Опасан компромис

С обзиром да Коалицију "Домовина" чине политичке странке које имају власт у Федерацији неће бити ништа чудно уколико се сличан закон, али овај пут "у интересу грађана Федерације" изгласа и у Федералном парламенту.

Република Српска 06.02.2015 | 08:22
Опасан компромис

Власт у Републици Српској, како смо и најавили, ништа није могло спријечити у доношењу новог Закона о јавном реду и миру (ЗЈРМ), којим се ограничава слобода изражавања мишљења.

Све критике, упозорења, апели, који су претходних дана Влади РС упутили новинарска удружења, ОСЦЕ, Хуман ригхтс воц, Амбасаде САД, Хелсиншки одбор за људска права РС…,  били су узалудни.

Баш као и инсистирање опозиције да се закон повуче из скупштинске процедуре и доради, јер се ради о антидемократском и антицивилизацијском закону, чијим усвајањем се Република Српска приближава тоталитарним системима.

ОСМАНОВИЋЕВ ПРЕВРАТ

Владајућа коалиција је остала непоколебљива у намјери да усвоји закон којим се појам “јавног простора” проширује на интернет, чиме је послала недвосмислену поруку - пратићемо све што “непослушници” и “бунтовници” објављују на друштвеним мрежама.

Сам закон је тако постављен да се прекршајем може сматрати све, и то не само на друштвеним мрежама, већ у и властитој кући, а нејасно је на који начин ће се његови спорни дијелови спроводити у пракси.

У закон је уграђено неколико амандмана владајуће коалиције, према којима неће бити кажњавања изнесених ставова о раду државних органа, те других јавних органа и организација.

Ријечју, можеш причати и писати шта хоћеш о органу, али не и ономе ко обавља одређену политичку и јавну функцију.

Владајућа коалиција “великодушно” је укинула и затворске казне, које су биле предвиђене за прекршаје почињене на друштевном мрежама, јер је Влада утврдила да је довољна новчана глоба, до 1700 марака.

Од самог почетка, у закону је био споран члан 2., којим се појам “јавно мјесто” проширује на интернет, али је тај члан остао нетакнут.

Опозиција, СДС, ПДП, НДП, је остала при ставу да је предложени закон лош и недемократски, те да се не може “поправити“ амандманима.

Закон су, међутим, подржали посланици коалиције “Домовина”, мада је само прије два дана шеф посланичког клуба “Домовина” Адил Османовић рекао је да није добро што се предложеним законом дефиниција појма “јавно мјесто” проширује на друштвене мреже.

“Сматрамо да је то корак уназад у односу на достигнуте демократске стандарде”, навео је тада Османовић.

У четвртак је “Домовина” окренула плочу и подржала доношење закона, након што је Влада прихватила три њихова амандмана, који немају везе са спорним дијелом закона, већ се тичу неких других ствари, попут начина на који вјерске заједнице могу прикупљати новчана средства.

НИШТА ВИШЕ НИЈЕ СПОРНО

Ништа није спорно у томе што “Домовина” првенствено води рачуна о интересима повратничке популације у РС, и треба то да ради, као што је легитимно право њених посланика да гласају како хоће. Лицемјерно је међутим, политичке компромисе са владајућом коалицијом у РС, оправдавати ставом да у усвојеном закону “нема ништа спорно” и да је он “у интересу грађана РС”, као што је то учинио потпредсједник парламента Сенад Братић.

С обзиром да Коалицију "Домовина" чине политичке странке које имају власт у Федерацији неће бити ништа чудно уколико се сличан закон, али овај пут "у интересу грађана Федерације" изгласа и у Федералном парламенту.

Тај закон није нити може бити у интересу грађана РС (свих вјера и нација и осталих), јер се њиме угрожава слобода мишљења и изражавања.

Усвојени закон јесте и репресиван, јер његове отворене мете врло брзо могу постати сви они који путем друштвених мрежа и интернета критикују политичке и јавне функционере. Власт у РС је донијела овај закон да би створила претпоставке да се обрачуна са евентуалним покретачима социјалног бунта, који би се могао зачети управо путем друштвених мрежа.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Књаз Милос

06.02.2015 07:26

Дао им нокат, а узеце им и тијело и дусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерант

06.02.2015 07:42

Прво сам помислио, да ови "моји" неце никада пристати на овако несто... али кад сам боље размислио, чим је ту СДА ил ХДЗ црно нам се писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

06.02.2015 08:33

Ништа тај закон не мијења, ко ће покренути бунт, таква фаца не постоји у РС а кад се појави, неће им помоћи 100 закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

06.02.2015 08:40

Имамо сад и ми своје папке

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИрко

06.02.2015 09:19

Јееееееееееееееее, Закон!!! Тооооо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.02.2015 09:48

сви сте ви политичари и у Федерацији и РС-у ЛОПОВИ ево ухапсите ме, мени је образ чист а вама????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

06.02.2015 09:50

Ста је народ рс тразио то добио цисто и јасно сад доле нос и трпи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

страни

06.02.2015 09:59

сви закони слузе слугама а властодрзци имају себе за закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

06.02.2015 10:01

Тко ли направи компромис за накарадну приватизацију????

ОДГОВОРИТЕ
Name

са са сарајево

06.02.2015 10:49

У ФБиХ такав закон нема сансе.На сам приједлог таквог закона би имали демонстрације да се усе*у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

06.02.2015 10:59

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

06.02.2015 11:21

Хитно и журно промјенити име Домовина у Отечествени Хазјајинов Фронт да се више не скривају џабе. Скривени папци разоткрише се. Харашо је то. Мил Ким Дицк је непресушног буђелара. Да ме мурија не би ззик, само да додам да волим Хазјајина, оно баш право. Показује нам све папке у региону. Факат геније, рекао би Ђуро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

06.02.2015 11:30

Оцекује се исти сценарио као у РС-у само мало боље упакован да на интернету не смијес споменути им мајку, сестру, и осталу родбину инаце прдекана( затвор).

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуки

06.02.2015 11:39

Нема сансе да се овакав закон усвоји у федерацији,јер у федерацији у свакој странци има посланика који мисле својом главом а не ко како им сеф нареди,а и да покусају имали бих горе демострације него у фебруару просле године...

ОДГОВОРИТЕ