Опет трагедија у Египту - број жртава расте!

У односу на прве вести, повећао се број страдалих у новим немирима на фудбалским утакмицама у Египту. После "масакра" у Порт Саиду 2012. када је животе изгубило 74 људи, овог пута страдало је 25. Најмање.

Фудбал 09.02.2015 | 12:20
Опет трагедија у Египту - број жртава расте!

Двадесетпет људи је погинуло у недељу увече у метежу уочи фудбалске утакмице у Каиру, а број жртава ће вероватно још порасти, саопштиле су власти.

Међутим, на друштвеним мрежама у незваничним информацијама помиње се број од 28 преминулих.

Кабинет премијера Египта је убрзо саопштио да је прволигашко такмичење прекинуто на недоређено време.

"Датум наставка ће бити накнадно одређен", пише у саопштењу кабинета премијера Ибрахима Махлаба, у кјојем су навијачи оптузени да су напали полицију.

Египатски министар здравља Хосам Абдел Гафар рекао је и да је повређено двадесетак људи.

Уочи утакмице египатске Прве лиге између клубова Замалек и ЕНППИ у предграђу Каира, навијачи Замалека без улазница су покушали да на силу уђу на стадион Ратног ваздухопловства Египта "30. јун", кажу власти.

Тај стадион може да прими 30.000 гледалаца, али су власти допустиле да у интересу очувања реда и мира, уђе само 10.000 људи.

Навијачи Замалека су објавили на својој Фејсбук страници да је метеж настао јер је био отворен само један уски улаз, окружен бодљикавом жицом, а да је полиција када је видела превелику гужву, да бих растерала испалила сузавац и пушчане патроне са ситном сачмом.

Пошто је маса пред улазом била густа, настао је метеж јер су људи покушали да побегну од сузавца и пуцњаве, али нису имали куда, те су многи прегажени.

С друге стране, подсећа агенција АП, фудбалски навијачи у Египту су добоко политизовани и многи су 2011. године учествовали у збацивању председника Хоснија Мубарака, а потом и у немирима током свгравања исламистичког председника Мохамеда Морсија 2013. године.

Власти страхују да би сада могло доћи до вишедневних немира, као и после ранијих сукоба навијача и полиције.

Утакмице египатског фудбалског првенства до недавно су се играле пред празним трибинама, после велике трагедије 2012. године када су у Порт Саиду погинула 74 човека, углавном навијача Ал Ахлија.

Коментари / 0

Оставите коментар