДИ БЕЗ КОНЦЕСИЈЕ У ДРУГОВИЦИМА КАМЕНОЛОМ ИСТЕКЛА КОНЦЕСИЈА, КРАДЕ СЉУНАК У ЛАКТАСИМА, КРАДЕ КАМЕН У ПОТКОЗАРЈУ И НЕЛЕГАЛНА КОНЦЕСИЈА У КАМЕНОЛОМУ КОД ВУКОСАВЉА. ЕВО НАРОДЕ ОВО ЈЕ НАС ПРИВРЕДНИ ГИГАНТ.

ОДГОВОРИТЕ