Добра намјера, али лоше осмишљена

Посланици Представничког дома парламента БиХ истакли су данас у расправи о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач шеф Клуба посланика СББ-а Мирсад Ђонлагић, да је намјера предлагача била добра, али да није добро осмишљена.

Босна и Херцеговина 11.02.2015 | 18:33
Добра намјера, али лоше осмишљена

Посланик СДП-а БиХ Саша Магазиновић рекао је да предложено законско рјешење суштински не укида институт "бијелог хљеба". 

Он је навео да предложени закон не укида привилегију звану "бијели хљеб", јер постоји више чланова који се баве овом материјом тако да се укидањем само једног члана - 48 не укида институт "бијелог хљеба", него да он и даље  остаје у закону.

Посланици ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда и СДС-а Борислав Бојић сагласни су са Магазиновићевим ставовима и одвојено су предложили сличан закључак да се Савјет министара БиХ задужи да припреми измјене цјелокупног законодавства које се однси на права и обавезе изабраних и именованих званичника. 

Замјеник предсједавајућег Представничког дома из ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је да није ријеч о системском закону и да он не доноси уштеде.

"Усвајање овог закона било би парцијално рјешење, па се поставља питање који је циљ доношење овог закона. Подржавам став Савјета министара БиХ који указује којим путем би се требало ићи кад је ријеч о овој материји", истакла је Кришто. 

Посланик Босанске патриотске странке препоручио је предлагачу да повуче закон из парламентарне роцедуре.

Ђонлагић сматра да овај закон представља крупан корак ка укидању привилегија које је тешко оправдати и да доприноси и уштедама.

Приједлогом закона предвиђа се брисање одредбе у Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, према којој изабрани функционери и носиоци функција након престанка мандата имају право на једногодишњу накнаду у износу плате коју су примали на том мјесту.

Законски приједлог СББ-а скинут је са дневног реда прошле сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер је Комисија за финансије и буџет овог дома затражила да се о њему изјасне Савјет министара и Министарство финансија и трезора БиХ.

Савјет министара БиХ потврдио је прошле седмице мишљење Министарства финансија и трезора БиХ о приједлогу овог закона којим се подржава доношење измјена цјелокупног законодавства, укључујући и Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ, којима се рационализује потрошња, па и смањење издатака по основи примања именованих и изабраних лица у институцијама БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да се регулисању плата и накнада у институцијама БиХ, па и накнада за продужени радноправни статус, треба приступити полазећи од законских одредби које подразумијевају доношење политике плата и накнада у институцијама за изборни период 2015. – 2018. године.

"Истовремено, потребно је приступити измјенама свеукупног законодавства, којима се регулише радноправни статус и област плата и накнада у институцијама БиХ, укључујући и измјене одредбе члана девет, става два Устава БиХ о забрани смањивања плата изабраним званичницима за вријеме трајања мандата", наводи се у овом мишљењу.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је јуче у првој фази Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

У оквиру расправе о негативном Извјештају Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома о Приједлогу закона о измјенама и допунама закона о ваздухопловству БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Мирсад Мешић, он је предложио да повуче закон из процедуре како не би био оборен чиме се не би могао да појави у парламентарној приоцедури у наредних шест мјесеци. 

Предсједавајући Представничког дома парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић појаснио је да пословнички закон у овој фази није могуће повући, јер је у другом читању, појаснивши да је то могло бити учињено до краја првог читања.

Посланик ПДП-НДП Момчило Новаковић рекао је да је Комисија одбила закон јер није имала потпуно јасну ситуацију и није добијен став Савјета министара Бих, иако је то два пута тражено, а није било ни става Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Посланици нису изнијели конкретне ставове о Приједлогу закона о царинској политици БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар