Због тероризма јој пријети 30 година робије

Медиха Салкичевић, звана Меди Умулуна, једна од шест бх. имиграната ухапшених због финансирања и помагања Исламске државе, појавила се на суду у Чикагу.

Свијет 09.02.2015 | 09:01
Због тероризма јој пријети 30 година робије

Салкичевићева је на суду једино потврдила свој идентитет, те је казала да разумије оптужбе које јој стављају на терет.

Џефри Кол, судија у процесу, казао је да би ова мајка четворо дјеце могла добити и до 30 година затвора ако буде проглашена кривом.

Адвокат Салкичевићеве нагласио је да је његова клијенткиња невина док се не докаже супротно.

Шест особа поријеклом из БиХ ухапшено је у Сједињеним Америчким Државама због сумње да су слали новац и оружје Исламској држави.

Оптужница је подигнута против Рамиза Хоџића (40) и његове супруге Седине (35), Армина Харчевића (37), Нихада Росића (26), Медихе Салкичевић (34) и Јасминке Рамић (42).

Стивен Мејер, амерички стручњак за Балкан, рекао је да је присуство Исламске државе у БиХ веома опасно, јер је то брутална, злочиначка организација гдје год да дјелује.

Мејер је истакао да је опасност од присуства Исламске државе у БиХ трослојна.

Када је ријеч о БиХ, прва опасност од Исламске државе су напади на мете у БиХ, друга је да буде транзитна организација за оружје, новац и људе из Европе на Блиски исток и трећа опасност је да буде привлачна за муслимане у БиХ, који су разочарани сиромаштвом и великом стопом незапослености у земљи.

Мејер је истакао да није изненађен што су држављани БиХ ухапшени у САД због повезаности с Исламском државом.

"Исламска држава је посвећена, насилна организација са сједиштем на Блиском истоку, али све више има међународни домет", истакао је Мејер.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, изјавио је јуче да је очигледно да у било којем терористичком акту било гдје у свијету у посљедње вријеме има људи који су поријеклом из БиХ.

Лукач је истакао да случај хапшења у Америци потврђује још једном да се на БиХ, када је ријеч о тероризму и екстремизму, мора обратити посебна пажња.

Он је рекао да је МУП РС упознат с хапшењем шест држављана БиХ у Америци, али не и са детаљима.

Користили "језик у шифрама"

Шесторо држављана БиХ, оптужених за слање новца и опреме екстремистима у Сирији, користили су "Фејсбук" и "Пејпал" и остале мреже за комуницирање и трансфер средстава, наводи се у федералној оптужници.

Сви су оптужени за завјеру и финансирање терориста и за пружање и обезбјеђење материјалне подршке групама које су САД ставиле на листу страних терористичких организација, укључујући "Исламску државу" и "Нусра фронт", објавио је лист "Хафингтон пост".

У оптужници, која је издата 6. фебруара у суду у Сент Луису, наводи се да су оптужени комуницирали телефоном, путем "Фејсбука" и електронске поште, дијелили су видео снимке и фотографије у вези са њиховим плановима, слали новац путем "Пејпала" и "Вестерн јуниона", а преко америчке "Поште" у пакетима су слали различиту војну опрему.

Они су оптужени да су сами донирали новац, а у неким случајевима, прикупљали средства од других у САД и слали донације у прекоморске земље.

Двоје оптужених, муж и жена у Сент Луису, дио новца користили су за куповину америчких војних униформи, опреме за оружје, тактичке опреме и осталих предмета од локалних привредника, које су пребацивали посредницима у Турској и Саудијској Арабији који су даље ствари просљеђивали борцима "Исламске државе" у Ираку и Сирији.

Осумњичена Медиха Салкичевић /34/, мајка четворо дјеце, из Чикага, појавила се јуче пред федералним судом у Чикагу.

У оптужници се наводи да су осумњичени користили "језик у шифрама" у својој комуникацији путем мејла и друштвених мрежа, користећи термине као што су "плажа" за Ирак и Сирију.

Такође су користили изразе као што су браћа, лавови, муџахедини и шехиди, те свети ратници или мученици.
 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

супер србим

09.02.2015 08:07

Дозивотну робију дат

ОДГОВОРИТЕ
Name

није јој требало

09.02.2015 08:22

Тако млада и лијепа, а одредила себи пут далеко од онога сто наса вјера допуста и цитаво вријеме пропоједа у Босни. Н емозе се ици радикалним поступима према неистомисљеницима само добром ријецу и дјелу па макар то био дусманин. Не знам јос позадине ове прице и утјецаје па околности, али зивот је један, засто би прелазили и упустали се у болесне авантуре, ниси изабрала пут насег посланика а.с.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре супер србим

09.02.2015 09:17

А за ста би је ти осудио? Ако доказу кривицу треба је осудити. Али се мора имати на уму да су они који це да суде, највеци финансијери зла. Био јордански краљ у САД-у добио милијарду помоци, а краљ исти дан пуста на слободу духовног воду Ал каиде. Мислис да је слуцајност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

09.02.2015 09:41

У Маочи и Бочињи заставе на пола копља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.02.2015 09:53

судите пре суда Стрпите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМОТЊАК

09.02.2015 09:56

Крива је док се не докаже супротно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

09.02.2015 10:03

Зена је млада има 4 мале дјеце треба и то узет у обзир.Ако њу затворе толике године унистена су 4 млада зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.02.2015 10:34

Куповали оружје и опрему и послали препоручено авионом до Турске и тамо неко преузима и вози до Сирије итд. Има ли игдје контрола? Како је тако лако пребацивати оружје ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за марка у америци је све могуце ако стима пара

09.02.2015 10:45

Сто се тице угрозености БиХ од неког тероризна или Срба,па висе је Срба угрозено г.Лукац и Баја на друмовима РС него од опсаности теророризма у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

09.02.2015 11:04

Ко се упусти у глупости нека и одговара. Само Лукац не би треба дизати тензије без потребе...има он пуно тига висе за одрадити. Пусти распиривање напетости! Мосад има дебело уплетене прсте у све ово...! Цуј Исламска Дрзава. Гдје су јој границе,гдјејој је Влада,ко то командује јединицама Исламске Дрзаве. Ко их финансира. Људи моји одједном као из ведра неба постала је Исламска Дрзава итолико моцна...Маните гаргија и бацање прасине људима у оци... Сјетите се скорасњег догадјаја у Паризу.Онолика фрка а ко јос прица о томе... Идите људи прозивите који дан док нам јос нису укинули дане!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

09.02.2015 11:35

НИ КРИВА НИ ДУЖНА А 30 ГОДИНА. ШТО ЈЕ МНОГО, МНОГО ЈЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.02.2015 13:52

Нек виде Амери засто су ратовали и бомбардовали Србију, има њих јос то је само поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.02.2015 15:57

Мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

09.02.2015 19:58

САД има политику преливода. Они су креирали Бин Ладина да би потукли Русе у Афганистану. Такве игре су игране и с другим земљама. Босанским Муслиманима су се Американци представили као једини пријатељи и заститници. Њих и Албанце су охрабривали у свему јер УАЕ, Саудијска Арабија су њихови највеци купци орузја и смеца. Сви ови људи морају да науце: нису им Американци пријатељи, нису Американци наивни и не знају ниста, и није лако нити лијепо бити сиромасан Муслиман у САД-у. Сви они су руковали с малим свотама.

ОДГОВОРИТЕ