Скупштина Српске расправља о пољопривреди

Народна скупштина Републике Српске разматра данас у наставку сједнице Нацрт стратешког плана развоја пољопривреде и руралних подручја Српске за период 2015-2020. година.

Република Српска 09.02.2015 | 08:20
Скупштина Српске расправља о пољопривреди

20:50 Посланик СДС-а Ненад стевандић каже да ће садашњи ревизорски извјештаји отјерати озбиљне инвеститоре. Нема начина да држава иде ка напретку ако су нам ревизорски извјештаји константно негативни, а то је доказ да не поштујемо државу. 

20:20 Настављено је засиједање посланика Народне скупштине Републике Српске. У току је расправа о Извјештају о ревизији консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за 2013. годину и Годишњи ревизорски извјештај за 2014. годину. 

14: 59 Закључена расправа о Нацрту стратешког плана развоја пољопривреде и руралних подручја Српске за период 2015-2020. година. Пауза до 17 часова.

14: 36  Посланик СДС-а Дарко Бањац каже да не жели само да критикује Стратегију, него да жели да на основу прикупљених података са терена и расправом у Скупштини, се донесе ефикасан документ који ће помоћи развоју пољопривреде.

14: 08 Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић каже да је овај документ од стратешке важности за Републике Српске. У изради стратегије учествовао је каже Голић и експерт из Европске уније.

13: 55 Миланко Михајлица из СРС РС каже да је привредни систем у Српској прије свега лоше организован. Упркос природним богаствима, ми увозимо огрмне количине воде, каже Михајлица.

13:41 Народни посланик Здравко Крсмановић из  НДП-а, каже да уколико власт озбиљно жели да приступи развоју пољопривреде и села, неопходно је учинити радикалне потезе. Не могу се људи, каже Крсмановић, заџати на селу када нема путева, воде за пиће, канализационе мреже.

13: 25 Посланик СДС у НС Републике Српске Давор Шешић каже да је преко Центра за развој села до сада прошло 100 000 000 марака и додаје да би због тога Бањалука требала да процвјета, међутим умјесто тога појединци су отворили предузећа, каже Шешић.

13: 02 Драган Чавић из НДП-а каже да се већ годинама уназад у пољопривреди обрачунавају подстицаји, али се не исплаћују. Чавић каже да се из буџета све мање издваја средстава за развој пољопривреде.

12: 55 Посланик СДС-а Миладин Станић каже да се упорно доносе стратегије у пољопривреди, а резултата нема. Министарство пољопривреде је каже Станић, лошом подстицајном политиком смањило улагања у пољопривреду што је додатно погоршало ионако лоше стање у овој области.

12:35 Посланик ДНС-а Душко Ивић каже да је евидентно да је Стратегија обиман документ у којем је више мјеста требало оставити конкретним пројектима умјесто подстицајима.

12: 17 Посланик СДС-а Дарко Бањац, одговара посланику СНСД-а да раније донесене стратегије нису провођене. И наводи да кад год има разлога опозиција мора да сугерише на мањакавости предложених закона и стратегија од стране владајућих.

12: 13 Посланик СНСД-а Лука Петровић каже да је неопходно сагледати стварне мјере из предложене Стратегије и замјера опозиционим посланицима на негативним коментарима.

11:47 Посланик СДС-а Миладин Станић каже да у Српској постоји група закона о пољопривреди који су донесени не да заштите него да уруше српску пољопривреду, наводећи Закон о вину. Неопходно је усвојити закон који би заштитио домаћу производњу, каже Станић.

11:44 Посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да  је сам увод документа нејасан. Због тога је ово још један покушај да се само формално донесе документ, каже Гламочак.

11:33 Посланик СНСД-а Весна Јунгић каже да је Нацрт стратешког плана развоја пољопривреде и руралних подручја Српске за период 2015-2020. година, веома амбициозан документ за кога се нада да ће бити доступан кроз јавну расправу широј заједници. Стратегија има шест циљева који су јасно назначени, рекла је Јунгићева.

11: 24 Посланик СНСД-а Драго Тадић рекао је да је Стратегија још у нацрту и да би  јавном расправом требало да се доради.

11:20 Посланик ДНС-а Споменка Стевановић изјавила је да је неопходно зауставити исељавање становништва из села. Домаћинства су уситњена и не могу парирати великим произвођачима, али се могу окренути пластеничкој производњи.

11:15 Посланик СДС-а у НС Републике Српске Миладин Станић изјавио је да је неприхватљиво што данашњем засједању Скупштине када се расправља о пољопривреди није присутан и министар пољоприврде Стево Мирјанић.

11:10 Посланик СДС Душан Берић, изјавио је да  поједини закони датирају из периода бивше Југославије и да их потребно мијењати. Постоје велики проблеми у вези разних Стратегија међу посланицима и беспотребно је да долази до политичких сукобљавања.

10:55 Народни посланик СРС РС Миланко Михајлица рекао је да су пољопривредници у Српској незадовољни улагањем и стањем у пољопривреди.

10: 30 Почела Сједница Народне скупштине Републике Српске. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да ће парламент засједати вечерас до 23.00 часа

Пред посланицима ће бити и више извјештаја, међу којима су консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за 2013. годину и прву половину прошле године, најављено је из парламента Српске.

На дневном реду биће и извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора о ревизији извјештаја Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, за 2013. годину, "Жељезница Републике Српске" за 2012. годину, као и годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију за 2013. годину.

Биће разматрани и извјештаји Агенције за осигурање Српске, Агенције за банкарство Српске, те Комисије за хартије од вриједности за 2013. годину.

У наставку засједања посланици ће разматрати и приједлог одлуке о прихватању задужења према Развојној банци Савјета Европе по Пројекту затварања колективних центара.

Биће разматран и приједлог одлуке о измјени одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци по пројекту енергетске ефикасности, као и приједлог одлуке о измјени и допуни одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Српске за кредитно задужење "Аутопутева Републике српске" код Европске банке за обнову и развој по пројекту изградње аутопута Бањалука - Добој.

Почетак засједања заказан је за 10.00 часова.

У првом сједнице, који је одржан од 3. до 5. фебруара, усвојен је, између осталог, Закон о јавном реду и миру, те више нацрта закона.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ивана

09.02.2015 07:26

Пољопривредници, не брините ништа, од данас, "биће богами граха и паризера накосо".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

09.02.2015 07:27

Аууууу....знаци јос један историјски дан за Р.Српску.Дај не будалите. То је само прица како да се преко Фармаланда извуце јос који милион.Људи тамо возају аута и разбацују се парама као да те краве умјесто млијека одмах дају трапист сир.Зна ли неко ста се тамо ради? Упада у оци њихова бахатост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

09.02.2015 14:52

Колико је мени познато цца 40% становниства Р.С има земљисте у Федерацији, е сада како су они обухвацени овим националним интересеом о којем се расправља. Људе су једноставно дигли са огњиста и сад удри онако патриотски. Да ли сте се брацо моја српска икада упитали да би и нама требало да се удјели бар пар стотина квадрата у Р.С кад смо се несрецом насли овдје? Докле мислите да цемо ми навијати за оно сто нас бездусно унистава и да ли уопсте има смисла подрзавати такву заједницу? Да нам се помогне у Федерацији ни ту се наса актуелни политицири не залазу или само онако симболицно неста спомену. Мораце се тразити и четврти етнитет јер овако висе не иде, собзиром да неки српски политицари вец предлазу треци.Висе од двадесет година лутамо и траyимо некакву сигурност, кров. Људи отрјезните се и враћајте на своје нема овдје националне стратегије овде је само у питању лично богаћење.

Name

стојан

09.02.2015 07:33

Ајмо орати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

09.02.2015 07:37

СТВАРНО МИ ЈЕ ЖАО ОВЕ ВЛАСТИ. РАНИЈЕ СУ КРАЛИ И НИСУ РАЗМИШЉАЛИ ОДАКЛЕ ЋЕ И КОЛИКО ЗАГРАБИТИ. САД СЕ СТАЊЕ ПРОМЈЕНИЛО. НИТИ ЗНАЈУ ОДАКЛЕ ЋЕ НИТИ ВИШЕ ИМА ШТА! ЈЕДИНО ДА ПОКРАДУ НЕПОСИЈАНО ЖИТО, ПОСЈЕКУ НЕ ЗАСАЂЕНЕ ШУМЕ ИЛИ ДА ПРОДАЈУ ПРОДАНИ ТЕЛЕКОМ. КУДА ИДЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

09.02.2015 09:30

Док усагласе дневни ред-пауза за ручак.На пола прве тачке дневног реда-прекид седнице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

09.02.2015 09:57

Питајте Адзица дали су ти старацки домови приватни и колико се плаца све то????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

09.02.2015 10:14

Порешан навод. Нерасправљају они о улагању у пољопривреду већ како и колико још могу да је МУЗУ. Схватите их касне им плате има ево и 2 сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаха

09.02.2015 10:17

цуј Споменке сто цита као реферат омладинца за пријем у кпј.Ахахаха....а мајко мила ста је ово.Некад је у тој скупстини било и паметних људи у СНСД,а ови ДНС су маскоте који понма немају ниоцему....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оргинал76

09.02.2015 10:41

Ово је силовање јаднога аудиторијума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

09.02.2015 10:49

Поцетак у 10.00. ма није вец у 10.30........блбабла..пауза за руцак.........пауза у име клуба .........блабла. 23.00. крај. Цуј зељезнице за села,канализација,а приграска насеља у Бањалуци ни воде ни канализације ххххххииииии,а Споменка трба да поради на дикцији и промјени диоптрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исмет

09.02.2015 11:04

Ништа док начи политичари не узму мотике у руке и запљуну дланове,напредка нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

09.02.2015 12:04

Посто пољопривреднике не занима закон о пољопривреди,ми цемо насим сељацима пустити репризу "Рањеног орла",по сести пут.Ви само орите ста вас брига колико вас СНСД краде...и немате ви ста мислити,ми мислимо за вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

09.02.2015 12:10

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДСП

09.02.2015 12:23

Преварееèее Фармаланд

Name

РС

09.02.2015 12:32

Данас сам тако расположен да својим коментарима тешко нарушим ЈРМ на рачун владе и тешко их оптужим за криминал и корупцију али не смијем због Закона који владају у Сјеверној Кореји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

страни

09.02.2015 13:57

Љиљана лако је теби исмијавати се кад си за владајуце.. ха хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

09.02.2015 14:34

Засто министар није досао??? Нема одговора на питање гдје је купио масину за прање новца...

Name

Љиљана

09.02.2015 14:30

Страни ма ја не исмијавам никога. Само покусавам да схватим да људи јако пуно раде,а тако мале плате имају,а сто паметних ствари сазнамо овако неписмени,ненацитани хххииииии. А сто је таби теско?? Ххххххиииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

09.02.2015 15:01

Министар пољопривреде нека казе засто министарство добија негативан ревизорски извјестај. Зна он засто.

ОДГОВОРИТЕ